Görüş Bildir
Haberler
Son Yapılan Araştırmalara Göre Çok Fazla Fiziksel Temas Kurulan Bebeklerin Genetikleri Değişiyor!

Son Yapılan Araştırmalara Göre Çok Fazla Fiziksel Temas Kurulan Bebeklerin Genetikleri Değişiyor!

Rinascita
27.12.2017 - 10:39

Sevgimizi göstermenin en güzel yollarından biri sarılmaktır. Hele bir de bebeklere sarılıyorsanız! Yalnız yapılan son araştırmalar bebeklerini kucaklarından gezdiren ve sürekli sarılan ebeveynlerin aklını biraz karıştıracak. Detayları sizler için Science Alert'den derledik. 🤔

Kaynak: http://www.sciencealert.com/cuddling-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Bebeklerle kurulan yakın ve rahatlatıcı etkileşim onları yalnızca sıcak, sevgi dolu ve rahat hissettirmiyor.

Yapılan yeni bir araştırmaya göre bu, bebekleri moleküler seviyede etkileyebiliyor. Etkiler ise uzun yıllar sürebiliyor.

Araştırmaya göre daha az fiziksel iletişime giren ve erken yaşta daha fazla sıkıntı olan bebeklerin gen ifadesinde değişimler meydana geliyor.

Kanada'da bulunan British Columbia Üniversitesi araştırma ekibi, çalışmanın henüz çok başında olduklarını ve değişimin sebebinin netleşmediğini belirtti. Ama bilim insanlarının vücutta gerçekleşen biyokimyasal değişiklikler konusunda daha fazla bilgi sahibi olabilmesine olanak tanıyabileceğini de ekledi.

Araştırma boyunca 94 bebeğin ailesinden doğumdan sonraki beşinci haftadan itibaren çocuklarına dokunma ve sarılmaları ile ilgili rapor tutmaları istendi.

Bunun yanı sıra bebeklerin davranışlarına dair de rapor hazırlamaları istendi. Dört buçuk yıl sonrasında DNA metilasyonu analizi yapmak için çocuklardan DNA örnekleri alındı. Araştırmacılar çevreyle çok fazla fiziksel temas kuran çocuklar ile az fiziksel temas kuran çocuklar arasında DNA metilasyonu farkları saptadılar. Bu farklılıklardan iki tanesi genlerde oluyor. Biri bağışıklık sistemi ile ilgili, diğeri de metabolizma ile ilgili.

DNA metilasyonu, normal biyolojik bir gelişim için de belirleyici bir roldedir. Dış ve çevresel faktörlerden etkilenebilir.

Önceden epigenetik yaş, kan ve dokunun biyolojik yaşlanması vardı. Bu belirleyici ise bebekken çok fazla fiziksel temas kurmamış ve esas yaşlarına göre sıkıntılı zamanlar geçirmiş çocuklarda beklenene göre daha düşük. Konuyla ilgili araştırma ekibi üyesi Michael Kobor açıklamada bulundu: 

'Çocuklarda normale göre daha yavaş olan epigenetik yaşlanma, çok olumlu görmediğimiz bir gelişim sürecini yansıtıyor.'

Benzeri bulgular 2013 yılında yapılan, çocuklara çok erken yaşta verilen bakımı ve ilgiyi kapsayan araştırmada da yer almıştı.

Epigenetik yaş ve kronolojik yaş arasında yer alan aralık geçmişteki sağlık problemleriyle ilişkilendirilebilir. Bilim insanları bunun çocukları daha sonra nasıl etkileyeceğine dair henüz bilgilerinin olmadığını kolaylıkla kabul ediyorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Araştırmada yer alan 100'den az çocuktan bahsediliyor.

Ama yine de yakın temasların ve sarılmaların çocuklar üzerinde bir şekilde genetik bir etkisinin olduğunu gözlemleniyor. Elbette fiziksel temasın bireyler üzerinde olumlu bir etkisi bulunuyor. Gelişim konusunda birçok yönden insanları etkiliyor. Ama bu araştırma bebeklerde nasıl bir epienetik değişim olabileceğini gösteren ilk araştırmaydı.

Sebepleri ve sağlık üzerinde uzun süreli değişimler olup olmayacağı konusunda çalışmalar ilerleyen zamanlarda yapılacak.

Araştırmacılardan Sarah Moore sonraki araştırmaların, bu araştırmanın detaylarını göstereceğini vurguladı. 

'Bu çocukların sağlıklarında, özellikle de psikolojilerinde meydana gelen gözle görülür etkilere sebep olanın biyolojik gelişmemişlik olup olmadığını araştırmaya devam etmeyi planlıyoruz. Eğer ilerleyen zamanlarda yapılacak olan araştırma ön bulguları doğrularsa, fiziksel temas sağlamanın öneminin de altını çizecek.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
55
8
5
4
2
1
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hikka Mikazuki

Anladıysam ne olayım, taşıyalım mı taşımayalım mı şimdi napalım :D

observer

O nasıl başlık editör, "çok" fazla temas? Sanki fazlası zararmış gibi, içeriğe ters düşmüş. Hırpalamadığınız sürece ne kadar sevginizi hissettirseniz o kadar... Devamını Gör

Esrik Akıllı

Yazı dili Türkçe idi, ana dilim de Türkçe. Lakin hiçbir şey anlamadım. Editör de konuyu anlamamış sanıyorum ki.