Görüş Bildir
Haberler
Sevgi Eylem Gerektirir: Sevgiyi En İyi Şekilde Tahlil Eden Erich Fromm'dan 15 Alıntı

etiket Sevgi Eylem Gerektirir: Sevgiyi En İyi Şekilde Tahlil Eden Erich Fromm'dan 15 Alıntı

Öykü Parlak
23.11.2016 - 12:45

'Sevmek bir sanat mıdır? Öyleyse eğer, bilgi ve çabaya gereksinimi vardır yoksa sevgi, kaderin bir lütfuyla, şanslı olanlarımızın kapıldığı tatlı bir duygu mudur? Şüphesiz büyük çoğunluk ikinci önermeye inanmaktadır. Oysa bu kitap, birinci önerme temeline oturtulmuştur.' diye başlar söze Erich Fromm. Bu kitap size, bir insanı nasıl seveceğinizi ya da sevmenin kurallarını, yöntemlerini anlatmıyor. Sevme sanatında, ilginin, saygının ve özen göstermenin önemini bize anlatıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Bize çiçekleri sevdiğini söyleyen bir kadının, çiçekleri sulamayı unuttuğunu görürsek, onun çiçek sevgisine inanmayız. Sevgi, sevdiğimiz şeyin büyümesi ve yaşaması için gösterdiğimiz etken ilgidir.

2. En zor şartta bile, en kızgın anda bile, en beklenmedik yerde bile açan şemsiyedir sevgi...

3. Bir insan başka birine ne verir? Kendisinden verir; sahip olduğu en değerli şeyden, “yaşamından” verir. Bu, o kişinin yaşamını diğer insan için feda ettiği anlamına gelmez aksine kendi içinde yaşattıklarından veriyordur. Sevinçlerinden, ilgi duyduğu şeylerden, anlayışından, bilgisinden, mizahından, üzüntüsünden, içinde canlı olan her şeyden. Ve bazen bir şeyler vermek için bir bakış bile yetebilir.

4. Aslında o coşkun tutku, birbiri için deli olma, sevginin büyüklüğüne kanıt sanılır. Bu olsa olsa o kişilerin daha önce içinde bulundukları yalnızlık duygusunun büyüklüğüne kanıttır.

5. Hayatımıza giren herkes değerlidir ama herkes özel değildir. Saygı hepsine, sevgi layık olana verilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Başka birisine kendime yetemediğim için bağlanıyorsam, karşımdaki kadın ya da erkek benim için bir cankurtaran olabilir belki ama aramızdaki bağ sevgi bağı olamaz. Çelişkili gibi görünse de yalnız kalabilme yeteneği sevebilme yeteneğinin tek koşuludur.

7. Sevmek kendini karşılıksız olarak adamak, sevgimizin sevilen kişide de sevgi oluşturacağı ümidini taşımak demektir. Sevgi bir inanç eylemidir. İnancı az olanın sevgisi de azdır.

8. Bir insanı hiçbir sebep yokken, yüreğinizde sıcacık hissediyorsanız, işte bu, gerçek sevgidir.

9. Sevgi yalnız belli bir insana bağlılık değildir; bir tutumdur; kişinin yalnız bir sevgi nesnesine değil, bütünüyle dünyaya bağlılığını gösteren bir kişilik yapısıdır. Kişi yalnız bir tek insanı seviyor, başka her şeye karşı ilgisiz kalıyorsa, sevgisi sevgi değil, birlikte yaşamaya bağlılık ya da yaygınlaştırılmış bir bencilliktir.

10. Olgunlaşmamış sevgi der ki: Seni seviyorum çünkü sana ihtiyacım var. Olgunlaşmış sevgi der ki: Sana ihtiyacım var çünkü seni seviyorum.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Birçok insan sevgi sorununu, sevmek veya sevme kapasitesi olarak değil, öncelikle sevilmek olarak görürler. Bu yüzden onlar için sorun nasıl sevilebilecekleri, nasıl sevilebilir olabilecekleridir.

12. Yaşamı paylaşmak, sevgiyi paylaşmaktır. Anlaşmaktır. Vermeden alınamaz tek şeydir mutluluk. Önce ver; sonra al.

13. Aşk gibi sonsuz umutlar ve beklentilerle başlayan ve hiç şaşmadan yıkılan bir başka faaliyet ya da yatırım bulmak çok güçtür.

14. Sevgi, insanın varoluş sorununun yanıtıdır.

15. İnsan seviyorsa iki şeyi asla yapmaz. Aldatmaz ve ağlatmaz. Çünkü aldatmak insan onuruna; ağlatmak ise insan yüreğine yapılmış en çirkin saldırıdır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
274
85
18
7
6
6
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın