Görüş Bildir
Haberler
Sadece Renk Deyip Geçmeyin Gözleriniz Tüm Kökeninizi Ortaya Çıkartıyor

Sadece Renk Deyip Geçmeyin Gözleriniz Tüm Kökeninizi Ortaya Çıkartıyor

Aybk Y.
12.06.2022 - 15:43

Tıpkı parmak izlerimiz gibi herkesin göz rengi kendine özeldir yani sizinle aynı renk tonuna sahip göz rengi olan bir insan bulmanız zordur. Eğer siz de göz renginizin arkasındaki hikayeyi merak ediyorsanız buyurun yazımıza.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kahverengi gözler bütün göz renklerinden daha eskidir.

1. Kahverengi gözler bütün göz renklerinden daha eskidir.

Gözlerin rengini belirleyen gende genetik bir mutasyon meydana gelmeden önce tüm insanlar kahverengi gözlüydü. Bu mutasyon, melanin üretimini düşürdü ve mavi gözler ilk kez böyle ortaya çıktı.

Dünyadaki en yaygın göz rengi kahverengidir ve yüksek melanin seviyesi sayesinde kahverengi gözler göz hastalıklarına karşı daha dayanaklıdır. Açık kahverengi gözler en çok Amerika, Batı Asya ve Avrupa'da, koyu kahverengi gözler ise en sık Afrika, Güneydoğu Asya ve Doğu Asya'da bulunur.

2. Bütün mavi gözlü insanların ataları aynıdır.

2. Bütün mavi gözlü insanların ataları aynıdır.

Melanin üreten genlerdeki ortak bir atayla bağlantılı olan mutasyon mavi, yeşil, ve ela göz rengini ortaya çıkarttı. Bilim insanları, bu atanın muhtemelen 6.000 ila 10.000 yıl önce yaşamış Karadeniz bölgesinden bir Avrupalı olduğunu düşünüyorlar.

Dünyanın sadece küçük bir çoğunluğu yani % 8 ila% 10'u mavi gözlüyken Avrupa'daki mavi gözlü insanların yüzdesi% 20 ile% 40 arasındadır. Mavi gözler en çok Kuzey Avrupa'da görülür. Amerika'daki mavi gözlü insanların nispeten yüksek bir yüzdesi (% 27) kısmen Doğu Avrupa, İrlanda ve İngiliz kökenli Amerikalılar sayesindedir.

3. Göz rengi evrimi, atalarımızın göçleriyle bağlantılıdır.

3. Göz rengi evrimi, atalarımızın göçleriyle bağlantılıdır.

Bilim insanları, atalarımız daha sıcak iklimlerden daha soğuk iklimlere göç ederken göz rengi evriminin gerçekleştiğini düşünüyorlar. Bugün, açık maviden koyu kahverengiye kadar en geniş göz rengi çeşitliliği Avrupalılar arasında bulunabilir. Asya ve Afrika gibi daha sıcak iklimlerde koyu renkli gözlerin daha yaygın olmasının nedeni, gözleri güneşten ve UV hasarından koruyan melanindir.

4. İnsanların %1'inden daha azı gri göz rengine sahiptir.

4. İnsanların %1'inden daha azı gri göz rengine sahiptir.

Göz rengini belirleyen, gri gibi bazı nadir ve benzersiz tonlar üretebilen yaklaşık 16 gen vardır. Bunu öğrenmeden önce, gözlerimizin renginden tek bir genin sorumlu olduğuna inanılıyordu. Gri gözler ilk bakışta “mavi” gibi görünse de saf mavi gözlerin aksine, kahverengi ve altın lekeleri olma eğilimindedir.

Dünya nüfusunun %1'inden daha azının gri gözleri vardır, bu da onları en az görülen göz renklerinden biri yapar. Gri gözlerin tonları, genellikle çevreye, özellikle de aydınlatmaya bağlı olarak yeşilimsiden dumanlı maviye ve ela-kahverengiye kadar değişebilir. Kuzey ve Doğu Avrupa'da yaygındır.

