Görüş Bildir
Haberler
Şeker Hastalığı Belirtileri! Bu 8 Madde ile Şeker Hastalığını Tespit Edebilirsiniz!

Şeker Hastalığı Belirtileri! Bu 8 Madde ile Şeker Hastalığını Tespit Edebilirsiniz!

Aile Hekimi
13.10.2016 - 12:01

Şeker hastalığını iki alana ayırmak gerekiyor. Tip 1 ve Tip 2. Dolayısı ile şeker hastalığı belirtileri de buna göre değişiklik gösterebiliyor. Sadece tipe göre değil, pek çok farklı değişken de işe dahil aslında. 

Tip 1 şeker hastalığının belirtileri ağız kuruluğu, susama, sık idrara çıkma, kilo kaybı, yorgunluk ve bulanık görmedir.

Tip 2 şeker hastalığının belirtileri ise cilt yaralarının geç iyileşmesi, ağız kuruluğu ve çok su içme, kuru ve kaşıntılı bir cilt ve açlık hissidir. 

Aslında hepimizin merak ettiği en temel soru şu: Şeker hastalığı nasıl meydana gelir? Halk arasındaki ismi ile Şeker Hastalığı yani Diyabet, kronik bir hastalıktır. Ülkemizde ve tüm dünyada birçok kişi bu ömür boyu süren hastalık ile beraber yaşamaktadır. Genç, yaşlı dinlemeyen diyabetin, aslında dikkat edildiğinde kolaylıkla fark edilebilecek birkaç önemli belirtisi vardır. Bu listemizde sizler için şeker hastalığını ve şeker hastalığının belirtilerini konu aldık.

Bu yazı bilgi amaçlı olup kesin kanıyı ancak doktorunuz verebilir. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Şeker hastalığı nasıl meydana gelir?

Şeker hastalığı nasıl meydana gelir?

Öncelikle şeker hastalığının nasıl ortaya çıktığından bahsedelim. Glukoz vücudumuza aldığımız besinler sindirilirken açığa çıkan enerji kaynaklarından biridir ve kan şekeri olarak da bilinir. Temelde basit bir şeker olan glukoz, kaslara, yağ dokularına, karaciğere kısaca enerji kaynağı olarak kullanılabileceği organlara kan dolaşımı ile iletilir. Midemizin arka kısmında yer alan pankreas ise kan dolaşımındaki şeker miktarını ayarlamak amacı ile insülin adı verilen bir hormon üretir. İnsülinin görevi de glukozu kan dolaşımından alıp enerji kaynağı olarak kullanılacağı organlara ve dokulara vererek kandaki şeker düzeyini sabit tutmaktır. Eğer insülin üretilemezse, az miktarda üretilirse ya da vücutta insülin direnci varsa şeker kanda birikmeye başlar. Kanda biriken fazla şeker ir zehir etkisi gösterir ve hücrelere zarar verir. Bu duruma diyabet yani şeker hastalığı ismi verilir.

Diyabetin Tip 1 ve Tip 2 hali

Şeker hastalığının Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere iki farklı çeşidi vardır. Tip 1 şeker hastalığında vücut ya çok az miktarda insülin üretir ya da hiç üretmez. Bu nedenle kanda biriken şekere günlük müdahale edilmek durumunda kalınır. İnsülin hormonu iğne ile verilerek kan şekerinin düzenlenmesi sağlanır. Her yaşta meydana gelebilen Tip 1 diyabetin nedeni genetik faktörler göz önünde bulundurulsa da henüz tam olarak bilinmemektedir. Tip 2 diyabet ise daha sık görülen şeker hastalığıdır.  Karaciğer, yağ dokuları ve kas hücreleri insüline doğru biçimde karşılık vermez ve bu durum insülin direnci olarak adlandırılır. Bunun sonucunda yine kandaki şeker oranı artar ve buna hiperglisemi ismi verilir. Genellikle obezite ile beraber ortaya çıkan Tip 2 diyabet, zayıf bireylerde de ortaya çıkabilir.

Şeker hastalığının belirtileri nelerdir?

Ne kadar su içerseniz için hala susuyorsanız

Fazlaca su içme isteği kanda yükselen kan şekerinin en önemli belirtilerindendir. Vücudunuz kandaki glukozu inceltmek için suya ihtiyaç duyar ve bu su karaciğere toplanıp idrarla atılır. Şeker hastalığının en önemli belirtilerindendir.

Sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyuyorsanız

Geceleri dahi uykunuz bölünüyor ve sürekli idrara çıkma ihtiyacı hissediyorsanız şeker hastalığının belirtilerinden biri ile karşı karşıya olabilirsiniz. Bunun sebebi vücutta yeterince insülin bulunmadığından, karaciğerin glukozu tekrar kana karıştırabilmek için su toplamasıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sürekli yemek yemek istiyorsanız

İştahınız açıldıysa, iki öğününüzün arasında acıkıyorsanız ve sürekli atıştırma ihtiyacı hissediyorsanız, dikkatli olmakta fayda var, çünkü sık sık acıkmak da şeker hastalığının belirtileri arasında.

Kendi kendinize hareket edecek enerji bulamıyorsanız

tinypic.com

Fiziksel aktiviteleriniz daha öncesine oranla çok daha azsa, günlük işlerinizi yapacak kadar bile enerji bulamıyorsanız bunun sebebi vücudunuzda yeterince insülin bulunmadığı için kandan hücrelere geçemeyen ve vücudunuza enerji sağlayamayan glukoz olabilir.

El, bacak ve ayaklarınızda karıncalanma yaşıyorsanız

Eğer bu belirtiyle karşılaşmışsanız vakit kaybetmeden bir doktora başvurmanız gerekiyor, çünkü el ve ayaklarda uyuşma, ilerlemiş bir diyabetin en önemli belirtilerindendir.

Bulanık görmeye başladıysanız

Kandaki yüksek şeker seviyesi ara sıra görme yetinizi bile etkileyebilir. Bu nedenle bulanık görme de şeker hastalığının belirtileri arasındadır.

Derinizde kuruluk, yaraların geç iyileşmesi, mide bulantısı gibi sorunlarınız varsa

Diyabetinizin Tip 1 ya da Tip 2 olması durumunda farklı farklı semptomlar ortaya çıkması olasıdır. Şeker hastalığı belirtileri arasında kilo alma olduğu gibi kilo verme de olabilir. Geç iyileşen yaralara da dikkat etmekte fayda var, çünkü bu da şeker hastalığı belirtilerinden olabilir.

Tip 1 diyabet hastalarında ağız kokusu, hızlı nefes alıp verme gibi daha birçok farklı belirti gözlemlenebilir. Bu nedenle vücudunuzdaki değişimlere karşı bilinçli olmak, hasta olmayı beklemeden doktorunuza danışmak, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak kısaca sağlıklı ve bilinçli bir hayat sürdürmek diyabete karşı en önemli yardımcınız olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Şeker hastalığının tedavisi

Maalesef diyabet yani şeker hastalığı tedavi edilebilir bir hastalık değildir. Amacınız kan şekerini mümkün olduğunca sabit tutmak olduğu için, hem Tip 1 hem de Tip 2 diyabet için düzenli beslenme ve egzersiz gereklidir. Bununla beraber Tip 1 diyabet için düzenli olarak insülin enjeksiyonu, Tip 2 diyabet için ise ağız yoluyla alınan ilaçlar sayesinde kan şekeri düzeyi normal seviyelerde tutulabilir.

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
229
149
144
34
32
27
23
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Xoxo

Belirtilerin büyük bir kısmı bende var ama şeker hastası değilim. Miyopum, iştahım her zaman açık, böbrek hastalığım sebebiyle sürekli su içtiğimden alışkanl... Devamını Gör

Zilan Peldar

Ayy xoxo spas min xwe behecand akdjajjdjs

muzludankek

bir süre hareketsiz kalınca karıncalanma oluyor enerjim var ama bişeyler yapmaya üşeniyorum miyopum ama yinede bi endişelenmedim değil