Görüş Bildir
Haberler
Son Birkaç Yılda Yapılmış ve Ses Getirmiş En Başarılı 12 Müzik Belgeseli

etiket Son Birkaç Yılda Yapılmış ve Ses Getirmiş En Başarılı 12 Müzik Belgeseli

Laurie Strode
26.05.2021 - 11:00

Müzik belgeselleri, özellikle biyografik belgeseller sevdiğimiz ve takip ettiğimiz müzisyenlerin ve sanatçıların hayatlarına daha yakından bakabilmemiz açısından oldukça seviliyor. Bugüne dek onlarca belgesel yapıldı bu türde. Biz de bu listede son birkaç yıl içerisinde yapılmış ve ses getirmiş belgeselleri listeledik.

*Film konuları beyazperde.com ve film.iksv.org adreslerinden alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Framing Britney Spears (2021)

1. Framing Britney Spears (2021)

Canımız Britney Spears'ımızın yıllardır verdiği mücadelenin sonucu olarak ortaya çıkan bu belgesel Spears'ın bu yıllar içerisinde verdiği hukuki veraset davasına mercek tutuyor. Samantha Stark'ın yönettiği belgeselin resmi konusu şu şekilde: 

'Framing Britney Spears, ünlü şarkıcı Britney Spears ile yasal koruyucusu olan babası Jamie Spears arasındaki yasal savaşa odaklanıyor. Britney Spears, 2008 yılından beri banka hesapları dahil her şeyin babası Jamie’nin kontrolünde olduğu muhafazakar bir hayat yaşar. Artık bu duruma bir son vermek isteyen Britney Spears, babasının koruyuculuğundan çıkmak için mahkemeye başvurur. Britney Spears’ın hayatının kontrolünü eline alması konusunda babasıyla savaştığı mahkemede yaşananların anlatıldığı belgeselde, ünlü şarkıcının kariyerine de odaklanılıyor.'

Framing Britney Spears'ın fragmanını buradan izleyebilirsiniz 👇

2. Homecoming (2019)

2. Homecoming (2019)

Beyoncé'un yönetmenliğini üstlendiği Netflix orijinal yapımı olan Homecoming belgeseli şarkıcının ikonik Coachella performansıyla yola koyulan konserin perde arkasını da konu alan bir konser filmi teması taşıyor. Filmin konusu ise şöyle:

Homecoming, Beyoncé'nin 2018 yılında Coachella Festivali’nde gerçekleştirdiği muhteşem performansına bir bakış sunuyor. Coachella Festivali’nde sahneye çıkan ilk siyahi kadın olmasıyla gurur duyan Beyonce, sahnede kaldığı 2 saat boyunca izleyenleri büyülemişti.

Homecoming belgeselinin fragmanını buradan izleyebilirsiniz 👇

3. I Called Him Morgan (2016)

3. I Called Him Morgan (2016)

I Called Him Morgan, Kasper Collin'in yönettiği ve ünlü caz trompetçisi Lee Morgan'ın hayatı ile daha sonra Lee Morgan'ın cinayetinden sorumlu tutulacak olan eşi Helen Morgan arasındaki ilişkiye ışık tutuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

I Called Him Morgan belgeselinin fragmanını buradan izleyebilirsiniz 👇

4. Duru Olmak (2020)

4. Duru Olmak (2020)

Nükhet Duru'nun hayatını ve kariyerini odağına alan ve çıktığı bu günden yana oldukça ses getiren Duru Olmak adlı belgeselin konusu ise şöyle:

Duru Olmak, Nükhet Duru'nun hayat hikayesi konu ediliyor. 1971 yılında, 17 yaşındayken sahne hayatına başlayan Nükhet Duru, albümleri ile birçok başarıya imza attı. Nükhet Duru'nun hayatının bilinmeyenlerinin gözler önüne serildiği belgeselde, sanatçının son albümü 'Hikayesi Var'ın yaratım sürecine de yer veriliyor. Hayatının birçok yönüne ışık tutulan belgeselde, son albümde Nükhet Duru ile çalışan Sıla, Kenan Doğulu, Teoman, Mabel Matiz, Funda Arar, Ceylan Ertem, Ata Demirer, Kalben, Zeynep Bastık, Rubato, Sena Sener, Evrencan Gündüz gibi sanatçılarla yapılan röportajlara da yer veriliyor.

Duru Olmak belgeselinin fragmanını buradan izleyebilirsiniz 👇

5. John & Yoko: Above Us Only Sky (2018)

5. John & Yoko: Above Us Only Sky (2018)

John & Yoko: Above Us Only Sky, John Lennon'ın 1971 çıkışlı ünlü albümü Imagine'in daha önce anlatılmamış hikayesine odaklanırken aynı zamanda efsanevi müzisyenin Yoko Ono ile olan işbirliğini ve bu ortaklığın albümü nasıl etkilediğine dair detaylı bir takip sunuyor. Filmde önemli röportajlar ve daha önce yayımlanmamış görüntüler de yer alıyor.

John & Yoko: Above Us Only Sky belgeselinin fragmanını buradan izleyebilirsiniz 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Miles Davis: Birth of the Cool (2019)

6. Miles Davis: Birth of the Cool (2019)

Stanley Nelson'ın yönettiği caz müziğin kilit isimlerinden Miles Davis'in hayatına ve müzikal kariyerinin doğuşuna ışık tutan bu belgesel sadece cazseverlerin değil herkesin izlemesi gereken bir belgesel. Filmin konusu şöyle:

Bir vizyoner, kategorileri yıkıp geçen bir müzik kâşifi, cool kavramının vücuda gelmiş hali: Miles Davis. ABD’de ayrımcılık döneminde her şeye rağmen yükselerek hayalini gerçekleştiren ve yeni bir müzikal ifade türünün doğuşuna imza atan Miles Davis, deney yapmaktan hiç çekinmeden cazın renklerini ve lirik ifade biçimini hep genişleten eşsiz bir modern Amerikan sanatçısıydı. Efsane müzisyenin kendi biyografisinden yola çıkan ve adını albümünden alan bu belgesel, Davis’in Quincy Jones gibi dostlarıyla ve tarihçilerle yapılmış röportajlar ve daha önce görülmemiş video kayıtlarını da içeriyor, sanatçının aşklarından bağımlılıklarına, yaratıcılığından özgüven eksikliğine bütünlüklü bir portresini çiziyor.

Miles Davis: Birth of the Cool belgeselinin fragmanını buradan izleyebilirsiniz 👇

7. Miss Americana (2020)

7. Miss Americana (2020)

Yönetmenliğini Lana Wilson'ın yaptığı ve günümüzün ikonik isimlerinden Taylor Swift'in hayatı ve kariyeri üzerine Netflix yapımı bir belgesel Miss America. Filmin konusu ise şöyle:

Taylor Swift: Miss Americana, dünyaca ünlü şarkıcı Taylor Swift’in hayat hikayesine odaklanıyor. Zamanının en ikonik sanatçılarından biri olmayı başaran Taylor Swift’in kariyer yolculuğunun aktarılacağı filmde, özel hayatının bilinmeyenleri de gün yüzüne çıkıyor. Filmde, sayısız başarılara imza atan Taylor Swift’in, kariyer basamaklarını tırmanıp bir yıldız olmak için verdiği mücadeleye odaklanılıyor.

Miss Americana belgeselinin fragmanını buradan izleyebilirsiniz 👇

8. Rolling Thunder Revue (2019)

8. Rolling Thunder Revue (2019)

Listenin en ayrıcalıklı belgeseli Rolling Thunder Revue, Martin Scorsese'nin yönettiği bir Bob Dylan belgeseli. Ünlü müzisyenin 1975'te çıktığı Rolling Thunder Revue turnesini odağına alan bu belgeselde hem kurgusal hem de gerçek malzemelerle harmanlanmış bir görüntü izliyoruz. Üstelik filmde Joan Baez ve Sam Shepard gibi Dylan'ın hayatında önemli etkileri olmuş sanatçıların röportajları da yer alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Rolling Thunder Revue belgeselinin fragmanını buradan izleyebilirsiniz 👇

9. Echo in the Canyon (2020)

9. Echo in the Canyon (2020)

Yönetmenliğini Andrew Slater'ın yaptığı Echo in the Canyon, The Byrds, The Beach Boys, Buffalo Springfield ve The Mamas and the Papas gibi ikonik müzik grupları aracılığıyla Los Angeles'ın meşhur kenti Laurel Canyon'un büyük bir tarihi olan müzik sahnesine ve kökenlerine ışık tutuyor.

Echo in the Canyon belgeselinin fragmanını buradan izleyebilirsiniz 👇

10. Quincy (2018)

10. Quincy (2018)

Sanat hayatı boyunca 79 kez Grammy ödüllerine aday gösterilmiş, 27 kez de bu ödülü kazmış olan ünlü orkestra şefi, besteci, müzisyen Quincy Jones'un yaşamına oldukça yakından bakan bir belgesel olan Quincy; Alan Hicks ve Rashida Jones yönetmenliğinde ekranlara taşınıyor. Filmin konusu ise şöyle:

70'li yıllarda müziğe ve popüler kültüre yepyeni bir soluk getiren Quincy Jones'un hayatına odaklanan belgesel, koca bir yüreğe ve ondan daha da büyük bir yaşama arzusuna sahip bir adamın yaşayabileceği türden bir hayatı anlatıyor. Jones'un kişisel arşivinden alınmış çok özel videolarla sürükleyici bir kurguya sahip olan bu yapımda, benzeri görülmemiş efsanevi bir yaşam öyküsüne tanıklık edeceksiniz.

Quincy belgeselinin fragmanını buradan izleyebilirsiniz 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. David Bowie: Finding Fame (2019)

11. David Bowie: Finding Fame (2019)

İkonik müzisyen David Bowie'nin kariyerinin ilk yıllarına odaklanan David Bowie: Finding Fame'nin yönetmen koltuğunda Francis Whately oturuyor. Showtime'ın bu başarılı belgeselinde Ziggy Stardust'ın yaratımından önceki Bowie portresi çiziliyor. Bowie'nin daha önce pek anlatılmamış ve ele alınmamış olan bu dönemi efsanevi müzisyenin 1960'lardan 1973'e kadar olan beş senelik bir süreci kapsıyor.

David Bowie: Finding Fame belgeselinin fragmanını buradan izleyebilirsiniz 👇

12. Mimaroğlu (2020)

12. Mimaroğlu (2020)

Ünlü besteci ve yazar İlhan Mimaroğlu'nun müzikal kariyerine samimi bir yolculuk yaptığımız bir belgesel Mimaroğlu. Serdar Kökçeoğlu yönetmenliğinde ekranlarımıza taşınan belgeselin konusu ise şöyle;

Mimaroğlu iki özgür ruhun, 60’lı yıllarda Türkiye’den Amerika’ya göç eden efsanevi elektronik müzik bestecisi İlhan Mimaroğlu ile yaşam dolu hayat arkadaşı Güngör Mimaroğlu’nun hikâyesidir. Çiftin kişisel arşivinden yararlanan belgesel, İlhan Mimaroğlu’nun radikal bir sanatçı olarak portresini ortaya koyarken, bir yandan da çiftin bir aile dramının ortasında yeşeren güçlü ve ilham verici ilişkisine odaklanır. Film çok katmanlı yapısıyla müzik, aşk, göç ve hayal kırıklığına dair gerçek hikâyeler anlatır.

Mimaroğlu belgeselinin fragmanını buradan izleyebilirsiniz 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
4
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
inci küpeli

framing britney bir türlü bulamadım nerden izleniyor bu ?