Görüş Bildir
Haberler
Putin, Çarşıyı Değil Piyasaları Karıştırdı: Zirveye Oynayanlar ve Düşenler!

Putin, Çarşıyı Değil Piyasaları Karıştırdı: Zirveye Oynayanlar ve Düşenler!

Rusya-Ukrayna geriliminin yeniden tırmanmasıyla birlikte küresel hisse senetleri piyasasında satışlar yaşanırken petrol ve altın fiyatları yükseldi. 

Petrolde 7 yılın zirvesi görülürken altın fiyatlarında ise son 9 ayın en yüksek seviyesi olan 1.914 dolar test edildi. 

Döviz tarafında da hareketlilik başladı. Dolar ve Euro yükselişe geçti. 

Dolar ve Euro hareketlendi

Dolar ve Euro hareketlendi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanıyan kararı onaylandı. Putin'in Batı ile gerilimi artıran kararı ve konuşmaları sonrası AB ve ABD'den yaptırım mesajları geldi.

Haftalardır 13,50 civarında dar bantta dalgalanan dolar/TL, Rusya-Ukrayna geriliminin artmasıyla dün gördüğü 13,60 seviyelerinin üzerine tırmanarak, 13,70 seviyeleri geçildi. Euro/TL'de ise yukarı yönlü hareketler daha sınırlı kalırken, 15,50'nin hemen üzerinde seyrediyor.

Petrol ve altın zirvede!

Petrol ve altın zirvede!

Dünya'nın aktardığına göre, petrol fiyatları, Ukrayna-Rusya gerginliğinin sıcak çatışmaya dönüşeceği endişelerinin artmasıyla yeniden 7 yılın zirvesine çıktı. Gerilimin tırmanması brent petrolü yüzde 3 yükselişle 94 doların üzerine taşıdı. 

Ukrayna ile ilgili jeopolitik risklerin tırmanmasıyla spot altın fiyatları da 9 ayın zirvesini gördü  ve 1.914 dolar seviyelerine kadar çıktı. Gece yarısı görülen 1.914 dolar sonrası bu sabah saatlerinde spot altının ons fiyatı 1.907 dolar civarında işlem görüyor. 

Bu arada petrolün gözü bir yandan da Avusturya'nın başkenti Viyana'da İran nükleer müzakerelerinde. Görüşmelerin olumlu sonuçlanması durumunda, İran petrolüne yönelik yaptırımların kaldırılmasıyla günlük yaklaşık 1 milyon varil petrolün piyasaya arz edilebileceği değerlendiriliyor.

Rublede 2 yılın en büyük düşüşü

Rublede 2 yılın en büyük düşüşü

Rus lider Putin’in Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanımasının ardından Ruble dolar karşısında 80’i görerek Kasım 2020’den beri en büyük düşüşü kaydetti. Borsalar da sert düşerek akşam seansında yüzde 18 oranında geriledi.

Ruble yüzde 1 düşüşle 80.5825’ten işlem gördü. Euro/ruble paritesi de yüzde 1 yükselişle 91,1’e çıktı.

Moskova Borsası (MICEX), yüzde 6,6 değer kaybederek 2.853 puana, RTS endeksi de yüzde 10 azalarak 1.087 puana kadar geriledi.

Bloomberg HT'nin aktardığına göre, gösterge endeks MOEX yüzde 11 düştü ve Rusya’nın Kırım’ın bağımsızlığını tanıdığı 2014’ten beri en büyük düşüşü kaydetti. Dün de Rus borsaları ve ruble küresel çapta en kötü performans gösteren varlıklar olmuş, ruble günü yüzde 3.1 düşüşle 79.78’de tamamlamıştı.

Rusya Maliye Bakanlığı finans piyasalarındaki oynaklığı gerekçe göstererek planlanan tahvil ihracının iptal edildiğini duyurdu. Ülkede 10 yıllık tahvil faizi de yaklaşık 80 baz puan yükseldi.

Rusya Merkez Bankası açıklama yaptı

Rusya Merkez Bankası açıklama yaptı

Yaşanan gelişmelerin etkilediği Rus finansal varlıklarıyla ilgili açıklama yapan Rus Merkez Bankası ise finansal piyasalarda durum kontrol altında olduğunu ve finansal istikrarın desteklenmesi için gerekli tüm tedbirlerin alınacağını duyurdu.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın