Görüş Bildir
Haberler
Rıfat Kamaşak Yazio: Üniversite Eğitiminin Acilen 3 Seneye İnmesini Gerektiren 6 Sebep

etiket Rıfat Kamaşak Yazio: Üniversite Eğitiminin Acilen 3 Seneye İnmesini Gerektiren 6 Sebep

Tıp, eczacılık, diş hekimliği ve sağlık bilimlerini bu konuya dahil etmiyorum… Ülkemizde her sene milyonlarca genç, aydınlık bir gelecek ve meslek umuduyla üniversite eğitimi alıyor. Yabancı dil hazırlık sınıflarına kalınmadığı ve eğitim süresinin uzamadığı varsayımları ile bu gençlerin en az 4 senelerini üniversitede geçirmeleri söz konusu. Belki geçmiş senelerde iyi bir üniversite eğitimi alabilmek için bu süre idealdi ancak içerisinde bulunduğumuz dönemde üniversitede 4 sene geçirmenin son derece gereksiz ve faydasız olduğunu düşünüyorum. İlk girişte bahsettiğim bölümler haricinde üniversite eğitimi acilen 3 seneye indirilmeli.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İşte nedenleri:

İşte nedenleri:

1. Bilgiye ulaşım kolaylığı: Eski dönemlerde bilgiye ulaşabilme ve edinebilmenin tek yolu okula devam edip derslerde hocaları dinlemekten geçiyordu. Bu da bilginin edinilebilmesi için daha uzun eğitim süreleri gerektiriyordu. Ancak artık bilgiye ulaşım son derece kolay. Eğitim verenlerin bilgi kaynağı olmaktan ziyade, öğrenmeyi öğretme konusunda deneyimli kişiler olmaları gerekiyor. Hocalık kavramının içerik ve rolü tamamen değişti. Eskiden 4 senede verilen bilgi ve içerikler şu zamanda rahatlıkla 3 senede verilebilir, hem de çok daha keyifli modellerle. 

2. Üniversiteler aynı zamanda sosyalleşme mekanlarıdır söyleminin geçerliliğini yitirmesi: Bir çok üniversitenin han ve apartmandan bozma mekanları olduğu düşünüldüğünde gençlerin buralara sosyalleşmek için gelmediklerini kolaylıkla anlayabiliriz. Güzel kampüsleri olan üniversitelerde de ilk seneden sonra ortalama öğrenci devamlılığı düşer. Doğdukları andan itibaren çok sayıda uyarana maruz kalan ve yerinde duramayan Z kuşağı göz önünde bulundurulduğunda hiçbirisinin aynı mekanlarda uzun süre stabil kalamadığını söylemek yersiz olmaz. Kaldı ki bu sosyalleşme 3 sene olsa yetmiyor mu? Devam etmek isteyene mezuniyet sonrası sınır koyan mı var? 

3. Gençlerin hayata atılmalarını 1 sene daha geciktirmenin önlenmesi: Birbirine benzer içerikli bir sürü dersi dikte eden müfredatlar, gençlerin gerekli gereksiz bir sürü bilgiyi bir sene daha sırtlarında taşımalarından başka hiçbir işe yaramıyor. Öğrenilmesi gereken konular rahatlıkla 3 senede öğrenilebilir ve insanların hayatlarını organize etmeleri en az 1 sene geriye çekilebilir. 

4. Gelişen eğitim teknolojileri: Zaman ve mekan sınırlarını ortadan kaldıran eğitim teknolojileri öğrencilerin sürekli olarak okulda hatta sınıfta olmaları zorunluluğunu ortadan kaldırdı. Genel olarak baktığımızda üniversite hocalarının YouTube’dan daha eğlenceli (!) olmadıklarını düşünürsek gençlerin devamlı sınıfta bulunmak istememeleri oldukça anlaşılabilir. 

5. Mesleki eğitimin ihtiyaç haline gelmesi: Üniversite eğitimi meslek edindirmiyor. Sistem iş dünyasının ihtiyaçlarına cevap verebilecek mezunlar da üretmiyor. Standart diplomalara sahip olmak için hayatının 4 senesini okulda geçiren gençler mezuniyet sonrasında büyük hayal kırıklığı yaşıyorlar. Öğrencilerin tüm zamanını üniversitede geçirmek yerine okulda aldığı eğitimi aynı zamanda mesleki bilgi ve yeteneğe dönüştürecek organizasyonlarda yer alması çok daha nitelikli mezunların ortaya çıkmasını sağlıyor. Bunları gerçekleştirmek için 4 sene zaman kaybı.

6. Devlet, kurumlar ve kişilere yansıyan son derece gereksiz maliyetler: 3 senede verilebilecek eğitimi 4 seneye yaymak sadece gençlerin zamanını çalmıyor, aynı zamanda korkunç bir kaynak israfına yol açıyor. Devletin her sene milyonlarca öğrenciye fazladan bir senelik eğitim için ayırdığı bütçe, çok daha faydalı hizmet ve araştırmalara yönlendirilebilir. Çocuklarını şehir içi ya da şehir dışı üniversitelerde okutmak için fazladan maliyetlere katlanan ailelerin fedakarlıkları ise işin diğer tarafı. 

İşte bu nedenlerden dolayı diyorum ki sosyal ve fen bilimleri lisans eğitimlerini acilen 3 seneye indirelim. Gençlerin önünü açalım, iş dünyası ile buluşturalım ve zaten sınırlı olan kaynaklarımızın israfını önleyelim. 

Sevgilerimle.

Linkedln

Instagram

Facebook

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
3
2
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Maher

bologna sisteminde zaten lisans egitimi 3 sene avrupada. 4 sene gereksiz, 3+2 yani 5 senede yuksek lisansli cikiyorlar universiteden..

Trabuzeni

Üniversiteler de kapatılsın tamamı cehalet yuvasına dönüştü

Bluessy

İçeriği okuyacak vaktim yok şu an ama yZmadan geçemicem. Üniversiteden mi ksıılır bilmem ama eğitimin komple ksıılması lazım. Savunmaya devam edicem bu tezi.... Devamını Gör