Görüş Bildir
Haberler
İran Suriye Zirvesine Katılıyor

İran Suriye Zirvesine Katılıyor

Onedio Medya
28.10.2015 - 00:12 Son Güncelleme: 28.10.2015 - 16:24

Viyana'da ABD, Rusya, Türkiye ve Suudi dışişleri bakanları arasında yapılacak ikinci Suriye toplantısına Esad rejiminin en önemli müttefiki İran da katılıyor. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, Viyana'da Suriye zirvesine Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve yardımcılarının katılacağını açıkladı. Rusya'nın toplantıya dahil edilmesini istediği Irak ve Mısır'dan da olumlu yanıt geldi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

23 Ekim'de Viyana'da yapılan Amerika, Rusya, Türkiye ve Suudi dışişleri bakanları düzeyindeki Suriye toplantısından sonra Perşembe günü yapılacak ikinci Viyana toplantısına İran da katılıyor. Rusya'nın talebi, ABD'nin davetinin ardından İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marziye Afkam, Viyana'daki toplantıya Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in katılacağını duyurdu. Afkam'ın açıklamasına göre, Nükleer Müzakereci Abbas Arakçı, Arap ve Afrika Ülkelerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Amir Abdullahyan da Zarif'e eşlik edecek.

Rusya, ilk toplantıdan sonra Irak ve Mısır'ın da Viyana'daki ikinci Suriye zirvesine davet edilmesi gerektiğini açıklamıştı. Irak ve Mısır da toplantıya katılacağını açıkladı.

ABD'nin daveti

İran'ın zirveye dahil edilmesi öncesi ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, 'İran'a davet, bence İranlı liderler bunun çok yönlü, gerçek bir davet anlamına geldiğini düşünebilirler' açıklamasını yapmıştı. Amerikan AP haber ajansına konuşan ABD'li yetkililer, Suriye’nin geleceğine ilişkin yapılacak uluslararası toplantılara ilk kez İran’ın da davet edildiğini söyledi.

Davetin Rusya tarafınca İran’a iletildiği bilgisini veren yetkililer, İran’ın şu ana kadar davete yanıt vermediğini dile getirdi.

Cuma gününe kadar sarkması beklenen toplatıya Amerikan dışişleri bakanı John Kerry, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, Türk Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Arap ve Avrupalı diplomatlar katılacak.

Geçen hafta anlaşmaya varılamamıştı

Geçen hafta anlaşmaya varılamamıştı

Viyana'da geçen hafta ABD, Rusya, Türkiye ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlarının katılımı ile yapılan görüşmede anlaşmaya varılamamıştı.

Anlaşmazlığın temel nedeni ise Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın geçiş sürecinde oynayabileceği olası roldü.

Türkiye de dahil olmak üzere, ABD ve müttefikleri, Esad'ın geçiş süreci sonunda görevi bırakması gerektiğinde ısrarlı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Rusya ve İran ise bu talebe karşı çıkıyor. Diğer anlaşmazlık konuları ise geçiş sürecinin süresi, Suriye'nin yeni anayasası ve ülkede hangi koşullarda seçim yapılabileceği.

Suriye'de Mart 2011'de başlayan rejim karşıtı isyan zamanla iç savaşa dönüşmüştü. Savaşta şu ana kadar en az 250 bin kişi öldü, 11 milyondan fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

ABD, IŞİD'e karşı saldırılarını artıracak

ABD, IŞİD'e karşı saldırılarını artıracak

Öte yandan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Suriye ve Irak'ta IŞİD'le mücadelede sahadaki ortakları daha fazla destekleyeceklerini, saldırıları artıracaklarını, bazen de bu tür görevleri karada eylem yoluyla doğrudan kendilerinin yapabileceğini açıkladı.

ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi'nde düzenlenen 'Ortadoğu'da askeri strateji' adlı oturumda senatörlerin sorularını yanıtlayan Carter, IŞİD'e karşı verilen mücadelede bazı yeni yaklaşımlara gitmek suretiyle saldırıların artırılacağını söyledi.

ABD ve koalisyon güçlerinin IŞİD'e karşı yapacağı saldırıların daha da şiddetleneceğinin altını çizen Carter, özellikle Rakka, Anbar ve Ramadi şehirlerinde saldırıların artırılacağını belirtti.

'Muhalifler desteklenmeye devam edilecek'

IŞİD'in elinde bulunan Rakka kentine yoğunlaşacaklarını bildiren Carter, bu konuda ılımlı Suriyeli muhalifleri desteklemeye devam edeceklerini, bu güçlerin bir kısmının Rakka'ya 50 kilometre kadar yaklaştıklarını söyledi.

BBC Türkçe, Al Jazeera ve AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
3
3
1
1
1
0