Görüş Bildir
Haberler
Sol Tarafımıza Yatmanın Çok Daha Sağlıklı Olduğunun Bilim Tarafından Desteklenen 8 Sebebi

etiket Sol Tarafımıza Yatmanın Çok Daha Sağlıklı Olduğunun Bilim Tarafından Desteklenen 8 Sebebi

cakyz
10.05.2016 - 10:36

Evet dostlar, uykunun ne kadar önemli olduğunu, her gün düzenli alınan uykunun sağlığa ne gibi faydaları olduğunu biliyorsunuz belki fakat bunun kadar önemli olan bir başka şeyin de yatış pozisyonunuz olduğunu duymamış olabilirsiniz. Kaynağını, tıp bilimini bütünsel bir yaklaşımla ele alan Hint Ayurveda sisteminden alan bu teori üzerinde yapılan araştırmalar, sol tarafımıza yatmanın vücudumuz açısından çok daha faydalı olduğunu bilimsel verilerle kanıtlıyor. İşte karşınızda o 8 kanıt:

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Sol tarafınıza yatmak lenf sisteminizi destekler.

1. Sol tarafınıza yatmak lenf sisteminizi destekler.

Ayurveda öğretisine göre sol tarafa yatmak, vücudumuzun lenfatik kısmı sol kısım olduğu için, lenf bezlerinin lenf sıvısını ve atıkları daha iyi filtrelemesine yardımcı oluyor. Batı tıbbının yaptığı araştırmalar da bu görüşü kanıtlar nitelikte. Elde edilen veriler, sol tarafa yatmanın beyni atık maddelerden arındırma konusunda hızlandırıcı bir etki yarattığını gösteriyor. Buna karşılık sağ tarafa yatmak ise tam tersi etki göstererek lenf sisteminin işleyişini yavaşlatıyor.

2. Sindirimi kolaylaştırır.

2. Sindirimi kolaylaştırır.

Sol tarafımıza yatmak, yer çekiminin yarattığı etkiden ötürü sindirim sistemimiz üzerinde de olumlu etkiler yaratır. Sol tarafımıza yattığımız zaman midemizdeki besin kalıntıları kalın bağırsaktan inen kolona kolayca geçiş sağlar. Aynı zamanda mide ve pankreasın doğal ve rahat bir pozisyonda durmasını sağlayarak pankreatik enzimlerin ve sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına olanak tanır.

3. Kalbin daha sağlıklı çalışmasını sağlar.

3. Kalbin daha sağlıklı çalışmasını sağlar.

Doktorlar uzun zamandır özellikle hamile kadınlara sol tarafa yatmayı önerir çünkü bu sağlıklı kan dolaşımını sağlar. Elbette bu yalnızca hamile kadınlar için geçerli değildir; sol tarafa yatmak kalbimiz üzerindeki baskıyı hafiflettiği için sağlığımız için oldukça faydalıdır.

4. Hamileler için de oldukça faydalıdır.

4. Hamileler için de oldukça faydalıdır.

Sol tarafa yatmak hamile kadınlar için yalnızca kan dolaşımını düzenlemekle kalmaz; aynı zamanda bel üzerindeki baskıyı ve rahmin karaciğeri sıkıştırmasını önler ve rahme, böbreklere ve fetüse giden kan akışını artırır.

5. Reflüyü hafifletir.

5. Reflüyü hafifletir.

Klinik Sindirimbilim dergisinde yayımlanan bir yazıya göre sol tarafa yatmak reflü semptomlarını azaltır. Bunun sebebi ise midenin vücudumuzun sol kısmında yer alması ve yer çekiminin de etkisiyle rahat bir pozisyonda durmasıdır. Sol tarafa yatmanın reflü üzerinde yarattığı etki çok çabuk gerçekleşir. Reflü belirtilerini hissetmeye başladığınız zaman 10 dakika kadar sol tarafınıza yatmak bile faydalı olacaktır. Bunun tam tersi olarak sağ tarafa yatmak, reflü belirtilerinin artmasına sebep olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Sırt ve bel ağrılarını hafifletir.

6. Sırt ve bel ağrılarını hafifletir.

Sol tarafa yatmak, kronik bel ve sırt ağrısından muzdarip olan kişilere de tavsiye edilen bir yöntemdir. Bu şekilde yatmak omurga üzerindeki yükü hafifletir ve daha rahat bir uyku çekmenizi sağlar.

7. Ancak yine de dikkatli olmakta fayda var!

7. Ancak yine de dikkatli olmakta fayda var!

Yukarıda saydığımız sebepler ne kadar ikna edici gözükürse gözüksün, sol tarafa yatmak kalp rahatsızlığı, uyku apnesi, glokom, karpal tünel sendromu gibi rahatsızlıklara sahip insanlar üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Eğer bu rahatsızlıklardan birine sahipseniz uyku pozisyonunuzu bir uzmana danışmanız daha sağlıklı olacaktır.

8. Ve alışmanız zaman alabilir.

8. Ve alışmanız zaman alabilir.

Uyku pozisyonunu değiştirmek çok kolay bir şey değildir sevgili dostlar. Çoğu insan uyku pozisyonunu çocukluk yıllarında edindikleri alışkanlıkla şekillendirmiştir ve bu pozisyonu terk etmek zor olabilir. Fakat bunun için uygulayabileceğiniz birkaç basit strateji de mevcut: Örneğin ilk başlarda sırtınızı bir yastıkla destekleyerek uyku sırasında sağ tarafınıza dönmeyi engelleyebilirsiniz. Başka bir etkili yöntem ise, yatağın her zaman yattığınız tarafını değiştirmektir ki bu uyum sürecinizi hızlandıracaktır. Bunun yanısıra yan yatarken kendinizi rahat hissedeceğiniz bir yatak seçimi de önemlidir. Çünkü yan yatmak omuz ve kalçalarda baskı hisssine sebep olur ve bu durum sert yataklarda daha da artar. Seçeceğiniz yatak, aynı zamanda omurganızın duruşunu rahatlatacak bir yatak olmalıdır. Tüm bunları yapmak, hem geceleri daha rahat bür uyku çekmenizi, hem de gün içinde daha enerjik hissetmenizi sağlayacaktır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
493
232
96
67
43
42
30
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Berkay Dönmez

sağ tarafa yatmak sünnettir ve daha sağlıklıdır bu haçlı gavurlarına inanacağınıza kendi dininize peygamberinize inanın

fcrfcr

Yazık sana lan. Acıdım yeminle.

M

kalp üzerine yatmak sakıncalıdır, bunda bile solculuk yapmaya kalkıyorlar :)) bilimi kendilerine göre çeviriyorlar. Peygamberimiz sav, sağ tarafa yatın (kalp... Devamını Gör

Sertaç Pala

Dinde geçen; lavaboya girmeden önce el yıkamanın öneminden tutun da suyu yada lavabo ihtiyacını oturarak karşılamanın bilimdeki önemini araştırdım. Bu konuyu... Devamını Gör