Görüş Bildir
Haberler
Rusya ve İsrail'den Suriye Uzlaşması

Rusya ve İsrail'den Suriye Uzlaşması

Onedio Medya
22.09.2015 - 13:36

İsrail Başbakanı Netanyahu, Suriye’de askeri varlığını artıran Rusya'yı ziyaret etti. Putin’le bir araya gelen Netanyahu, iki ülke askeri unsurlarının Suriye'de karşı karşıya gelmesini önlemek için bir mekanizma üzerinde anlaştıklarını belirtti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Rusya’yla Suriye'de karşı karşıya gelme ihtimalini önlemek için Moskova’ya gittiğini söyledi. Putin ile bir araya gelen Netanyahu, Suriye'de ‘olası bir yanlış anlaşılmayı önlemek için bir mekanizma üzerinde anlaştıklarını’ ifade etti. 

Suriye rejimi lideri Beşar Esed’e büyük bir destek sağlayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’nın Ortadoğu politikasının 'sorumlu' olduğunu savundu.

İsrail'in Hizbullah endişeleri

İsrail ordusu generallerinin de eşlik ettiği Netanyahu, Moskova’da Hizbullah ile ilgili endişelerini giderecek güvenceler de aradı. Tel Aviv’den bir kaynak, Netanyahu’nun Putin’den İsrail savaş uçaklarına Suriye’de uçuş izni almaya çalıştığını ifade etti. Kaynağa göre, Netanyahu’nun bu talebinin gerekçesi başta Hizbullah olmak üzere ‘terör örgütlerinin silah edinmesini engellemek’. 

Geçmişte Suriye'de bazı hava saldırıları düzenleyen İsrail, Rusya savunma sistemleri tarafından hedef alınmaktan çekiniyor. Ayrıca Rusya silahlarının Esed'in müttefiki Hizbullah'ın eline ulaşmasını istemiyor.

'Rusya gözetleme uçuşlarına başladı'

Netanyahu’nun ziyareti, ABD’li yetkililerin Rusya’nın Suriye’de gözetleme uçuşlarına başladığı açıklamalarıyla eş zamanlı geldi. ABD, Rusya’yı Suriye’de askeri varlığını artırmak ve bir hava üssü kurmakla suçluyor. Suriye rejimine askeri destek sağladığını kabul eden Rusya bunun uluslararası kanuna aykırı olmadığını savunuyor.

Rusya, Esed’in ABD öncülüğündeki uluslararası IŞİD ile mücadele koalisyonuna dahil edilmesini istiyor. Ancak ABD’nin bu talebe yanaşmaması üzere Rusya inisiyatifi alarak Suriye’de ‘IŞİD’e karşı’ hava saldırıları başlatma kararını aldı. Rusya’nın müttefiki Esed, Batı'nın ‘Ilımlı muhalifler’ olarak tanımladığı karşıtlarını bile ‘terörist’ olarak niteliyor. 

Al Jazeera ve Reuters

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0