Görüş Bildir
Haberler
Ramazan'da Soframızda Olmayacak: Fıstığın Kilosu 210 Liraya Dayanınca Baklava Üretimi Durdu

etiket Ramazan'da Soframızda Olmayacak: Fıstığın Kilosu 210 Liraya Dayanınca Baklava Üretimi Durdu

Yasin Arslan
13.05.2018 - 12:18 Son Güncelleme: 14.05.2018 - 09:12

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği, 210 liraya kadar çıkan fıstık fiyatları nedeniyle fiyatların kabul edilebilir bir seviyeye inene kadar fıstıklı ürün yapmayacaklarını ve Ramazan ayında fıstıklı baklava satmayacakalarını açıkladı. 

'Çiftçiden 60 liraya alınan fıstık stokçular tarafından 210 liraya piyasaya sürülüyor'

'Çiftçiden 60 liraya alınan fıstık stokçular tarafından 210 liraya piyasaya sürülüyor'

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, yaptığı açıklamada üretimin durdurulmasının nedenini şöyle açıklıyor:

''Çiftçiden kilosu 60 TL’ye alınan baklavalık fıstık Ramazan öncesi stokçular tarafından 210 TL'ye piyasaya sürülüyor. Şu anda fıstığın fiyatının 70 TL olması gerekirdi. Bu kadar fahiş bir kar, ne ahlakidir ne de hukuka uygundur. Stokçu kara borsacılara fırsat vermemek adına Ramazan ayında fıstıklı baklava satmama kararı aldık. Fıstık yerine ceviz, badem, fındık gibi ürünlerden baklava üretimine ağırlık vereceğiz.''

'Kaliteli bir fıstıklı baklavanın kilosu 70 lira ile 100 lira arasında değişiyor'

'Kaliteli bir fıstıklı baklavanın kilosu 70 lira ile 100 lira arasında değişiyor'

Kaliteli bir fıstıklı baklavanın kilosunun 70 lira ile 100 lira arasında olduğunu söyleyen Yıldırım, bu kadar pahalı baklavanın vatandaşa haksızlık olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:

''Sektörde denetleyici ve belirleyici mekanizmaların oluşmamasından dolayı, bu boşluktan faydalanan karaborsa stokçular piyasaya zarar vermektedir. Enflasyonun artışına da neden olan bu durumda en çok zarar gören, fıstık üreticisi, fıstığı son ürün olarak satan kuruyemişçi, baklavacılar ve de fıstık kullanan diğer sektör mensuplarıdır ve dolayısıyla tüketicilerin de bu artışın bedelini ödediği açıktır.''

'Gümrük vergilerinin düşürülmesi ve ithalatın önünün açılması gerek'

'Gümrük vergilerinin düşürülmesi ve ithalatın önünün açılması gerek'

''Devletimizden yardım bekliyoruz'' diyen Yıldırım, sektörde yaşanan kontrolsüz fiyat politikalarının önüne geçilmesi için ithalat gümrük vergilerinin düşürülmesi ve ithalatın önünün açılması gerektiğini aktardı.

'Stokçularının haksız kazancı 4 milyar 250 milyon lira'

'Stokçularının haksız kazancı 4 milyar 250 milyon lira'

Yıldırım, 2017 yılının başından bu yana karaborsacı stokçularının eline geçen haksız kazancın 4 milyar 250 milyon TL olduğunu iddia ederek, 'Bu para tamamen baklava sektörünün ve tüketicinin cebinden çıkmıştır. Sektörümüz geldiğimiz noktada, günlük bin 100 ton baklava üretmektedir. 50 bin imalatçı çalışanı, satıcılarıyla bu 100 bini geçmektedir. İhracatımız 2017 yılında 20 milyon TL civarındadır. Böylesi büyük bir sektör 3-5 tane karaborsacının eline bırakılmamalıdır.” ifadelerini kullandı.

Ramazan ayında fıstıklı baklavanın satılmayacağı kararı sosyal medyanın gündeminde...

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
221
57
28
17
17
10
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Tüpçü Fikret

Siz asıl bombayı 24 haziran da sonra şu an ki iktidar kalırsa görün götüne don alamayacak millet acı ama gerçek adsfdgfhgnjb

Bozkurt

Fındığın kilosu emekçiden 10 TL'ye alınıyor, kavrularak organik fındık adı altında kilosu 63 liraya satılıyor. Böyle bir ticaret ahlakı yok!

mic2780

Pahalı olmasının nedeni Kılışşdarolu dur ve chp dir çünkü Cehape dinsiz parti olduğu için fıstık fiyatları yüksektir. Baklavanın kilosu Antepte 80-100 tl, ke... Devamını Gör