Görüş Bildir
Haberler
Suriye’deki İç Savaş Sebebiyle Kıyamet Ambarı İlk Defa Kullanılacak

Suriye’deki İç Savaş Sebebiyle Kıyamet Ambarı İlk Defa Kullanılacak

Mehmet P.
26.09.2015 - 12:59 Son Güncelleme: 28.09.2015 - 08:56

Dünya’daki tohum çeşitliliğini global çaptaki doğa olaylarından veya felaketlerden korumak ve gerektiğinde Dünya’nın tohum ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Norveç’e bağlı Svalbard Adası’na kurulmuş Svalbard Küresel Tohum Deposu, Suriye iç savaşı nedeniyle ilk defa kullanılacak. 

Suriye’de faaliyet gösteren Uluslararası Kurak Alanlar Tarımsal Araştırma Merkezi (ICARDA), savaş nedeniyle oldukça büyük zarar gören ekinlerin telafisini yapabilmek amacıyla bu depoya gönderdiği tohum örneklerini geri istedi. Bu zamana kadar 325 kutu tohum örneği gönderen ICARDA, bunların 130 kutusunu geri alacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Halep’teki tohum bankasının savaşın etkileri yüzünden artık yetersiz kalmaya başlaması nedeniyle böyle bir istekte bulunan ve zaman içerisinde diğer kutuları da talep edebileceğini belirten kuruluş, yeteri miktarda ekin elde ettikten sonra örnekleri tekrar Küresel Tohum Deposu’na yollayacaklarını da açıkladı.

Küresel Tohum Deposu’nun yetkililerinden biri olan Brian Lainoff ise Reuters’a konuyla ilgili “ICARDA’nın bu isteği oldukça normal, bu deponun amacı zaten tam olarak bu” açıklamasında bulundu.

Depoya tohum örnekleri gönderen dünya genelindeki yaklaşık 2000 tohum bankası istedikleri zaman bu örneklerin bir kısmını veya tamamını geri alma hakkına sahip. Buna ek olarak hiçbir banka diğer bir tohum bankasının gönderdiği örnekleri talep edemiyor.

2008’de açılan ve sıkı güvenlik önlemleri altında korunan, Kıyamet Ambarı olarak da bilinen bu depo, o zamandan beri dünyanın dört bir tarafından gönderilen tohumları toplayıp depoluyor. Günümüz itibariyle 5100 farklı türe ait 840 bin adet tohum numunesine sahip olan deponun 4,5 milyon numunelik kapasitesi bulunuyor. Her numune bir alüminyum kutu içerisinde saklanıyor ve 500 adet tohumdan oluşuyor.

Deponun mimarisi ise en zor koşullara bile dayanıklı olmasını hedefleyerek tasarlandı, öyle ki nükleer bomba saldırısından bile zarar görmeyecek derecede güçlü duvarlara sahip. 

Üstelik daha fazlası da var, dünyadaki tüm buzların eriyip su seviyesini yükseltmesi bile düşünüldü. Bu yüzden depo yeterince yüksek bir bölgeye, dağın içi oyularak yapıldı. Ayrıca bölgede deprem riski de oldukça düşük.

Tüm bunların yanısıra, eğer deponun enerji sistemi çökerse bile içeride bulunan tohumların tam 200 yıl boyunca bozulmadan kalacağı düşünülüyor. 

wired

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
1
1
1
1
1