Görüş Bildir
Haberler
Tarihi Yarımada'dan Balat'a İstanbul'un Fatih İlçesinin Görülmesi Gereken 17 Mekanı

Tarihi Yarımada'dan Balat'a İstanbul'un Fatih İlçesinin Görülmesi Gereken 17 Mekanı

Özlem
28.02.2017 - 16:06

Binlerce yıllık tarihiyle İstanbul bir dünya başkenti olma özelliğini her zaman korudu. Bu özelliğiyle her dönemin ilgi odağı olan İstanbul'un tarihi ise Fatih ilçesinde yatıyor. Bu içerikte size Fatih'te gezip görmeniz gereken 17 yeri derledim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Dünyanın başlangıç noktası Sultanahmet Meydanı!

1. Dünyanın başlangıç noktası Sultanahmet Meydanı!

Dünyanın başlangıç noktası Greenwich değil, Sultanahmet'ti. Dünyanın başlangıç noktasını Sultanahmet'te görün.  Sıfırıncı kilometre (million) anıtı yeryüzünün merkezi sayılırdı. Mesafeler buna göre ölçülürdü. Bütün yollar Roma'ya çıkar sözü, Constantinopolis Roma İmparatorluğu'nun başkenti olduktan sonra bütün yollar Constantnopolis'e çıkar diye değişti. 

Roma'da Collosium'un hemen yanında yer alan Millionarium Aerium sütunu dünyanın sıfırıncı kilometresi olarak kabul edilir ve mesafeler buradan hesaplanırdı. Başkent İstanbul'a taşınınca Hipodromun yanı başındaki Million Anıtı dünyanın merkezi kabul edldi. Doğuya ve batıya giden tüm mesafeler buradan nirengi alınarak ölçüldü. Anıt şehrin kurucusu Büyük Constantin tarafından inşa edildi. Bu anıtttan geriye Ayasofya'nın tam karşısında yer alan bir mermer sütun kalmıştır.

2. Ayasofya

2. Ayasofya

Bizans imparatoru  I. Jüstinyen tarafından inşa edilen İstanbul'un en önemli sembollerinden biri. Bizans döneminde kilise, Osmanlı'da camii olarak hizmet veren yapı bugün müze olarak kullanılırken bir kısmı ise cami olarak hizmet vermektedir.

3. Kadınlar Pazarı

3. Kadınlar Pazarı

Yolu Fatih'e düşen herkesin uğraması gerektiği yer olan Kadınlar Pazarı sadece restoran ve lokantalarıyla değil et ve süt ürünleri alabileceğiniz mekanlarıyla da hizmet vermektedir.  Özel tavsiye: Baran Et'e kesinlikle uğrayın.

4. At Pazarı

4. At Pazarı

Fatih'in Cihangir'i olarak bilinen At Pazarı son yıllarda adından söz ettiren popüler bir sokak. Sokaktaki kafeler görmeye değer.

5. Yerebatan Sarnıcı

5. Yerebatan Sarnıcı

Dan Brown'un Cehennem romanının bir kısmı İstanbul'da geçiyor. En mühim mekan ise Yerebatan Sarnıcı. Kitabın sonlarında epey ayrıntılı bir biçimde tasvir edilen Gorgon (Medusa) Başı'nı görebilirsiniz.

Yeraltındaki İstanbul'un bununla sınırlı olmadığını bilin. Bir halı mağazasının altında kocaman bir dünya bulabilirsiniz. Sultanahmet Nakilbent Sokak'ta yer alan Nakkaş Halı mağazasının altında yeryüzünün en eski sanat galerisi var. 5.yy olarak tarihlenen bu sarnıça girmek için izin almanıza gerek yok. 

Oldukça yeni keşfedilen bir sarnıç ve tünel de Nuruosmaniye Camii'nin altından çıktı. Caminin restorasyonu sırasında farkedilen bu sarnıçtan  420 kamyon balçık çıkarıldı.12 oda ve 19 bölmeden oluşan sarnıç aynı zamanda caminin temelini oluşturuyor. Bu sarnıç içinde bulunan kuyu Eminönü'ne kadar uzanan 1 drenaj sistemine sahip.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Topkapı Sarayı

6. Topkapı Sarayı

Asırlarca Osmanlı'nın idare edildiği Topkapı Sarayı müzesini görmeden ne İstanbul ne de Fatih gezilmiş sayılmaz. Kutsal Emanetleri muhakkak görmelisiniz.

