Görüş Bildir
Haberler
Basit Gibi Görünse de Zamanla Psikolojik Sorunlara Dönüşebilecek Takıntılarla Baş Etmeniz Mümkün

etiket Basit Gibi Görünse de Zamanla Psikolojik Sorunlara Dönüşebilecek Takıntılarla Baş Etmeniz Mümkün

summertime madness
22.08.2016 - 13:01 Son Güncelleme: 29.12.2021 - 13:23

Aslında her birimizin basit görünen hatta üstünde çoğunlukla durmadığımız küçük takıntıları vardır. Günlük hayatta bazılarımızın başına sıkça gelen, hayatın akışını zorlaştıran ve keyfimizi kaçıran bazı düşünceleri atlatmamız için, önde gelen psikologlar bazı ipuçları verdi. İşte karşınızda o ipuçları.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Takıntılar geçicidir, bu aklınızda olsun.

1. Takıntılar geçicidir, bu aklınızda olsun.

Takıntıların sonsuza kadar sürmeyeceğini bilmek, rahatlamanızı sağlar ve yaptığınız işe tekrar odaklanmanıza yardımcı olur. Saplantılı düşüncelerin geçici olduğuna inanmak ayrıca kaygılarınızı dindirir ve olaylara daha olumlu yaklaşırsınız.

2. İş işten geçti sanmayın.

2. İş işten geçti sanmayın.

Unutmayın, takıntılar hakkında daha öğreneceğiniz bilgiler mevcut ve bunları öğrendikçe olumsuz düşüncelerle başa çıkma oranınız da doğru orantıda artar.

3. Adım atmak için beklemeyin.

3. Adım atmak için beklemeyin.

Takıntıyı hafifletecek bir adım için özel bir zaman beklemeyin, bunu her zaman yapabilirsiniz. Herhangi olumlu bir şey başardığınızda, bunu kazanım hanenize ekleyin ve o konuda eskiye dönmeyin. Attığınız her adım, diğer adımları atmanızı kolaylaştıracaktır.

4. Cesur olun!

Takıntılarınıza zıt-karşıt bir adım attığınızda psikolojik acı hissedebilirsiniz, bu his takıntınızın size tutunmasından ileri geliyor diye düşünün. Acı ve ağrıya rağmen, onu içinizden kazımaya çalışın. Yolunuza devam edin.

5. Kazanımlarınızı kaybetmeyin.

5. Kazanımlarınızı kaybetmeyin.

Takıntınız konusunda küçük bir adım atsanız bile, onu kaybetmeyin. Bir süre sonra geri düşmeyin; yükseldiğiniz yerden devam edin. Zaman zaman en başından başlamış gibi hissedebilirsiniz, buna karşın korku ve endişeye kapılmayın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kim olursanız olun ağlamaktan asla korkmayın.

6. Kim olursanız olun ağlamaktan asla korkmayın.

Çok daraldığınızı, bunaldığınızı hissettiğinizde bol bol ağlayın. Ama; takıntılara karşı korku ve endişe hissetmediğinizi hep düşünün.

7. Ne dediklerine aldırış etmeyin.

7. Ne dediklerine aldırış etmeyin.

Takıntıları ikna etmeye çalışmayın, aldırmayın, yakında sesleri kesilecek. Onları duyarsız kalarak etkisizleştireceksiniz.

8. Yaşamınız kendi ellerinizde.

Her ne kadar şiddetli hissetseniz bile takıntıların sizden uzakta olduğunu düşünün, bu onları kendinizden uzaklaştırmanızı kolaylaştıracaktır.

9. Düşüncelerinizi kontrol etmeye çalışın.

Eğer ne düşüneceğinizi şansa bırakırsanız kendi zihniniz üzerindeki denetim gücünü büyük ölçüde yitirirsiniz. Aklınıza bir şey geldiyse, onu başıboş bırakmayın. Bu durumda yapmanız gereken doğru bilgiye ulaşmaktır.

10. Yeri geldiğinde düşüncelerinizi değiştirin.

10. Yeri geldiğinde düşüncelerinizi değiştirin.

Mantıksız düşünceler, mantıklı davranışlarla değiştirilebilirler. Yani mantıksız düşüncenin sunduğu mantıksız davranışı değil de, mantık çerçevesinde ilerleyen davranışları uygularsanız düşünceleriniz zamanla değişir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Dikkat edin!.

11. Dikkat edin!.

Bazı kişiler kendileri gibi takıntılı insanların yorumlarını okurken rahatlayabilirken, bazıları bundan olumsuz etkilenip kaygılanabilirler. Bu gibi durumlarla karşılaşırsanız hislerinizi kontrol edip hangisinin daha mantıklı olduğuna karar vermelisiniz.

12. Mükemmeliyetçi olmayın.

12. Mükemmeliyetçi olmayın.

Küçük de olsa, yakaladığınız mutlu anları yaşayın, değerlendirin, hissedin. Mutlu değilseniz, mutluymuş gibi görünün, zamanla mutlu hissetmeye başlayacaksınız.

13. Aktif olun.

13. Aktif olun.

Basit de olsa, bir şeylerle uğraşın, boş kalmayın; takıntılı düşüncelerden uzaklaşın.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
266
50
27
25
22
17
13
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın