Görüş Bildir
Haberler
Tarihi Kilisenin Bakımını Mahallenin İmamı Üstlendi

etiket Tarihi Kilisenin Bakımını Mahallenin İmamı Üstlendi

Emre Ordu
14.10.2016 - 18:00 Son Güncelleme: 15.10.2016 - 12:36

Yozgat'ın Sarıkaya ilçesine bağlı Terzili Mahallesi'ndeki caminin imamı Metin Halıcı, lojmanın bahçesinde bulunan tarihi kilisenin temizlik ve bakım işlerini yapıyor. Ailesinin de bu konuda kendisine yardımcı olduğunu söyleyen Halıcı, 'Osmanlı Devleti'nin hoşgörüsünün yaşandığı bu topraklarda, biz de hoşgörü gösterip kiliseyi tertemiz bir şekilde ibadete hazır tutuyoruz.' diyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mahalledeki caminin lojmanının avlusunda bulunan ve yaklaşık 2 bin yıllık tarihe sahip olduğu tahmin edilen kilise, caminin imamı Metin Halıcı'nın gayretleriyle misafirlerini bekliyor. 

Arjantin, ABD ve farklı ülkelerin yanı sıra Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelen Ermeniler, imam Halıcı'nın temizlediği kilisede rahatça ibadet yapıyor.

Camiden arta kalan zamanlarda kiliseyi temizliyor

Camiden arta kalan zamanlarda kiliseyi temizliyor

Yaklaşık 13 yıldır Terzili Mahallesi camisinin imamlığını yapan Halıcı,camideki görevinden arta kalan zamanlarında haftanın belli günlerinde kiliseyi temizlediğini ve gerekli bakımlarını yaptığını söyledi. 

İlk atandığında lojmanın avlusunda kilisenin olmasına çok şaşırdığını ifade eden Halıcı, daha sonra köyde Ermenilere ait bir ibadethane olduğunu öğrenince elinden gelen hassasiyeti gösterdiğini dile getirdi.

"Osmanlı hoşgörüsünün yaşandığı bu topraklarda biz de kiliseyi temizleyip ibadete hazır hale getiriyoruz"

"Osmanlı hoşgörüsünün yaşandığı bu topraklarda biz de kiliseyi temizleyip ibadete hazır hale getiriyoruz"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Eşi ve çocuklarının da kilisenin bakım ve temizliği için kendisine yardımcı olduğunu anlatan Halıcı, şunları kaydetti: 

'Başka dinlerin ibadethanelerine gösterilen saygıdan dolayı, Osmanlı Devleti'nin hoşgörüsünün yaşandığı bu topraklarda, biz de hoşgörü gösterip kiliseyi tertemiz bir şekilde ibadete hazır tutuyoruz. Ermenilerin ibadethanesi burası. Genellikle buraya Ortodoks Gregoryen olanlar geliyor. Benden önceki din görevlisi arkadaşım da aynı hassasiyeti göstermiş, ben de aynı hassasiyetle buranın temizliği ve bakımını yapıyorum. Lojmanımın avlusunda zaten temiz tutmam gerekiyor. Ayrıca başka dinin ibadethanesi olduğu için özellikle özen gösterip temiz tutuyorum. Eşim ve çocuklarım da ilk başlarda bu duruma çok şaşırdı ancak daha sonra onlar da alıştı ve kiliseye gerekli hassasiyeti gösterip temizlik konusunda bana yardımcı oluyorlar.'

"Buraya ibadete gelenler bizlere teşekkür ediyor"

"Buraya ibadete gelenler bizlere teşekkür ediyor"

Halıcı, caminin temizliğine ve bakımına gerekli özeni gösterdiğini, haftada bir kez de kiliseyi temizlediğini aktardı. 

Kiliseye ibadete gelenlerin kendisine ve ailesine hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ettiklerini anlatan Halıcı, 'Kiliseyi süpürüyorum, halılarını havalandırıyorum. Zeminden aşağıda olduğu için yağmur alıyor, rutubetleniyor. Eşim bazen halıları yıkıyor, kurutuyoruz tekrar seriyoruz. Tertemiz şekilde kiliseyi, ibadete hazır bir şekle getiriyoruz. Buraya ibadete gelenler bizlere teşekkür ediyor. Başka bir dinin din görevlisinin kendi ibadethanelerini tertipli ve düzenli tutması, ibadete hazır halde bekletmelerinden memnun oluyorlar. Teşekkürlerini ifade edip buradan ayrılıyorlar.' diye konuştu.

"Arjantin ve ABD başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinden belli dönemlerde gelen Ermeniler kiliseye gelip ibadetlerini yapıyorlar"

"Arjantin ve ABD başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinden belli dönemlerde gelen Ermeniler kiliseye gelip ibadetlerini yapıyorlar"

Kilisenin tarihiyle ilgili kesin bir bilgi olmadığına işaret eden Halıcı, Kültür ve Turizm Bakanlığından gelen rehberlerden aldığı bilgiye göre kilisenin milattan sonra 120 yılında yapıldığının tahmin edildiğini anlattı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Halıcı, eskiden köy olan mahallede yaşayan Ermeniler'in 1960 yılında göç ettiklerinin bilindiğini belirterek, İstanbul'dan, Türkiye'nin farklı bölgelerinden, Arjantin ve ABD başta olmak üzere başka ülkelerden gelen Ermenilerin yılın farklı dönemlerinde kilisede ibadet ettiklerini söyledi. 

Kiliseye gelen Ermenilere Türk misafirperverliğini gösterdiklerini vurgulayan Halıcı, 'Buraya gelen Ermenilerle ibadetlerini yaptıktan sonra, hep birlikte avluda oturuyor sohbet ediyoruz. Ayran, çay, yemek ve diğer ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Onların gönlünü hoş tutabilmek için var gücümüzle gayret gösteriyoruz.' ifadelerini kullandı. 

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1448
410
51
20
15
13
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?