5. Açık göz rengine sahip insanların ağrı toleransı daha yüksektir.

5. Açık göz rengine sahip insanların  ağrı toleransı daha yüksektir.

Açık renkli gözlü bayanların, kahverengi veya ela gözlü kadınlara göre daha yüksek ağrı toleransına sahip olduğu 58 hamile kadınla yapılan bir araştırmayla kanıtlandı. Mavi ve yeşil gözlü kadınlar doğum sırasında daha az rahatsızlık yaşadılar. Ayrıca daha az melanine sahip olması nedeniyle, açık göz rengine sahip kadınların koyu göz rengine sahip kadınlardan daha endişeli ve depresif hissetme olasılıklarının daha düşük olduğu da başka bir çalışmayla bulundu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Yeşil göz rengi en çok Kuzey ve Orta Avrupa'da bulunur.

6. Yeşil göz rengi en çok Kuzey ve Orta Avrupa'da bulunur.

Göz renkleri arasında en az görünen renklerden biri de yeşildir çünkü dünya nüfusunun sadece %2'si yeşil göze sahiptir. Yeşil gözler tüm ırklarda doğal olarak bulunabilmesine rağmen, yeşil gözlü insanların yaklaşık %16'sı Germen ve Kelt kökenlidir. Ayrıca İrlanda ve İskoçya'daki insanların %86'sının şaşırtıcı bir şekilde yeşil gözleri vardır.

7. Kehribar göz rengi en eşsiz renkler arasındadır.

7. Kehribar göz rengi en eşsiz renkler arasındadır.

Kahverengi göz ailesine ait olan kehribar gözler genellikle 'altın gözler' olarak adlandırılır. Kehribar gözleri, ela ve kahverengi göz grubundan ayıran şey, kahverengi, turuncu veya yeşil tonlar içermemeleridir. Ela gözlerin aksine, kehribar rengi gözlerin tonu her zaman berrak altın rengindedir. Kehribar renkli gözleri olan insanlar genellikle İspanyol, Güney Amerika, Güney Afrika veya Asya kökenlidir.

8. Ela gözler genellikle kahverengi gözlerle karıştırılır.

8. Ela gözler genellikle kahverengi gözlerle karıştırılır.

Ela gözler aydınlatmaya bağlı olarak açık kahverengi görünebilir. Ancak, kahverengi gözlerden daha çeşitli tonlar içerirler. Ela gözlerde, genellikle irisin içinde küçük noktalar veya halkalar olarak görünebilen kahverengi, yeşil ve kehribar karışımı görülür. Ela gözlü insanlar orta derecede melanine sahiptir ve insanların yaklaşık %5'i bu göz rengine sahiptir.

Tüm ırklarda doğal olarak görülmesine rağmen, ela gözler en çok Orta Doğu, Brezilya, İspanyol veya Kuzey Afrika kökenlilerde görülür. Bu, özellikle Afrika ve Asya kökenli insanlar arasında nispeten nadir görülen bir göz rengidir. Bu göz rengiyle doğan insanların çoğu muhtemelen Kafkas köklerine sahiptir.

9. Nüfusun %1'inden azı farklı renkte gözlere sahiptir.

9. Nüfusun %1'inden azı farklı renkte gözlere sahiptir.

Bu göz rengi, gözlerdeki düzensiz melanin konsantrasyonunun bir sonucu olarak ortaya çıkar ve buna heterokromi denir. Çok nadir görünür. Bu, gözlerin kısmen veya tamamen farklı renklere sahip olmasına neden olabilir. Bu durumun genetik, bazı nadir sendromlar veya fiziksel yaralanmalar gibi farklı nedenleri vardır.

10. Siyah göz rengi yoktur.

10. Siyah göz rengi yoktur.

Siyah göz rengi olmamasına rağmen bazı insanların gözleri siyah gibi görünebilir. Gözleri siyah görünen insanlar, gözbebeğiyle neredeyse bütünleşen ve onları siyah gösteren çok koyu kahverengi gözlere sahiptir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
51
15
4
4
3
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın