Görüş Bildir
Haberler
Suriyeliler TEM’den Ayrıldı

Suriyeliler TEM’den Ayrıldı

Onedio Medya
19.09.2015 - 14:50 Son Güncelleme: 19.09.2015 - 22:45
İçeriğin Devamı Aşağıda

Edirne'deki sığınmacılar dün geceyi Kırkpınar yağlı güreşlerinin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanı'nda geçirdi.

Geçen Pazar gecesi bir grup Suriyeli otobüslerle, bir grup ise Havsa İlçesi üzerinden yürüyerek Edirne'ye geldi. Yunanistan sınırına gitmek isteyen Suriyeliler, polis ve jandarma ekiplerince durdurulunca otogar, TEM otobanı Edirne gişeleri yakınında ve kent merkezindeki bir parkta 4 gün boyunca adeta kamp kurdu. Dün gişeler ve otogardaki Suriyeliler Yunanistan'a gitmek için yeniden yürüyüşe geçti. Saat 16.00 sıralarında TEM otobanında birleşen 2 grup yaklaşık 1500 kişiye ulaştı.

TEM Edirne gişelerini jandarmanın yoldan çekilmesiyle geçen Suriyeli sığınmacılar, şehir merkezi girişine 2 kilometre kala jandarma ve polis ekiplerinin engeliyle karşılaştı. Defalarca engeli aşmak için güvenlik güçlerine saldıran Suriyeliler'den bin kadarı Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın ikna çabaları sonucu geceyi geçirmek için Sarayiçi Er Meydanı'na gitmeyi kabul etti.

Yeşillik alanlara çadır kurdular

Edirne Belediyesi'nin tahsis ettiği otobüslerle Sarayiçi mevkiine getirilen Suriyeliler 'bizi buraya kilitlerler' endişesiyle güreşlerin yapıldığı stadyuma değil, çevresindeki yeşillik alanlara çadırlar kurdu.

500 civarındaki sığınmacı ise otoyol üzerinde bekleyişlerini sürdürdü. Jandarma ve polisin çabaları sonucunda otoyol üzerinde bekleyişlerini sürdüren aileler de ikna edildi.

Ancak TEM’deki 500 kişi içerisinde bulunan 100 civarındaki genç sınıra geçmek üzere yeniden jandarma ve polis barikatını yöneldi. Yaşanan arbede sonucunda sığınmacılar barikatı aşamadı. Suriyeli sığınmacılar güvenlik engelini aşmak için jandarma ve polise biber gazı sıktı, taş, ayakkabı, battaniye ve ellerine geçirdikleri materyalleri jandarma ve polise fırlattı.

Arbede sırasında bir sığınmacı genç fenalaştı. Olay yerine gelen sağlık görevlileri gence müdahale etti.

Tüm uğraşlarına rağmen güvenlik bariyerini aşamayan Suriyelilerin tamamı otoyoldan ayrıldı. Kapıkule’ye giden uluslararası yolun kuzey şeride yaklaşık 30 saat sonra ulaşıma açıldı.

Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte TEM otobanı Edirne girişine yakın alanda bekleyişini sürdüren Suriyeliler, hala Yunanistan'ın sınır kapılarını açacağı umudunu taşıyor. 

Kahvaltı kuyruğu

Sarayiçi Er Meydanı'nda kalanlar ise sabah Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve yardım derneklerinin dağıttı kahvaltıyı alabilmek için uzun kuyruklar oluşturdu. 

Güreşlerin yapıldığı stadyumun tuvalet ve banyosunu kullanan Suriyeliler, Yunanistan'a gitmek istediklerini söyledi.

İstanbul Otogarı'ndaki bekleyiş ise 5'inci gününde

İstanbul Otogarı'ndaki bekleyiş ise 5'inci gününde
İstanbul Otogarı'ndaki bekleyiş ise 5'inci gününde

Sığınmacıların, Bayrampaşa'daki Büyük İstanbul Otogarı'ndaki bekleyişi de devam ediyor.

5. gününe giren bekleyişte sığınmacılar geceyi yine Cumhuriyet Camii'nin içerisinde ve çevresinde geçirdi. 

Bazı sığınmacılar çadırlarda bazıları yerlere serdikleri kilimlerin üzerinde sabahladı.

Edirne'deki 'çaresiz' bekleyiş

Edirne'deki 'çaresiz' bekleyiş
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda

Haber ve Fotoğraflar: AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0