Görüş Bildir
Haberler
Rusya-Ukrayna Bölgesinde Türk Ekonomisinin Kaybı Artıyor!

Rusya-Ukrayna Bölgesinde Türk Ekonomisinin Kaybı Artıyor!

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması Türkiye ekonomisini derinden yaralamaya devam ediyor! 

İki ülke ile ticaret yapan Türk iş insanları hem bölgedeki işlerinde kayıplar yaşıyor hem de bölgeye ihracat yapan esnaf kan ağlıyor! 

Bölgedeki mağazalar hem kapandı hem yağmalandı. Laleli'de de atölyeler tamamen durmuş durumda!

İki ülkede 25 markanın 900'den fazla mağazası bulunuyor

İki ülkede 25 markanın 900'den fazla mağazası bulunuyor

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası her iki bölgede faaliyet gösteren bine yakın mağazanın temsilcileri, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) tarafından gerçekleştirilen toplantı ile durum değerlendirmesi yaptı.

Dünya'dan Yener Karadeniz haberine göre, toplantıda Ukrayna’da 267, Rusya’da ise 655 mağazası bulunan 25 markanın temsilcileri bölgede yaşanan sıcak gelişmeler ile ilgili bilgiler paylaştı. Ukrayna’da hali hazırda kapanmaların ardından kısmi olarak yağma yaşandığı belirtilirken, çalışanların ise güvenli bölgelere gittiği ifade edildi.

Yüzde 50 kayıp yaşandı

Yüzde 50 kayıp yaşandı

Bloomberg HT’ye de konuk olan Öncel, Rusya ve civar ülkelerle olan ticaretlerde olumsuzluklar olduğunu söyledi.

Öncel, “Markalarımız Polonya, Belarus, Moldova ve Romanya’da satış yönünde olumsuz etkiler yaşandığını iletti. Rusya’da da yüzde 50 kayıp gösterdiklerini de eklediler. Rusya’da gümrükte malı olan firmaların yeni ödeme aracı ile para transferini gerçekleştirmek için yollar aradığı yönünde bilgiler aldık. Rusya içinde yapılan ödemelerde Rusya’nın milli kartı ile yapılmaya devam edildiği ama yabancı kredi kartları ile yapılan ödeme sistemlerinin artık çalışmadığının bilgisini de aldık. Ukrayna zaten bütün siparişleri iptal etti. Özellikle Bulgaristan, Yunan adaları ve İtalya’ya yapılan ihracatı da olumsuz etkiledi. Çünkü bu bölgelere yoğun olarak Rus ve Ukraynalı turist geldiği ve turizm için olumsuz beklentilerden dolayı sipariş iptalleri aldıklarını da öğrendik” dedi.

İşçi çıkarmalar olabilir

İşçi çıkarmalar olabilir
www.bloomberght.com

Laleli Sanayici ve İş insanları Derneği Başkanı (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, zararın ilk günler 2-3 milyon dolar olduğunu ancak sürecin uzaması ile zararın arttığını belirtti.

İlk başlarda yalnız sipariş iptallerinin geldiğini söyleyen Eyyüpkoca, tablonun netleşmeye başladığını ifade ederek, 'Bugün itibarıyla artık sezonu kaçırmış durumdayız. Normal koşullarda 200-250 milyon dolarlık bir ticaret hacmimiz vardı. Gelinen noktada zararın 200 milyon dolar olduğunu söyleyebiliriz' dedi.

Gelişmelerle birlikte yalnız Rusya ve Ukrayna ile değil, sınırda yer alan Polanya, Belarus ve Moldova gibi ülkelerle ticaretin durduğunu ifade eden Eyyüpkoca, 'Atölyeler tamamen durdu. Eğer süreç uzarsa, işten çıkarmalar da gündeme gelebilir' değerlendirmesini yaptı.

Rusya'da hangi Türk markalar var?

Rusya'da hangi Türk markalar var?

Ukrayna’da en fazla Colin’s mağazaları bulunurken onu LC Waikiki ve English Home gibi markalar takip ediyor. Rusya’da ise 32 markanın 655 mağazası ve 2 bin 556 satış noktasında işler yüzde 50 düşmüş durumda.

Yaptırımlar kapsamında uluslararası ödeme sistemleri olan Mastercard ve Visa’nın Rus finans kuruluşları ile bağlantısını kesmesinin ardından Rusya’nın yerel ödeme sistemi olan Mir Kart kullanılmaya başlanmış. BMD Başkanı Sinan Öncel, SWIFT'e yönelik sorunun çözümünde ise şimdilik yolcu beraberi gibi çözümlerin konuşulduğu bilgisini verdi.

Öte yandan Rusya’da gerçekleşen devalüasyon nedeni ile fiyatlar da tırmanışa geçti. İndirim döneminde olan ülkede ani kur hareketliliğine bağlı olarak fiyat artışları yaşanırken, sık sık gerçekleşen sabotaj ihbarları nedeniyle AVM’lerin de yüzde 50 kapasite ile hizmet verdiği belirtildi.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın