Görüş Bildir
Haberler
'Suriye'nin Yarısından Fazlası IŞİD'in Kontrolünde'

'Suriye'nin Yarısından Fazlası IŞİD'in Kontrolünde'

Onedio Medya
21.05.2015 - 13:38 Son Güncelleme: 21.05.2015 - 14:31
İçeriğin Devamı Aşağıda

IŞİD'in Suriye ve Irak'taki ilerleyişi sürüyor. Muhaliflerin kurduğu Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, son olarak antik Palmyra ve modern Tedmur kentlerini alan IŞİD'in ülkenin yarısından çoğunu ele geçirdiğini açıkladı.

Örgütten yapılan açıklamaya göre dün geceki çatışmalarda 100'den fazla Suriye askeri öldü.

IŞİD militanlarının BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Palmyra kentinde, tarihi kalıntıların bulunduğu bölgeye girdiği bildiriliyor.

Militanların Palmyra'yı tahrip etmelerinden kaygı duyuluyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi yetkilileri ise henüz tarihi eserlerin tahrip edildiğine dair bir bilgi almadıklarını açıkladı.

Gözlemevi'nden yapılan açıklamaya göre, IŞİD kent yakınındaki havaalanını, cezaevini ve istihbarat merkezini de ele geçirdi.

Suriye ordusu da kentteki askerlerini çekti.

IŞİD militanları Irak’ta daha önce ele geçirdikleri Hatra ve Nimrud gibi antik kentlerde İslam öncesinden kalma tarihi kalıntıları yıkmıştı.

Antik eserler tahrip ediliyor

Antik eserler tahrip ediliyor

Birinci ve ikinci yüzyılda Roma İmparatorluğu döneminden kalma sütunlu yolları ve tapınaklarıyla tanınan Palmyra, antik çağın en önemli kültür merkezleri arasında yer alıyor.

IŞİD militanları, daha önce Irak'ta aralarında Hatra ve Nimrud’un da bulunduğu antik kentleri yağmalayarak yıkmıştı.

UNESCO Başkanı Irina Bokova da gelişmeleri kaygıyla izlediklerini söyledi.

Bokova, 'Savaş Orta Doğu'nun en önemli kentlerinden birini ve sivil nüfusunu tehdit ediyor' dedi.

Palmyra ve Tedmur, Suriye'nin doğusundaki Der-ez-Zor kentiyle başkent Şam arasında stratejik bir noktada yer alıyor. Palmyra, zengin gaz yataklarının bulunduğu bölgeye de yakın.

ABD Irak’a füze gönderiyor

ABD Irak’a füze gönderiyor

Görsel: Al Jazeera

Öte yandan, ABD Irak'ın Ramadi kentinin de IŞİD'in eline geçmesinin ardından Bağdat yönetimine 1000 tanksavar füzesi gönderdiğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ramadi'nin düşmesinin Washington'u, militanlara karşı stratejisini 'itinayla gözden geçirmeye' iteceği belirtildi.

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0