7. Fener Rum Patrikhanesi.

7. Fener Rum Patrikhanesi.

Fener Rum Patrikhanesi'ne gidin. Her zaman açık olan kilise kısmında Hz.İsa'nın kırbaçlandığı söylenen sütunu görün. İki usta tarafından 30 yılda tamamlandığı söylenen ikonastasion olağanüstüdür.

8. Mısır Çarşısı

8. Mısır Çarşısı

Tarihi Mısır Çarşısı'nda yok yok! Aradığınız her türlü ihtiyaca cevap veren çarşı binbir çeşit yiyecek ve eşyayla sizi çok şaşırıtacak.

9. Ayın Biri Kilisesi

9. Ayın Biri Kilisesi

Bizans döneminde yapılan bu kilise belki de İstanbul'un en çok ziyaret edilen kilisesidir. Bu kiliseyi görmeden Fatih'ten gitmeyin!

10. Süleymaniye Camii

10. Süleymaniye Camii
İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Fatih Camii

11. Fatih Camii

Fatih ilçesine adını veren Fatih Camii, Sultan II. Mehmet tarafından yapılmıştır. Fatih Sultan Mehmet'in de türbesinin olduğu camiide, Gazi Osman Paşa, Ahmet Cevdet Paşa gibi önemli Osmanlı paşalarının mezarları da vardır.

12. Ulema semti

12. Ulema semti

Vefa-Süleymaniye-Küçük Pazar yakında büyük bir dönüşüm geçirecek. Artık son demleri olan bu semtleri mutlaka ziyaret edin.

13. Mimar Sinan Türbesi

Türbenin üstten görünüşü morden çağda mimarlığın sembolü olan pergel şeklindedir. Merchior Lorics'in panoramasında da Mimar Sinan'a ait olduğu tahmin edilen portrede sarığın üzerinde belli belirsiz bir pergel seçilebilmektedir.

14. Kanlı Kilise

14. Kanlı Kilise

Fener'de yer alan ve Maria Palailogos'un yaptırdığı Kanlı Kilise'yi ziyaret edin. İstanbul'un fethinden sonra kubbeli kiliselerin tamamı camiye çevrilmiştir. Bir tek istisna Fener'in sırtlarında bulunan Moğolların Meryemi ya da Kanlı Kilise'dir.

15. Eminönü balık ekmekçileri

15. Eminönü balık ekmekçileri

İstanbul  kurulduğundan bu yana balık şehrin temel gıda maddesidir. Her dönem balıkla beslenmeyi, mutfağın bir parçası yapmayı bilen Fatihliler için Eminönü önemli bir mekandır. Siz de yolunuz Fatih'e düşerse kesinlikle sahilde balık ekmek yemeyi ihmal etmeyin.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Gülhane Parkı

16. Gülhane Parkı

Gülhane Parkı'nda yürüyüş yapın. Burası eskiden hayvanat bahçesi ve konser alanıydı. Park içindeki Tanzimat Müzesi görülesidir. Parkın içindeki Bizans devrine ait Aziz Pavlus Yetimhanesi kalıntıları ilginizi çekecektir. Parkın sonunda Gotlar sütunu kesin tarihlendirilemese bile en eski sütunlardan biri sayılır. Sütunun üzerinde FORTUNAE REDUCI OB DEVICTUS GOTHOS (Gotların yenilgisi sebebi ile geri dönen Fortuna'ya) yazar. Büyük Constantin'e atfedilmiştir.

17. Dünyanın en eski üniversitesi Konstantinopolis Üniversitesi

17. Dünyanın en eski üniversitesi Konstantinopolis Üniversitesi

Hepimizin malumu dünyanın en eski üniversitesi neresidir diye sorulduğunda aklımıza Oxford, Cambridge gelir. Oysa dünyanın en eski üniversitesi bu İngiliz üniversitelerinden 300 yıl önce kurulmuş olan Konstantinopolis Üniversitesi'dir. 856 yılında Büyük Saray’ın kuzey doğusunda yer alan Magnarua Sarayı'nın çatısı altında eğitim faaliyetine başlayan bu kurum 1150 yıl önce resmen kurulmuş ve sadece temelleri ile de olsa bugün hala ayakta duran kainatın en eski üniversitesidir.

Bonus: Festivalleri de ünlüdür.

Bonus: Festivalleri de ünlüdür.

Her yıl sonbaharda yapılan balık festivalinde balığa doymak mümkündür!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
145
73
10
10
9
8
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın