Görüş Bildir
Haberler
Roma İmparatorluğu'nun Sınırları Nerelere Ulaştı?

Roma İmparatorluğu'nun Sınırları Nerelere Ulaştı?

Elif Ateş
19.01.2022 - 11:10

M.Ö 1.yy'da Augustos önderliğinde kurulan Roma İmparatorluğu, döneminin en güçlü devletlerinden biri olarak bilinmektedir. Bu imparatorluk, Akdeniz'de egemenliğini ilan etmiştir ve pek çok bölgede hakimiyet kurmuştur. Roma İmparatorluğu da her devlet gibi Kavimler Göçünden oldukça etkilenmiştir. Bu karmaşalardan dolayı Roma İmparatorluğu iki ayrı yönetime bölünmüştür. Peki, Roma İmparatorluğu'nun sınırları nereye kadar ulaştı? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Her devlet gibi Roma İmparatorluğu'nun da toprakları bazı zamanlar küçülmüş, bazı zamanlar ise genişlemiştir. İtalya Yarımadası'nda doğmuş olan bu imparatorluk, bölgenin jeopolitik konumundan faydalanmıştır. Kurulduğu dönemden itibaren kısa bir süre içerisinde büyük başarılar elde etmiş ve pek çok yeri fethetmiştir. Modern bilim insanlarının bazıları, imparatorluğun sınırlarını belirtmek için Limes kelimesini kullanmıştır. Ancak bu kelime Romalılar tarafından kullanılmamıştır. Roma İmparatorluğu'nun sınırları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Roma İmparatorluğu'nun Sınırları Nereler Ulaştı?

Roma İmparatorluğu'nun Sınırları Nereler Ulaştı?

Roma İmparatorluğu'nun sınırları dönem dönem pek çok kez değişiklik göstermiştir. Bu sınırlar askeri yollar, kaleler, doğal sınırlar, diğer ülkelerin topraklarını ayıran hendeklerin birleşimi ile belirlenmiştir. İmparatorluğun kuzey sınırları Ren ve Tuna nehirlerinin seyri ile tanımlanmıştır. Tuna nehrinin en uzak tarafında Dacia eyaleti ve modern Romanya bulunmaktaydı. Cermanya toprakları ise Elba, Ren ve Tuna nehirleri arasındaki topraklarda yer almaktaydı. Aynı zamanda Britanya eyaletini dış güçlerinden korumak içinde savunma hattı inşa edilmiştir.

Roma İmparatorluğu, Sasaniler ve Part İmparatorluğu ile birçok kez karşıya karşıya gelmekteydi. Bu nedenle doğu sınırı birçok kez değişmiştir. Günümüzde İran, Irak ve Ermenistan bölgesinde bulunan topraklar bazı zamanlar Roma İmparatorluğu'nun sınırlarına, bazen de diğer devletlerin sınırları içine girdi. İmparatorluğun güney sınırları ise Orta Doğu bölgesine kadar uzanmaktaydı. Arabistan çölleri ve Kuzey Afrika'daki Sahra çölleri, Roma İmparatorluğu'nun güney sınırlarını oluşturmaktaydı.

Akdeniz'in kıyılarını ve içlerde bulunan dağların kontrolünü de imparatorluk sağlıyordu. Mısır'ın batısında yer alan Siwa Oasis vahasını birçok kez işgal etmeye çalıştılar ve sonunda sürgün yeri olarak kullanmaya başladılar. Mısır ve Sudan arasında kalan bölgeye kadar indiler. Atlantik Okyanusu'ndan Mısır'a kadar olan yer ve Sahra'nın kuzey kesimi de Roma İmparatorluğu'nun sınırlarını oluşturmaydı. Roma İmparatorluğu 6.000.000 kilometrekarelik toprakları ile en geniş sınırlara ulaşmıştır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın