Görüş Bildir
Haberler
Suriye'de 1 Haftalık Ateşkes Başladı, Yardım TIR'ları Suriye'de

Suriye'de 1 Haftalık Ateşkes Başladı, Yardım TIR'ları Suriye'de

Deniz Gök
12.09.2016 - 20:05 Son Güncelleme: 13.09.2016 - 16:30

Suriye'de ABD ve Rusya'nın üzerinde anlaştıkları ateşkes resmen yürürlüğe girdi. Rejim güçleri, 7 gün boyunca çatışmaların duracağını açıkladı. Türkiye üzerinden Halep'e insani yardım götürecek BM yardım kamyonlarından 20'si daha Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan geçti. Toplam sayı 40 oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Suriye rejimi güçleri, ABD ve Rusya'nın üzerinde anlaştıkları 'saldırmazlık anlaşması' kapsamında ülke genelinde 7 gün sürecek ateşkesi resmen ilan etti.

Suriye devlet televizyonunda konuşan rejim güçleri sözcüsü, 'silahlı grupların tüm olası ihlâllerine anında karşılık verileceğini' ifade etti.

IŞİD ve Temmuz ayına dek Nusra Cephesi olarak bilinen gruplar ise saldırmazlık anlaşmasının kapsamı dışında olacak, bu gruplara yönelik operasyonlar devam edecek.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdül Rahman “tüm cephelerde durumun sakin olduğunu” ifade etti. 

Deutsche Welle'nin aktardığı bilgiye göre, Ateşkese özellikle “Şam, Halep ve İdlibgibi bölgelerde uyulduğunu belirten Rahman sadece tekil füze atışlarının yaşandığını ifade etti.

"Ateşkes, birleşik Suriye'yi kurtarmak için son şans olabilir"

"Ateşkes, birleşik Suriye'yi kurtarmak için son şans olabilir"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Suriye'de ateşkesin başlamasından itibaren çatışmalarda azalma olduğuna dair ön raporlar aldıklarını, bazı yerlerde çatışmaların hâlen yaşandığını söyledi.

Ateşkesin etkinliğine dair konuşmak için çok erken olduğunu ifade eden Kerry, bazı yerlerde ihlaller olmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Kerry, Suriye'de başlayan ateşkese tüm tarafların uyması çağrısında bulunarak, siyasi çözümden başka bir yol bulunmadığını, bunun 'birleşik bir Suriye'yi kurtarmak için son şans olabileceğini' söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD ile Rusya, 15 saatlik toplantının ardından Suriye'de ateşkesin 12 Eylül'de Kurban Bayramı ile başlaması konusunda anlaşmıştı

ABD ile Rusya, 15 saatlik toplantının ardından Suriye'de ateşkesin 12 Eylül'de Kurban Bayramı ile başlaması konusunda anlaşmıştı

İki ülke ortak hava saldırıları düzenleme konusunda da mutabakata varmıştı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da anlaşmayla ilgili olarak 'Memnuniyetle karşılıyoruz' açıklamasında bulunmuştu.

Devlet Başkanı Beşar Esad ise çatışmasızlığın yürürlüğe girmesine bir kaç saat kala Suriye devletinin hala 'teröristlerin elindeki bütün toprakları almaya ve yeniden inşa etmeye kararlı olduğunu' söyledi.

Yardım TIR'ları Cilvegözü'nden geçti

Yardım TIR'ları Cilvegözü'nden geçti

Ateşkes ilanının ardından insani yardım taşıyan 20 kamyon, öğle saatlerinde Halep'e gitmek üzere Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan geçiş yaptı. Ardından akşam saatlerinde ikinci konvoy Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan geçti. Böylece salı günü 40 yardım kamyonu gönderilmiş oldu.

Temel yaşam malzemelerinin yer aldığı yardımlar, Haleplilere ulaştırılacak.

"Suriye'de şiddet ciddi şekilde azaldı"

"Suriye'de şiddet ciddi şekilde azaldı"
İçeriğin Devamı Aşağıda

BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura, 'Dün Suriye'de gün batımından sonra hava saldırıları ve muhalefet tarafından havan topu bombardımanı olduğuna dair iddiaları da içeren belli derecelerde şiddetin devam ettiğini gördük. Fakat şunu açıkça söyleyebilirim ki bu sabah itibariyle gelen haberlere göre şiddet kayda değer şekilde azaldı.' dedi.

Reuters ve DW

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
50
18
11
9
6
5
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
isyankar

Ateşkes Suriye'de sanırım sadece. Bugün Van'da patlayıp bayram bayram insanların canını yakan Allah korkusundan yoksun varlıklar sizinde canınız yansın öyle ... Devamını Gör

isyankar

Sana da merhaba Ateist kardeş.

Dighlighter

Bu ortadogu ne tuhaf lan bayram oldu bombalamıyoruz hadi yine iyisiniz, bayram bitti hoop patlamaya devam. Sorsan hepsi din kardeşi. Neyi paylaşamıyorsunuz k... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Fakirler savasiyor zenginler kazaniyor.

Pasif Kullanıcı

Neden savaslar sureli degilde hep barislar sureli? Hic sordunuz mu?