Görüş Bildir
Haberler
Sabancı Ailesindeki Marka Anlaşmazlığı ABD'de Davalık Oldu

Sabancı Ailesindeki Marka Anlaşmazlığı ABD'de Davalık Oldu

Onedio Medya
12.02.2014 - 10:34 Son Güncelleme: 12.02.2014 - 16:21

Sabancı Ailesindeki Marka Anlaşmazlığı ABD'de Davalık Oldu

Hacı Ömer Sabancı Holding ile Demir Sabancı'nın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yaptığı Sedesco ABD'de Sabancı Center'ın da aralarında bulunduğu 6 farklı markanın tescil hakkı için Amerika'da karşı karşıya geldi. Markaların ABD'de tescili için erken davranan Sedesco, içlerinde 'Sabancı Center'ın da yer aldığı bu markaları alamadan Hacı Ömer Sabancı Holding'in itirazıyla karşılaştı. Şimdi, markaların tescil hakkını kimin alabileceği konusundaki kararı ABD Ticaret Bakanlığı Bünyesinde faaliyet gösteren Marka ve Patent ofisinin Yargı ve Temtiz Kurulu (Trademark Trial and Appeal Board) verecek. Kurul 1.5 yıldır konuyu görüşüyor. Ancak sonuç henüz çıkmadı.

ABD Marka Patent Dairesi'nin kayıtlarına göre iki şirketler grubu arasında itilaf yaratan 6 marka var. Sedesco'nun 2011 yılı sonunda marka tescil başvurusunda bulunduğu bu markalar 'Sabancı Center', 'Sabancı Park', 'Sabancı Palace', 'Sabancı Tower', Sabancı Plaza' ve 'Sabancı House'dan oluşuyor. Hacı Ömer Sabancı Holding'in içinde Sabancı geçen bu markalar için yaptığı itiraz ise 2012 yılı Haziran ayında gerçekleşmiş gibi görünüyor. Kayıtlara göre kurul henüz bu markaların kaderi konusunda bir karara varmamış.

ABD'de benzerlik taramasından geçtikten sonra hakkında yayın kararı çıkan bu markalar için itiraz yazısı gönderen Hacı Ömer Sabancı Holding'in avukatları markaların gerçek sahibinin Hacı Ömer Sabancı Holding olduğunu savunuyor. Markaların Sedesco adına tescil ettirilmesi durumunda holdingin olumsuz etkileneceğinin belirtildiği bu 32 maddelik itiraz yazısında şöyle ifadeler kullanılmış:

Hacı Ömer Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı

'Sabancı grup Türkiye'nin lider sanayi ve finans şirketler grubudur. Sabancı ismi artık global bir şirket adı olarak tüm dünyada, ve ABD'de tanınmaktadır. Sabancı Grubu'nun içlerinde Hilton, Citigroup, Philip Morris'in de yer aldığı birçok ABD'li şirketle ortaklığı bulunmaktadır. Sabancı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı çok tanınan bir iş insanıdır. Forbes, Fortune gibi ABD'li dergiler tarafından birçok kez dünyanın en güçlü kadınları arasında gösterilmiştir. Birçok kez CNN'e çıkmıştır. 2011 yılı Eylül ayında Clinton Global Vatandaş ödülünü almıştır.'

Holdingin yazılı itirazı şöyle sürüyor: 'Markalar için başvuruda bulunan şirket (Sedesco) Güler Sabancı'nın kuzeni Demir Sabancı'ya aittir. Demir Sabancı'nın Hacı Ömer Sabancı Holding ile bir bağı bulunmamaktadır. Hacı Ömer Sabancı Holding de başvuru sahibinin (Sedesco) gerçekleştireceği emlak işlerinin içinde yer almayacaktır. Ancak markalarda bulunan 'Sabancı' adı o işlerin tamamının Holding'le bağlı olduğunun düşünülmesine yol açacaktır.' 32 maddelik bu savunma yazısının eklerinde Hacı Ömer Sabancı Holding'in avukatları Financial Times, Forbes gibi dergilerde Güler Sabancı ve Sabancı Holding hakkında çıkan haberleri delil olarak sunuyor. Dava hala tarafların itiraz ve savunmalarıyla sürüyor. Henüz sonuçlanmış ve verilmiş bir karar yok. Bu anlaşmazlık konusunda Kurul'un çıkardığı son belge 17 Ocak 2014 tarihli. Marka patent ofisinin kaleminden çıkan bu belgede tarafların gerekli belgeleri ibraz etmesi gerektiği anlatılıyor.

“Sabancı markası, halka açık bir şirket olan Sabancı Holding AŞ'nin en önemli değeridir”

The Wall Street Journal Türkiye'ye konuyla ilgili bir açıklama gönderen Sabancı Holding'in bu açıklamasında 'Tescil için yapılan başvuruya itiraz süreci belli usullere tabidir. Bahsekonu e-mailde yer alan sorularınızın yanıtları, Patent Ofisi tarafından öngörülen ve Taraflarca da ayrıca imzalanmış ve kabul edilmiş olan gizliliğin korunmasına ilişkin standard hükümlere tabi olduğundan bu konularda size yanıt vermemiz mümkün görünmemektedir' deniliyor. Sabancı Holding'in Kurumsal İletişim Müdürü Suat Özyaprak da holdingin açıklamasına şöyle bir ek yaptı: 'Hukuk departmanımızın görüşüne ek olarak şunu da belirtmek isterim ki; Sabancı markası, halka açık bir şirket olan Sabancı Holding AŞ'nin en önemli değeridir. Bu nedenle Sabancı markasının Türkiye'de olduğu gibi, bütün dünyada korunması amacıyla tüm tedbirlerin alınması sorumluluğumuzdur.'

Anadolu Ajansı

Sedesco Yönetim Kurulu Başkanı Demir Sabancı

Bu açıklamanın ardından bağlantı kurduğumuz Sedesco'nun Baş Hukuk Müşaviri Derek Gilchrist 'Tamamen ABD'li bir şirket olan Sedesco, 2009 yılından bu yana New York'da gerçekleştirdiği emlağa bağlı servis faaliyetleri için bu markalara başvurdu. Bu markalar ABD'de emlak faaliyetleri bulunmayan bir Türk şirketi olan Sabancı Holding'in hiçbir hakkını ihlal etmiyor.' açıklaması yaptı.

Sabancı Holding'in benzer argümanları daha önce internet alan adları konusunda karşı karşıya geldiklerinde de kullandığını ifade eden Gilchrist şöyle devam etti: 'Daha önce bu markalar ile bağlantılı alan adları konusunda da bir itirazları olmuştu. Ancak, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü'nün kararıyla orada kesin olarak kaybettiler.'

“Daha önce alan adları konusunda da bir itirazları olmuştu. Ancak, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü'nün kararıyla orada kesin olarak kaybettiler”

Gilchrist'in Wall Street Journal ile paylaştığı karar belgesine göre Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü 8 Mayıs 2013 tarihinde sabancicourt, sabancienterprises, sabancihotelgroup, sabancihouse, sabancipark, sabancipavilion, sabanciplace, sabanciplaza ve sabancitower gibi alan isimlerinin .com ve .net uzantılı alan adlarının hakkını Sedesco'ya vermiş. Hacı Ömer Sabancı'nın itirazları ise kabul edilmemiş.

Bir suikast sonucu hayatını yitiren Özdemir Sabancı'nın oğlu Demir Sabancı Sabancı Holding'de önce yöneticilikten, ardından da hissedarlıktan ayrılmıştı. Holding'de payına düşen hisseleri satarak 2006 yılında gelir rekortmeni olmuştu. Ardından Sedes Holding'i kurdu. Holdingin yatırımları arasında Gratis, Demas, Döysa VIP Aviation gibi şirketler var. Demir Sabancı aynı zamanda Amerika'da da Sedesco adlı şirketiyle faaliyet gösteriyor. Burada gayrimenkul işleri yapıyor.

aysegul.guven@wsj.com

Kaynak: http://www.wsj.com.tr/article/SB10001...
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın