Görüş Bildir
Haberler
Şişman Gençler Artık Şişman Olduklarının Farkında Bile Değiller

Şişman Gençler Artık Şişman Olduklarının Farkında Bile Değiller

Hande öçalan
17.07.2015 - 18:00 Son Güncelleme: 22.07.2015 - 15:16

Çocuklar aslında iyi değil, ama iyi olduklarını sanıyorlar. amerikada çocuklar ve ergenler arasında öz farkındalık seviyesinde endise vericek derecede bir düşüş yaşandığı gözlenmiştir. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yapılan bir araştırmaya göre; Amerika'daki çocuk ve büyüme çağındaki gençlerin kişisel farkındalık konusunda geri kaldığını tespit etti. Özellikle; kilolu gençlerin, kilo vermek konusundaki kayıtsızlıkları belirlendi.

Bu modayı hırçınca bir döngü olarak gördüğünü belirten Dr. Jian Zhang 'Bu trend aslında oldukça tehlikeli.' diyor .

Aslında oldukça da karışık bir durum. Yeni ergenler pek çok şey konusunda zorluk yaşıyorlar, bunlardan en büyüğü de varlık problemleri. Bunun bir sonucu olarak, sağlık sorunları ön plana çıkıyor. Ve bu sorun, gençlerin ileride vücut imajları ile ilgili sorun yaşamamaları için doğru eğitilmelerini zorunlu kılıyor.

Kilo Vermek Ne Kadar Gerekli İse, O Kadar Zorlaşıyor Diye Düşünüyorlar

Kilo Vermek Ne Kadar Gerekli İse, O Kadar Zorlaşıyor Diye Düşünüyorlar

Araştırma; Amerika'da yaşayan 90'lı yıllarda ergenliklerini yaşayan, 12 - 16 yaş aralığında 2000'e yakın çocuk ve genci ve 2007 - 2012 arasında ergenliklerini yaşayan 2.500 deneği kapsayarak gerçekleştirildi. Araştırma verileri olarak, gençlerin vücut kitle indeksleri göz önünde bulundurularak şu soru çerçevesinde araştırma derinleştirildi: 'Kendinizi aşırı kilolu, az kilolu ya da doğru kiloda mı görüyorsunuz?'

Deneklerin kiloları ile ilgili cevapları, peşinden koştukları trendi de açığa çıkarmış oldu. Gençlerin çok azı bugünlerde kilolu olduklarına inanıyor, kilolu olsalar bile.

'Kısa bir zamanda fark edildi ki, obez ya da aşırı kilolu çocukların aralarında kilolarının farkındao lan dilim sadece 30%'luk bir oran.' diyor Dr. Zhang.

Yetişkinler ise büyüme çağındaki hallerine göre, kilolu olduklarını kabul etmeye 29% daha meyilliler. 12 yaşındaki kilolu çocuklar ise bu durumu neredeyse 40% oranla daha çok reddediyorlar.

Irk, cinsiyet ve sosyoekonomik durumlar da değerlendirildiğinde, beyaz çocukların bu durumu daha uzun süre reddettikleri belirtildi.

Çıkan sonuçlar çocukların şunu algılayarak büyüdüklerini gösteriyor: Kilo vermen gerektiğinin farkındayken, kilo vermen çok daha zorlaşıyor, üstelik bir de çocuksan.

Ebevynlerin Kayıtsızlığı Çocukları Daha Sağlıksız Bir yaşama Sürüklüyor

Ebevynlerin Kayıtsızlığı Çocukları Daha Sağlıksız Bir yaşama Sürüklüyor

'Toplum bu konuda bir döngünün içinde sıkışmış durumda ve çocukları yanlış etkiliyor.' diyor Dr. Zhang. 'Ebeveynler, çocuklarının sağlıklı olduklarına inanmak istiyor, aksiyon almak zor geliyor ve bu da çocukları daha sağlıksız bir yaşama sürüklüyor.'

Peki bu nasıl oluyor? yalnızca git gide şişmanlıyor olmamızın sebebi değil, aynı zamanda farkındalığımızın da azalmasının sebebi, sosyologların açıklamasına göre; bir sosyal karşılaştırma teorisinden ibaret. Aslında kendimizi etrafımızdakilerin durumuna göre yargılıyoruz ve etrafımızdakiler şişmanladıkça bu durum bizim için de normalleşiyor oluyor.

Bu problemi çözmek düşündüğümüz kadar kolay değil. Sağlıklı olmayı teşvik etmek ve sağlıksız olduğunu kabul ettirmek arasında ince bir çizgi var.

'Özellikle ebeveyn, öğretmen ya da sağlık profesyoneliysek, yeni yetme gençlerin kafalarındaki yanlış anlaşılmayı düzeltierken çok dikkatli olmalıyız. Bu çalışma bir anti-obezite çalışmasından öte, sağlıklı yaşam propagandası olmalı.' diyor Dr. Zhang.

The Washington Post & Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
5
1
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın