Görüş Bildir
Haberler
Su İçseniz Yarıyor mu? Nedeni İnsülin Direnci Olabilir! İşte Bu Direnci Kıracak Öneriler

Su İçseniz Yarıyor mu? Nedeni İnsülin Direnci Olabilir! İşte Bu Direnci Kıracak Öneriler

İnsülin pankreastan salgılanan ve vücut-kan şekeri dengesini sağlayan bir hormondur. İnsülin şeker dengesini sağlarken vücutta bulunan insülin reseptörlerine bağlanır. Herhangi bir nedenden ötürü insülin bu reseptörlere bağlanamaz ise kanda yeterli miktarda insülin bulunsa bile insülin görevini yapamaz hale gelir ve vücutta insülin direnci dediğimiz rahatsızlık oluşmaya başlar.

Vücuttaki yağ oranının artması insülin direncine, insülin direnci ise vücutta yağ oranının artmasına neden olur. Bu kısır döngü eğer tedavi edilmezse sonu obezite ve diyabete kadar gidebilir. İşte insülin direncini kırmanız için birkaç öneri!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kesinlikle doktorunuza görünün.

Kesinlikle doktorunuza görünün.

Eğer sizde de insülin direnci olduğundan şüpheleniyorsanız kesinlikle bir hekime başvurup kan tahlili yaptırmanız gerekmektedir. Sonrasında doktorunuz uygun görürse vereceği ilaçları hiç aksatmadan kullanmalısınız. Genellikle 2-3 ay içerisinde insülin direnci seviyesi düşürülür ve ilaç kullanımı bırakılır. Bu şekilde kilo alımı, yağlanma, damar sertliği, diyabet gibi rahatsızlıkların önüne geçilmiş olur.

6-8 öğün olarak beslenin.

6-8 öğün olarak beslenin.

Gün içerisinde yemek yemeğe birden yüklenmek yerine öğünleri bölerek az ve sık yemek kan şekerinizin ani iniş ve çıkışlarını engelleyecektir. Aynı zamanda sabah ve öğlen kuvvetli bir öğün, akşam ise daha hafif beslenmeniz insülin direncinizi kırmanıza yardım edecektir.

Fiziksel aktivitenizi arttırın.

Fiziksel aktivitenizi arttırın.

İnsülin direncinizi kırmanız için yapabileceğiniz en kolay yollardan bir tanesi de düzenli fiziksel aktivitede bulunmanızdır. Bir ay boyunca yapacağınız düzenli fiziksel aktiviteler ile büyük ölçüde insülin direnci seviyenizi düşürdüğünüzü görebilirsiniz. Gün içinde yarım saat yürüyüş yapmanız, markete yürüyerek gitmeniz, asansör kullanmayı bırakmanız gibi hayatınızda yapacağınız küçük değişiklikler bile insülin direnci seviyenizi düşürmenize yardımcı olacaktır.

Glisemik indeksi düşük gıdalar tüketin.

Glisemik indeksi düşük gıdalar tüketin.

Glisemik indeks karbonhidratların kandaki glikoz düzeylerine olan etkisini ölçmek için geliştirilmiş bir yöntemdir. 50 gram karbonhidrat içeren bir besinin 2 saat içindeki kan şekeri üzerindeki etkisini belirler. Glisemik indeksi düşük besinler ise kan şekerinin daha yavaş yükselmesine sebep olur ve daha uzun süre tokluk hissi sağlar. Daha yavaş yükselen kan şekeri için pankreas daha yavaş insülin salgılar. Bu durum ise bireyi diyabet hastası olmasından korur ve insülin direnci gelişimini önler.

Basit şeker içeren gıdalardan uzak durun.

Basit şeker içeren gıdalardan uzak durun.

Meyve suları, bisküvi, çikolata, krema gibi hazır ürünlerin içeriğinde basit şeker olarak adlandırdığımız sofra şekeri, mısır şurubu gibi tatlandırıcılar bol miktarda bulunmaktadır. Bu besinler kan şekeri seviyenizi ani bir şekilde yükseltir ve vücutta insülin direnci oluşumuna neden olur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Balık tüketmeye çalışın.

Balık tüketmeye çalışın.

İnsülin direncinin tedavisinde en iyi kırıcı olarak görülen besin ögelerinden bir tanesi de Omega-3 yağ asitidir. Eğer aile geçmişinizde insülin direncine sahip birey varsa veya aynı sorundan siz de şikayetçiyseniz haftanın üç günü balık tüketmenizde fayda var. Eğer balık tüketemiyorsanız salatalarınıza ekleyeceğiniz keten tohumu, ara öğünlerde tüketeceğiniz ceviz ile Omega-3 ihtiyacınızın bir kısmını karşılamanız mümkün.

Yağlı beslenemeden kaçının.

Yağlı beslenemeden kaçının.

İnsülin direncinin oluşmasının en büyük nedenlerinden birisi de bel çevresinde kalınlaşmadır. Bu kalınlaşma insülin direncinin ortaya çıkışıyla daha da artmakta ve bu rahatsızlığı kötüye götürmektedir. Bu kısır döngüden kurtulmak için bel çevrenizin erkekseniz 100 santimin, kadınsanız 88 santimin üzerine çıkmaması gerekir. Vücudunuza yeterli miktarda yağ alarak, yağ seçiminizi de bitkisel yağlardan yana kullanarak bu durumu aşabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
95
16
12
9
6
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?