Görüş Bildir
Haberler
Savaş Önemli Yazio: Uzun Ömürlü ve Mutlu Bir İlişkinin Reçetesi: ‘Mindful Seks’

etiket Savaş Önemli Yazio: Uzun Ömürlü ve Mutlu Bir İlişkinin Reçetesi: ‘Mindful Seks’

Savaş Önemli
26.01.2021 - 12:36 Son Güncelleme: 05.02.2021 - 17:44

Mindful seks kavramı ilk duyduğunuzda size bir dönemin popüler dizisi Black Mirror’dan bir bölüm ismi gibi gelebilir. Ya da bir tarafınızdan kavram uydurmaktan bıkmadınız mı artık, ismi afili, içi boş kavramlar duymaktan gına geldi şeklinde düşünenleriniz de olabilir. İsmini cismini bir kenara bırakarak mindful seksin önermesine kulak verip bu yazıya bir beş dakikanızı ayırmanızı şiddetle tavsiye derim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mindful seksin konsepti son derece basit.

Seks sırasında başka hiçbir şey düşünmeyip, ilişki sırasında zihninizin yapılacaklar listesinde gezinmesine izin vermemeniz. Peki bu nasıl olacak? Zihnimizin gün içerisinde gezmediği herhangi bir aktivite var mı ki? Haklısınız zihnimizin günün her anında gezmeye meyilli. Araştırmalara göre zihnimiz günlük hayatta yüzde 47 gibi bir oranla geziyor. Bu gezen zihin konusunun detaylarına bir önceki yazımda yer vermiştim. 

Ama yine yapılan araştırmalara göre zihnimiz en az seks sırasında geziyor. Ama sonuçta geziyor. Mindful sekste önemli olan ise; mindfulness’ın temel yaklaşımı olan zihnin gezdiğini fark edip ana geri dönebilme konusunda farkındalığı kazanma meselesini ilişki sırasında da yapabilmek. Mindfulness ile ilgili yaklaşımlar genellikle yemek yeme, spor yapma gibi aktiviteler etrafında konuşulsa da iyi bir ilişkinin temellerinden olan cinsel yaşam için de anahtar bir rol üstlenebileceğinin altını çizmem gerek. 

Öte yandan beyin üzerine yapılan en son araştırmalar, orgazmdan hemen önce bilinçli zihnin bazı kısımlarının kapandığını gösteriyor. Florida Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olan Laurie Mintz, “Bunlar farkındalık veya meditasyonla gördüğümüz beyin değişiklikleriyle aynı,” diyor. Diğer bir deyişle daha iyi bir cinsellik ile aynı yola çıkıyor ve mindful bir zihnin hayatın her alanında olduğu gibi cinsellikle de ne kadar kritik olduğunu bilimsel olarak karşımıza getiriyor.

Sekste mindful bir yaklaşım insanların bedensel duyumlarına tam olarak odaklanmalarını sağlıyor, bu da daha tatmin edici bir cinsel deneyimle sonuçlanıyor.

Sekste mindful bir yaklaşım insanların bedensel duyumlarına tam olarak odaklanmalarını sağlıyor, bu da daha tatmin edici bir cinsel deneyimle sonuçlanıyor.

Seks ve ilişki terapistlerine göre, mindful seks yapmak, insanların bedensel duyumlarına tam olarak odaklanmalarını sağlayarak fiziksel ve duygusal sağlığı önemli ölçüde arıtıyor ve bu da daha tatmin edici bir cinsel deneyimle sonuçlanıyor. Yine meditasyona çok benzer şekilde, mindful seks, içinde bulunduğunuz ana ve o anda yaptığınız şeyin ayrıntılarına odaklanabilmek, o anda kalabilmek ile ilgili. 

TEDx sunumlarında, 'The Power of Mindful Sex' isimli konuşmasıyla karşınıza çıkacak ve 180 binden fazla çifti analiz eden terapist Diana Richardson'a göre yaygın cinsel tatminsizliğinin ana nedenlerinden biri, çoğumuzun cinselliği sadece bir hedef olarak algılaması. Richardson, cinselliği orgazm yoluyla sonuca götüren bir araç olarak görmek, performans kaygısı yaratabilir, nihayetinde bu da ilişkilerde samimiyet ve duygu eksikliğine yol açabilir, diyor. 

İlişkiler konusunda uzman olan dünyaca ünlü isimlerden Alix Fox, cinsiyet algınızı mindful bir bakış açısıyla yeniden çerçevelemenin inanılmaz derecede özgürleştirici olabileceğini, bu değişimin cinsel hüner ve beden imajıyla ilgili her türlü endişeyi hafifletebileceğini açıklıyor. 

Fox’un yakın zamanda 18 ülkeden 18-74 yaşları arasında 13 bin 600'den fazla katılımcıyla ‘Küresel Zevk Raporu’ isimli bir çalışmayı hazırlayan Japon seks oyuncakları markası Tenga ile çalıştığını not edeyim. Fox, ilişki sırasında daha fazla hisseden, duygularıyla daha fazla temas halinde olan ve onları ifade eden çiftlerin, bedenleriyle daha rahat ve bağlantılı olduğunu, bu şekilde de birbirlerine karşı daha şefkatli yaklaşacağını dile getiriyor. 

Buradaki temel öneri, her iki tarafın da kendileriyle daha dürüst bir şekilde iletişim kurabilme duygusundan daha fazla fayda sağlayacağı. Bu konudaki farkındalık pratiği ise cinsel yaşamda kısa sürede mutluluğu beraberinde getiriyor Fox’a göre.

Mindful seksi cinselliğin gizemini yeniden keşfetme fırsatı olarak görün.

Mindful seksi cinselliğin gizemini yeniden keşfetme fırsatı olarak görün.

Diğer yandan mindful seks ile odağın hisler üzerinde yoğunlaşması ile partnerlerin birbirlerinin bedenine daha saygılı davranmasıyla birlikte karşılıklı yargılamalar da devre dışı kalıyor. Mindful seks ile partneriniz ile daha fazla bağlantı kurabiliyorsunuz ve bu da ilişkinizi iyileştirme konusunda size önemli bir artı getiriyor. Mindful seks bu bağlamda ilişkide vajinismus gibi rahatsızlıklarla mücadele veren çiftlere de ilişki terapistlerince sıkça önerilen bir yöntem. 

Mindful seksi ilişkinizde rutine bağlandığını düşündüğünüz cinselliğin gizemini yeniden keşfetme fırsatı olarak görün ve bu yaklaşıma hayatınızda bir şans verin. Ödülünüz daha derin yakınlık, daha anlamlı bağlar ve daha büyük fiziksel zevk olacak. Nehir yerine denizde yüzmek gibi. Tek bir yönü olmayan, ancak bizi teslimiyet içinde yüzmeye davet eden bir deneyim. 

Peki mindful seksi hayata geçirmek için uygulamanız gereken temel pratikler neler?

Partnerinizle konuşun

Siz ve partneriniz seks hakkında konuşmak için güvenli bir alana sahip olmayı hak ediyorsunuz. Partnerinize neye ihtiyacınız olduğunu, neyin iyi hissettirdiğini ve neyin olmadığını söylemek için onunla iletişim kurun. Bunu seks öncesinde, sırasında ve sonrasında yapabilirsiniz. Bahsettiğim şey ilk aklınıza gelecek olan ‘dirty talks’ değil. Beden dilini de kullanarak samimi bir şekilde duygularınızı ifade etmek. Konuşma ilk başta seksi görünmese de istek ve ihtiyaçlarınızı seslendirmek güçlendiricidir ve güçlü hissetmek, özgürlük ve zevke açılan bir kapıdır. Ayrıca seks hakkında konuşmak vücudunuza ve partnerinize odaklanmanızı sağlar.

Doğru nefes alın

Oksijen başta beynimiz olmak üzere vücudumuzdaki tüm organların ve sistemlerin çalışması için hayati derecede önemlidir. Diğer yandan beynin diğer organlara göre daha çok oksijene ihtiyacı vardır. Beynin yeterli oksijeni yoksa zihinsel bulanıklıktan depresyona pek çok sorun ortaya çıkabilir. Bu bağlamda oksijen zihin ve beden sağlığımız ile hayat kalitemizin artması açısından son derece önemlidir. Yeterli oksijen için doğru nefes almak ise cinsel ilişki sırasında kan akışını doğru yönetebilmek açısından kritik. Connecticut, West Hartford'da yaşam koçluğu ve seks terapistliği yapan Amanda Pasciucco, 'Doğru nefes alırken orgazm beklediğinizden daha hızlı gelebilir' diyor. İlişki sırasında doğru nefes almak kadar birlikte nefes alıp, bir senkronizasyon yakalamanın önemli olduğunu not etmekte fayda var.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bir niyet belirleyin

Mindfulness’ın üç ana direği niyet, dikkat ve tavırdır. Bunların birinde tökezlerseniz zihninizi ve bedeninizi başka yerlerden toplarken bulursunuz kendinizi. Genellikle sorun ilk adımda niyette ortaya çıkar günlük hayatta. Mindful seks, seks yoluyla elde etmeyi umduğunuz şey hakkında sizi düşünmeye davet eder. Bu belki bedeninizle ya da partnerinizle daha fazla bağlantı kurmak olabilir. Ya da bunu stresi atmanın bir yolu olarak görebilirsiniz. Zihniniz ilişki sırasında 'Vay canına, bu çok uzun sürecek galiba' veya 'Atmam gereken bir mail vardı, sonra mı devam etsek?' gibi düşüncelere dalarsa şayet, zihninizi şimdiki ana geri getirmek için niyetinizi kendinize hatırlatmanız çok önemli.

Zihninizi temizleyin

Zihninizi temizleyin

Birçoğumuz, şu ya da bu nedenle, cinsellik hakkında bizi aslında mutsuzluğa iten anlatılara tutunuyoruz. Bu konuda size rehberlik etmek için zihninizi kullanmak sezgisel görünse de aslında bu ters etki de yaratabilir. Bunun yerine cinsel ilişki sırasında zihninizi düşüncelerden arındırmayı deneyin. Sahip olduğunuz ön yargıları, ezberleri, kalıpları yatak odanızın dışında bırakın. Aslında temel mindfulness egzersizinden hiç de farklı değil bahsettiğim. Öncelikle derin nefes alın ve mevcut düşüncelerinizin uzaklaşmasına izin verin. Ayak parmaklarınızdan başlayarak vücudunuzu tarayın. Bu sırada başka başka konularda düşünceler gelecek. Onları fark edin, o ana kendinize ve partnerinizin bedenine gerin dönün.

Bedeninize kulak verin

İlişki sırasında zihninizin değil, bedeninizin bu deneyim boyunca size rehberlik etmesine izin verin. Vücudunuza kulak verin, karıncalanmaları, gerginliği ve vücudunuzdan geçen endorfin hücumu hissedin. Hiçbir şeyi değiştirmeye çalışmadan, farkındalık pratiğinizi ilerletmek için bu duyguları kabul edin. Zaman geçtikçe bu taramalar, hangi dokunuşların işe yaradığını, hangilerinin yaramadığını ve partnerinizi doğru yönde nasıl yönlendireceğinizi anlamanıza yardımcı olacaktır.

Yatak odanızı dijital gereçlerden arındırın

Yatak odanızı dijital gereçlerden arındırın

Mindful seks için sadece zihinsel ve bedensel farkındalık yeterli değil. İçinde bulunduğunuz ortamı da bu yaklaşımınızı manipüle edebilecek dijital uyaranlar uzak tutacak şekilde düzenlemeniz önemli. Örneğin zamansız vızıldayan bir telefon tarafından dikkatinizin dağılma tehdidinden kurtulmak için telefonunuzu yatak odanıza taşımamanız önemli. Sadece telefon ile de iş bitmiyor. Hayatımızda o kadar çok dijital detay var ki. Akıllı saatlerden sesli asistanlara yeni teknolojilerin hepsi dikkatimizi çalmak üzere programlanmış dijital uyaranlar. Meseleye biraz eski usul bakmak gerek. Cinsel yaşamınızı iyileştirmek için satın alabileceğiniz en iyi cihazlardan biri telefonunuzun alarmına güvenmek yerine sizi doğru zamanda uyandıracak bir çalar saat olabilir mesela. Böylece saatinize güvenerek telefonunuzu yatak odanızdan uzak tutabilirsiniz.

Twitter

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
7
6
3
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın