Görüş Bildir
Haberler
RTÜK'ten TELE1'e 7 Gün Yayın Durdurma Ve Para Cezası!

RTÜK'ten TELE1'e 7 Gün Yayın Durdurma Ve Para Cezası!

Emre Ordu
06.07.2023 - 15:32 Son Güncelleme: 06.07.2023 - 15:53

Gazeteci Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasına gerekçe gösterilen sözleri nedeniyle, TELE1'e 7 gün yayın durdurma ve yüzde 5 idari para cezası verildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), gazeteci Merdan Yanardağ'ın katıldığı programda, 'bölücü terör örgüt elebaşını övdüğü, yargı organlarını aşağıladığı, toplumu kin ve düşmanlığa tahrik ettiği' gerekçesiyle TELE1'e, 7 gün yayın durdurma ve üst sınırdan idari para cezası verdi.

RTÜK'ten yapılan açıklamada, Üst Kurul'un haftalık olağan toplantısında, izleme raporunun ayrıntılarıyla ele alındığı aktarıldı. Açıklamada, PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan için, 'Türkiye'de en uzun süre yatan siyasi mahkum' şeklindeki sözlerinin, düşünce özgürlüğü ve medyanın bağımsızlığı kapsamında değerlendirilemeyecek türde olduğu savunuldu.

RTÜK'ün açıklaması

RTÜK'ün açıklaması

Yanardağ'ın yayıncılık ilkelerini ihlal ettiği iddia edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Yapılan inceleme sırasında, mahkemece 'teröristbaşı' olarak tescillenen, toplum tarafından da 'teröristbaşı' olarak kabul edilen şahsı mağdur ilan etme çabası RTÜK üyelerinin tespitleri arasında yer aldı. Türk hukuk sistemince yargılanan teröristbaşı hakkında 'elinde rehin olarak tutmuşsun' sözleri ile devletin yargı organlarını alenen aşağılayan Yanardağ'ın yayıncılık ilkelerini ihlal ettiği tespit edildi.

Açıklamada, müzakereler sonunda, 6112 sayılı Radyo Televizyon Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 'Yayın Hizmeti İlkeleri'ni düzenleyen maddesini ihlal ettiği kaydedilen TELE1'e, 7 gün yayın durdurma ve üst sınırdan para cezası verilmesinin kararlaştırıldığı bildirildi.

RTÜK üyesi Taşçı: "Ceza özgür medyayı boğmaya yönelik"

RTÜK üyesi Taşçı: "Ceza özgür medyayı boğmaya yönelik"
İçeriğin Devamı Aşağıda

RTÜK Üyeleri İlhan Taşcı, RTÜK'ün kararının 'özgür medyayı boğmaya yönelik' olduğunu belirtti. Taşçı açıklamasında şunları kaydetti:

'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği gerekçesiyle Tele1'in yedi gün boyunca ekranının karartılması, ayrıca oy çokluğuyla yüzde beş idari para cezası verilmesine karar verildi. Ayrıca yayın sırasında terörü övme suçu iddiasıyla da Tele1 kanalına yüzde beş idari para cezası ve beş kez de program durdurma cezası verildi. Cezanın dayandırıldığı B bendine baktığınızda, özel olarak seçilmiş, tamamen yayınıcının sesini kesmeye, özgür medyayı boğmaya yönelik. 

Orada Tele1'in yayınındaki sözler belki 6112 yasa içinde pek çok madde yönünden değerlendirilebilirdi. Ama maalesef Üst Kurul'un çoğunluğu B bendini ağırlıklı gördü. Bu özel seçilmiş bir madde. Eğer ceza sadece D bendinden verilmiş olsaydı, Tele1'deki Merdan Yanardağ'ın programı beş kez durdurulacaktı. Oysa bu madde özellikle seçilerek yedi gün, Tele1'in ekranları tamamen kararacak. Mahkeme bu kararı durdurmazsa izleyiciler Tele1'i açtıklarında karşılarında simsiyah bir ekranla karşılacaklar. Tele1'in cezalandırılması gibi görünüyor ama aslında bu halkın cezalandırılması anlamına gelen bir karardır.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
9
4
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Freeman

mangır merdan

Caner Bey

Ya arkadaş bizde bu iktidarı istemiyoruz, bizde özgürlük istiyoruz da terörist başını övmek nedir, yani bunun savunması nasıl fikir özgürlüğü olabilir. Bir k... Devamını Gör

Hakan Bayram

APO siyasi mahkum mu ? Sizin neyi savunduğunuzdan haberiniz yok galiba.