Görüş Bildir
Haberler
Regle Sahip Çıkacağız Çünkü O Bizim Normalimiz!

etiket Regle Sahip Çıkacağız Çünkü O Bizim Normalimiz!

Dr.Gökçen Erdoğan
03.04.2023 - 22:22 Son Güncelleme: 19.06.2023 - 19:40

Geçtiğimiz günlerde dijital içerik üreticisi, influencer Zeynep Özbayrak'ın Instagram üzerinden paylaştığı bir hikayeyi yolladı takipçilerimden biri. Kendisine gelen bir mesajı paylaşmış ve üstüne de çok haklı birkaç söz söylemişti. Sanıyorum öncesinde regl dönemiyle ilgili bazı konuşmalar geçmiş ve takipçi de Zeynep'e bu konuların biraz mahrem olarak kalması gerektiğini hatırlatmış ve şöyle de örneklemişti:

'Erkekler de 'ben boşaldım' dese hoş olur mu?' Regl konusunda gidecek bu kadar yolumuz olduğunu görmek beni üzüyor ama yine de üşenmeyecek, anlatacak ve o yolları gideceğiz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Boşalmak cinsel bir eylemin cinsel bir sonucudur. Reglle bir tutulması abesle iştigal desem abartmış olmam.

Boşalmak cinsel bir eylemin cinsel bir sonucudur. Reglle bir tutulması abesle iştigal desem abartmış olmam.

Regl, bizim seçimimiz dışında gelişen ve bizim cinsimize özgü düzenli bir sürecin adı. Doğurganlığımızla ilişkili ve utanılacak bir yanı yok. Eğer bundan bahsetmek istemez, periyodunuzu kendinize saklamayı tercih ederseniz kesinlikle yapabilirsiniz. Ancak bundan bahsedebilenler mahremiyet sınırlarını ihlal etmiş değildirler.

Regl, kadın için sağlıklı ve normal ötesi bir döngüdür. Sevişmek, mastürbasyon yapmak, boşalmak, orgazm olmak gibi konularla bir tutarak regli özel hayat, cinsel hayat sınırları içine hapsedemeyiz. Hiçbir kadın regl olmaktan, ped almaktan utanmamalı. Bunun doğal ve temel ihtiyaçlardan biri olduğunu sadece kadınlar değil erkekler de kabul etmeli üstelik. Ev için sıvı yağ alabilen koca/sevgili, kadın için de ped alabilmeli. Pedlerin sarılması, siyah poşete koyulması yani saklanması gerekmiyor ve gerekmemeli. 

Dünyada pedlerin ücretsiz olması ve reglin fiziksel psikolojik etkileri nedeniyle kadınların izin kullanabilmesi gibi meseleler konuşuluyorken bizim hala regli mahrem, ayıp, sır olarak değerlendirmemiz toplumsal gelişim için pek sağlıklı değil. Biri bana bunun asla değişemeyeceğini söylemişti. Hiç katılmıyorum. Yıllar evvel babaların çocuklarını büyüklerin yanında sevememesi, bunun ayıp sayılması mevzusunu biliyorsunuzdur mutlaka. Ne kadar saçma geliyor, değil mi? Değişti. Çünkü değişmeliydi.

Toplumun yerleşik, alışkanlık ve gelenek temelli anlayışları, düşünce sistemleri olabilir. Ancak bunlar sonsuz değildir. Biz geliştikçe onlar da gelişir. Biz düşündükçe onlar da kırılır. Biz dönüştükçe onlar da normalleşir. Regl olmaktan ve regl olduğumuzun anlaşılmasından utanamayız. Bu bir kusur, bir hata veya bir hastalık değil. Olsa olsa bir şans. Dünyanın devamı ve insanın devamlılığı için kadın doğurganlığı bu kadar önemliyken kadınların regl dönemlerinin tabu olmasını aklınız almayacak, bunu bir düşünün.

Regle de sahip çıkacağız çünkü o bizim normalimiz.

Instagram

Twitter

Web

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın