Görüş Bildir
Haberler
Sokaklar Çocuklarındı

Sokaklar Çocuklarındı

FreiGeist
21.10.2015 - 10:55

İstanbul güzel bir sonbahar gününü tek başına yaşadı. Her gün caddelerini ve sokaklarını dolduran, tıkayan, kilitleyen ve kirleten otomobillerden, insanlardan ve çöplerden uzak, pırıl pırıl bir sonbahar güneşiyle yüz yüze; sakin ve mutlu bir gün. Bu güzel günde çocuklar da evlerinin önlerindeki bahçe ve sokaklarda doyasıya oynadılar. Annelerin 'Aman bir otomobil çocuğuma çarpar' endişesi de yoktu. 

57.500 sayım memurunun sayım yaptığı İstanbul'a 12,5 saat süren solağa çıkma yasağı yetmedi. Biraz da organizasyon bozukluğundan kaynaklanan nedenlerle çok sayıda yurttaş 'sayılmadı'. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Doğup sayılanlar

Bakırköy Yenimahalle ve Süleymaniye Doğumevleri ve Zeynep Kamil dahil 16 hastanede dün gece yarısı 24:00'ten sonra 96 bebek dünyaya geldi. Bunlardan 52'si erkek, 44'ü kız.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde hastalar 'gıyapta' sayıldılar. Hemşireler hastalara soru sormak yerine bu bu bilgileri dosyalara bakarak 'sağlıklı' biçimde yazdılar. 

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Sirkeci'de tarihi Sansaryan Han'daki müteferrikasında gözaltında bulunan 71 kişi 'sokağa çıkma' yasağını iki kat yaşamış oldular. Sayımla ilgili sorunları demir parmaklıklar ardından yanıtladılar. 

Deterjanlı caddeler

İstanbul Valiliği'nin 'Sayım günü temizlik yapılmayacak' emrine rağmen Eminönü Belediyesi'nce dün 'Temizlik Kampanyası' başlatıldı. Kampanyada görev alan 280 işçi Eminönü, Cağaloğlu, Nuruosmaniye ve Beyazıt çevresindeki cadde ve sokaklarla Haşim İşcan geçidini deterjanlı sularla yıkadılar.

Denizde sayım

Dün deniz de bomboştu. Ne bir balıkçı teknesinin aykırı hareketi, ne Şehir Hatları vapurlarından salkım saçak dökülen yolcular. Görevli 57 bin 500 sayım memurunun sorularından gemidekiler de kurtulamadı. Cevat Kaptan, Selviburnu teknesinde kayıtlara geçiverdi. Kızkulesi'ndeki üç bahriyeli de denizin ortasındalar diye unutulmadı. 

İstanbul Valisi Nevzat Ayaz ve ailesinin nufüs sayımı saat 10:30'da yapıldı. Vali Ayaz, Arzı Akın adlı genç sayım görevlisinin sorularını eşi Sacide Ayaz, kızı Nesrin ve damadı Fikret Öztomur ile birlikte Florya Vali Köşkü'nde yanıtladı. İçeride uyumakta olan torunu Başak hakkındaki bilgileri de Vali Ayaz verdi. Sayım görevlisi, ikram kabul edemeyeceğini söylemesine karşın Vali Nevzat Ayaz'ın ısrarı üzerine bir çikolata aldı. 

Telsizciler günü

Sokağa çıkamayan halk bandı telsiz meraklıları bütün günü birbirleriyle yoğun biçimde 'telsizleşerek' geçirdiler. 

Telsiz kanallarında birbirlerine gazete okuyan hatta can sıkıntısını gidermek için 'her türlüsünden' hikaye anlatanlar bile oldu. 

Görevliler muhtarlıklar önünde kuyruk oluşturdu

Görevlilerin eline verilen adresler birbirini tutmadı. Verilen bilgi formlarındaki eksiklik yüzünden ilgili muhtarlıklar sayım bilgi formu yetiştirmek için yoğun çaba harcadılar. Çok yerde sayımın belirlenen saatler dışına taşarak uzadığı görüldü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İnönü, Gürkan ve Dalan

Birleşme kararı alan SODEP'in Genel Başkanı Erdal İnönü ile Halkçı Parti Başkanı Aydın Güven Gürkan İstanbul'da sayıldılar. 

Erdal İnönü eşi Sevinç İnönü ile Bebek'teli evlerinde, Gürkan ise Bağdat Caddesi'nde babasına ait evde sayım görevlilerinin sorularını yanıtladılar. 

Anakent Belediye Başkanı Bedrettin Dalan ise Şaşkınbakkal'da eşi Aysel, oğulları Burak ve Barış ile kayınvalidesi Düriye Hanım ile birlikte sayıldı. Sayıma Dalan'ın iki koruma görevlisi de katıldı. 

Vali Ayaz'dan teşekkür

Vali Nevzat Ayaz, nüfus sayımında gösterdikleri kolaylık nedeniyle İstanbullulara teşekkür etti. Vali Ayaz AA'ya yaptığı açıklamada, kentte sayımın genele olarak tamamlandığını belirterek şunları söyledi:

'Bazı bölgelerde münferiden sayılamayan vatandaşlarımız var. sayılamadığını ihbar eden, bize bildiren vatandaşlarımıza hemen sayım memuru gönderiyoruz. Sayım normal geçti. İstanbullular sayım usullerine uydular ve görevlilere de gereken kolaylığı gösterdiler. Bu açıdan kendilerine teşekkür ediyoruz. 12. genel nüfus sayımının da tüm ülkeye hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.'

Fotoğraf: Mücahit Büber

"Bana ne yahu sayımdan?"

Sayımla seçimi karıştıran TRT muhabiri Taksim'de bir bank üzerine sızmış olan evsiz barksız Ali Dural'ı uyandırıp 'Bugün sayım olduğundan haberiniz var mı?' diye sordu. Kimsesiz vatandaş Dural da bu soruya 'Bana ne yahu sayımdan mayımdan yanıtını verdi.

Milliyet

Turkcell TV+ ile zamanda yolculuk edin, hayatı yayın akışının dışında yaşayın!

Turkcell TV+ ile zamanda yolculuk edin, hayatı yayın akışının dışında yaşayın!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
46
11
11
4
4
2
0