Görüş Bildir
Haberler
Şirketlerin Bütçesinin Büyük Bölümünü Ayırdığı En Yüksek 10 Gider Kalemi

etiket Şirketlerin Bütçesinin Büyük Bölümünü Ayırdığı En Yüksek 10 Gider Kalemi

Lisa Campton
27.05.2022 - 14:08

Her şirketin aynı oranda ve kategoride giderleri yoktur. Şirketin kuruluş amacına ve sektörüne göre değişkenlik gösterir. Şirketlerin bütçelerini en çok hangi gider kalemlerine ayırdığına gelin birlikte bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Personel Giderleri

Şirket çalışanlarının maaş ödemelerini kapsar. Bu gider bütün büyük şirketin en çok gider kalemlerinden biridir.

Yemek giderleri de bu gruba dahildir. Şirketin, kendi yemeğini işletme bünyesinde hazırlayamadığı durumlarda çalışanlarına ödediği yemek bedelleri  de gider olarak kabul edilir.

Bunun yanı sıra şirketin demirbaşları da bu gruba dahildir.

2. Seyahat Harcamaları

2. Seyahat Harcamaları

Şirket Faaliyetleri

Şirketin faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen toplantı, eğitim gibi durumlar için ayrılan bütçedir.

Ağırlama Giderleri

Faaliyet kapsamında olduğu sürece herhangi bir araç kısıtlaması olmaksızın uçak, otobüs, deniz otobüsü, tren, otel, otopark harcamalarının tümü bu gruba dahil edilebilir.

Şirketlerin en fazla bütçe ayırdığı gider kalemlerinden biri seyahattir.

3. Sigorta Giderleri

3. Sigorta Giderleri

Mülk sigortası, ürün sorumluluk sigortası, araç sigortası, işçi tazminat sigortası gibi sigorta giderleri de yine şirketlerin en çok bütçe ayırdığı kalemlerden biri. Şirketler olası bir sorun durumunda sıkıntı yaşamamak için bu sigortaları yaptırırlar.

4. Vergi Giderleri

4. Vergi Giderleri

Aylık gider kalemleri arasında ödemekle yükümlü olunan konulardan biri de  vergi ödemeleridir. KDV, gelir vergisi, stopaj, emlak vergileri, çalışan bordro vergileri ile ilgili bazı vergileri kapsar. Şirketler bütçelerinin çok büyük bir kısmını bu gruba ayırır.

5. Ofis - Kira Giderleri

5. Ofis - Kira Giderleri

Kira gideri; ofisleri, fabrikaları, depoları veya işletmenin çalışması için ihtiyaç duyduğu diğer mülk türlerini kapsarken ofise ait telefon, su, elektrik, internet, ısıtma gibi faturalar da ofis giderlerine dahildir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Taşıt Giderleri

6. Taşıt Giderleri

Şirketlerin ulaşımı sağlamak için ayırdıkları bütçe taşıt gideri kapsamına girmektedir. Taşıt giderlerinde bazı harcamalar vergiden indirilebilirken bazıları kısmen veya hiç indirilemez.

7. İletişim Giderleri

7. İletişim Giderleri

Şirket faaliyetleri kapsamında yapılan internet, telefon, mesajlaşma gibi iletişim harcamaları iletişim gideri olarak kabul edilir. Özellikle pandemiden sonra dijitalleşen dünyada en çok bütçe ayrılan gider kalemlerinden biri haline gelmiştir.

8. Reklam ve Promosyon Giderleri

srv.onedio.com

Özellikle dijital çağın gelmesiyle birlikte şirketlerin yüksek bütçe ayırdığı gider kalemlerinden biri haline gelmiştir. Facebook ve diğer sosyal medya reklamları, Adwords, Mailchimp ve Salesforce ödemeleri gibi pazarlama amaçlı yapılan harcamalar en temel işletme giderleri arasında kabul edilir. Web sitesi tasarımı ve Domain hakları, sunucu  kiralanması da bunlara dahildir.

9. Amortisman Giderleri

Şirket bünyesinde bulunan ve şirket faaliyetleri için kullanılan eşyaların yıpranma sürelerine göre alım bedelinin belli bir oranı gider olarak yazılır.

10. Avukat Giderleri

10. Avukat Giderleri

Büyük şirketler yaptırımlar ve hukuki konulara özellikle dikkat eder. Bu yüzden yüksek bütçeli gider kalemlerinden biri de avukat giderleridir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
2
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın