Görüş Bildir
Haberler
Roma Şehri Nasıl Kuruldu?

Roma Şehri Nasıl Kuruldu?

Elif Ateş
20.09.2021 - 11:00

İtalya, Akdeniz'den güneye doğru uzanan üç büyük yarımadanın ortasında bulunur. İtalya'nın merkezi olarak kabul edilen Roma ise hem özel komün hem de şehir statüsü özelliği taşımaktadır. Yaklaşık olarak 2800 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olan bu şehir; Roma Krallığı'nın, Roma Cumhuriyeti'nin, Roma İmparatorluğu'nun, Papalık Yönetiminin, İtalya Krallığı'nın ve İtalya Cumhuriyeti'nin başkenti olmuştur. Roma Krallığı ile yönetilen Antik Roma ise birçok uygarlığın gelişmesinde rol oynayarak dünya tarihinde önemli bir yere sahip olmuştur. Bu uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Roma şehrinin doğuşu hakkında birçok söylenti bulunmaktadır. Peki, Roma şehri nasıl kuruldu? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Antik Romalılardan günümüze kadar ulaşan efsaneler ve mitler, Roma şehrinin kuruluşu hakkında bilgiler vermektedir. Arkeoloji ve filoloji bilimlerinden yararlanılsa da, Roma halkının çoğu bu mitleri geçerli saymaktadır. Bu mitlerden biri Yunanlılara diğeri ise İtalyanlara aittir. Her iki mitte de Roma şehri, Tiber Nehri'nin iki yanında ki yamaçlarda doğduğu kabul edilir. Romalı bir bilgin olan Marcus Terentius Varro şehrin kuruluşunun M.Ö 1.yy olarak kesinleştirmiştir. Ayrıca bu şehrin ismi, Roma'nın ilk kralı olarak kabul edilen Romulus'tan geldiğine inanılmaktadır. Uzun ve karmaşık bir doğum süreci olan Roma şehriyle ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

ROMA ŞEHRİ NASIL KURULDU?

Roma şehrinin kuruluşunda iki tane mit bulunmaktadır. Şehir, Yunanlıların destanı olan Aeneas'a göre M.Ö 753 yılında kuruldu. Destanda Troya Prensi olan Aeneas'ın, İtalya'ya nasıl geldiği anlatılır. Troya'dan kaçan halk Aeneas önderliğinde Akdeniz civarında bir araya gelip bazı maceralar yaşamıştır. Halk, o zamanlarda yeni kurulan Kartaca bölgesindeki geçici ikametlerinin ardından en sonunda İtalya kıyılarına ulaşmışlardır. Troya halkının, Roma'nın güneybatısında bulunan Anzio ve Fiuminicio arasındaki bölgeye geldikleri rivayet edilir. Bu geldikleri bölgeye ise Lavinium adı verilir. Bölgeye bu ismin verilmesinin nedeni Kral Latinus'un kızı olan Lavinia ile Aeneas'ın evlenmesinden kaynaklanmaktadır. Lavinia'nın eski nişanlısını olan Turnus'un bunu öğrendikten sonra savaş başlatmış ve bu savaşı Troya halkı kazanmıştır. Bu zafer ile halk bölgeye yerleşmiştir.  Aeneas'ın oğlu Ascanius, Alba Longa şehrini kurmuş ve Roma'nın kuruluşu M.Ö 8.yy kabul edilmiştir.

Bir diğer mitlerden olan Romulus ve Remus ise Roma'nın kuruluşu hakkında bilgiler vermektedir. Bu iki kardeşin M.Ö 771 yılında doğduğu söylenir. Söylencede kardeşlerin, Rhea Silvia ile savaş tanrısı olan Ares'in ya da yarı tanrı olan Heracles'in oğulları oldukları ifade edilir. Çoğu mitolojik kahraman gibi bu çocuklarda terkedilmişlerdir. Çünkü büyük amcalarını tahttan indireceklerine dair bir kehanet bulunmaktadır. Emir alan hizmetliler çocukları öldürmek yerine Tiber Nehri'nin kıyısına bırakırlar. Onları bir çoban bulur ve evlat edinir. İki kardeşi de dişi kurdun emzirdiği rivayet edilir. Romulus ve Remus büyüdükleri zaman amcalarını öldürüp dedelerini başa getirir. Kendileri ise bir şehir kurmaya karar verir ancak anlaşamazlar. Romulus, Remus'u öldürüp Roma şehrine kurar.

Arkeolojik kazı çalışmalarına bakıldığında ise İtalik bir kabile olan Latinlerin ilk olarak Alba tepelerinde ikamet ettiği görülür. Daha sonraları ise Tiber Nehri civarına inerek askeri ve ticari trafiği kontrol etme imkanına sahip olmuşlar. Bu kentin gelişimi civardaki küçük köylerden başladığı düşünülmektedir. Bu köyler büyüyerek Roma kentini oluşturmuştur. Antik Roma şehrinin tam merkezinde bulunan Palatinus tepesi ise ilk yerleşim yerlerinden biridir. Roma'nın kurulduğu coğrafyaya çiftçiler ve taşralı Latinler yerleştirilmiştir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
TT

bir günde kurulmadı orası kesin