Görüş Bildir
Haberler
Son Dönemin En İyilerinden: Artıları ve Eksileriyle Horizon Zero Dawn

Son Dönemin En İyilerinden: Artıları ve Eksileriyle Horizon Zero Dawn

15.02.2018 - 12:35

Kuşkusuz geçen senenin en iyi oyunlarından birisi Horizon Zero Dawn. Hatta devam oyunları olarak karşımıza çıkan Super Mario Odyssey ve The Legend of Zelda: Breath of The Wild oyunlarını saymazsak, yeni bir tat olarak 2017'nin en iyisi diyebiliriz. Peki bir oyunu bu kadar mükemmel yapan şey neydi? Olabildiğince 'spoiler' vermeden bir göz atalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yenilikçi dünya

Yenilikçi dünya

Zero Dawn'ın yepyeni dünyası hepimizi kolayca içine çekmeyi başardı. Makinelerin hakim olduğu acımasız bir dünya fikri oldukça güzel işlenmiş ve bizlere sunulmuş.

Muazzam hikaye

Muazzam hikaye

Zero Dawn'ın hikayesi de oldukça sürükleyici. Ana karakterimiz Aloy'un bebekliği ile başlayıp, genç bir kız olana kadar başından geçenleri görmek, karaktere daha çabuk bağlanmamızı sağlıyor. Böylece diyaloglarda yaptığımız seçimleri, kendimiz gibi düşünerek seçebiliyoruz.

Harika grafik ve atmosfer

Harika grafik ve atmosfer

Oyunun grafikleri de gözleri kamaştıracak kadar güzel. PS4'de, 1080p çözünürlükte en ufak detaylar bile oldukça özenli görülüyor. PS4 Pro'daki görsel şöleni tahmin bile edemiyorum. Oyunun atmosferi de büyüleyici. Özellikle ormanlık bölgelerde kendinizi iyice o dünyanın içinde hissediyorsunuz. Grafiklerde her şey mükemmel olsa da, su animasyonları nedense bana biraz yapay göründü.

Yetenek ağacı

Yetenek ağacı

Oyunun yetenek ağacı oldukça güzel ve detaylı hazırlanmış. Sessiz saldırı, havada saldırı, taşıma gücü, sağlık arttırma vb. gibi onlarca yeteneği geliştirebilmeniz mümkün. Daha güzel olanı ise, üzerinde bulunduğunuz yeteneğin etkisini ve nasıl yapıldığını küçük bir videoyla izletmesi. Böylece İngilizce yazılardan anlamasanız bile, seçtiğiniz yeteneğin ne olduğunu rahatça anlayabiliyorsunuz.

Dövüş sistemi

Dövüş sistemi

Oyunda çok çeşitli silahlar ve ekipmanlar mevcut. İsterseniz ok ve yay kullanabilir, isterseniz sopanızla yakın dövüşe girebilirsiniz. Bunun dışında elektrikli kabloyla tuzak hazırlamak vb. gibi taktiksel ekipmanlar da kullanabilirsiniz. Saldıracağınız makinenin zayıf noktasını analiz ederek, ona uygun silah kullanmak da her zaman işinize yarayacaktır. Kimisi ateşe karşı dayanıksız, kimisi elektriğe.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Görevler

Görevler

Oyundaki ana görevler oldukça sürükleyici ve başarılı. Bunun dışındaki yan görevler de yeterince çeşitlendirilmiş durumda. Aldığınız görevlerin zorluğunu da, kendi seviyenize göre olup olmadığını rahatça görebiliyorsunuz. Nadir de olsa, bazı yan görevler benzerlik gösterebiliyor. Kamp temizlemek vs. gibi benzer görevler karşınıza çıkabiliyor. Ancak oyun içi eğitimlerin de görevlere yedirilmesi çeşitliliğin artmasını sağlamış.

Sadece makine avlamıyoruz.

Sadece makine avlamıyoruz.

Evet oyunda vurgulanan avcılık, düşman makineleri öldürmek üzere. Ama bunun dışında da bilindik hayvanları da avlamamız gerekiyor. Bir şeyler üretmek için avcılık ve toplayıcılık da yapmak zorundayız. Aslında oyunun sıkmamasının en önemli etkenlerinden birisi de bu. O koca haritada sürekli yapacak bir şey bulabiliyorsunuz. Bir göreve giderken birazcık sıkılıp dikkatiniz dağılsa, kendinizi bir tavşanın peşinden koşarken buluyorsunuz.

Horizon Zero Dawn, Frozen Wild ek paketiyle geri döndü.

Horizon Zero Dawn, Frozen Wild ek paketiyle geri döndü.

Oynama fırsatı bulamadığım için bu ek paketin detaylarına giremeyeceğim. Ancak oyunu sevip de devam etmek isterseniz, güzel bir alternatif elinizin altında sizi bekliyor.

Her güzelin bir kusuru vardır.

Her güzelin bir kusuru vardır.

Bu harika oyunun da, en azından biz Türk oyuncular için bir kusura var ve söylemeden geçmek olmaz. Son dönemde PlayStation'a özel olarak çıkan her oyunda Türkçe dil desteği görmeye çok alışmıştık. Zero Dawn gibi akıcı bir hikayesi olan oyunda Türkçe dil desteği görememek bizi oldukça üzdü.

Kısaca bir toparlayacak olursak...

Kısaca bir toparlayacak olursak...

Hikaye, grafikler, oynanış, detaylar, fikir ve atmosfer için kocaman birer artı koyabiliriz. Yan görevlerin nadir de olsa tekrar etmesi ve Türkçe desteğinin bulunmaması da oyunun eksi hanesine yansıyanlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
24
3
3
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
sinan

türkçe dil desteğinin olmaması son derece büyük bir eksiklik.. dublaja hiç gerek yok ama isveççeden flemenkçeye kadar çevrilen oyunun türkçe altyazı dahi içe... Devamını Gör

İsmail D.

Başlığı gördüğümde en azından Frozen Wild ile ilgili bir kısım görmek isterdim. Oyun çıkalı 1 yıl olmuş ek paket gelmiş fikrin yok. Binek sisteminden bahset... Devamını Gör

artuditu

yetenek ağacında hangi yeteneğin ne işe yaradığını gösteren video var demiş şaka gibi. Hocam ilk rpg deneyimin mi? Zira bayağı bir zamandır yetenek ağaçl... Devamını Gör