Görüş Bildir
Haberler
Psikoloji Bilimi Açıkladı: İnsanların Asla Değişmemesinin Ardındaki 3 Önemli Sebep

etiket Psikoloji Bilimi Açıkladı: İnsanların Asla Değişmemesinin Ardındaki 3 Önemli Sebep

Rinascita
31.07.2017 - 16:01

New York kökenli psikoterapist Katherine Schafler, 14 yıllık engin tecrübesini de kullanarak insanların değişmesinin neden mümkün olmadığını açıkladı. Çok üzgünüz lakin zaman bir şeyleri değiştirmek için ilerlemiyor.

Haberin detaylarını sizler için Thrive Global'dan derledik.

Kaynak: https://journal.thriveglobal.com/top-...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Gerçek değişim, kişisel sorumluluk almakla ilgilidir.

1. Gerçek değişim, kişisel sorumluluk almakla ilgilidir.

Bunu açıklamak için sizleri psikolojinin babası Sigmund Freud'un sözleriyle baş başa bırakalım:

Birçok insan gerçekten özgürlüğü istemez. Çünkü özgürlük sorumluluk gerektirir ve birçok insan sorumluluktan korkar.

Gerçek değişim ilerlediğiniz yol için sorumluluk almak ile ilgilidir. Mutluluğun asıl kaynağı siz olduğunuz zaman, hayatınızdaki eksikleri tamamlamak ve hayatınız için gerekeni yapmak da sizin göreviniz olur. Bu durum biraz da bir şirketin yöneticisi olmaya benzer. Etiket kulağa hoş gelebilir ama birçok insan bu rolün verdiği baskıdan hoşlanmaz.

Birçok insan aslında birilerinin onlara neyi, ne zaman ve nasıl yapacağını söylemesini ister.

Bu şekilde olduğunda, herhangi bir terslik yaşandığında bütün sorumluluğu almak yerine suçu birilerine yükleme şansı bulurlar.

Kendi kendinizi yöneten kişi olduğunuzda ve bireysel varlığınızın bütün sorumluluklarını üstlendiğinizde, kendinizi çok daha güçlü hissedersiniz ve 'Bir şeylerin değişmesi gerekiyor ve bu gemiyi de ben yürüttüğüme göre, bu değişimi sağlayacak olan benim. Eğer stratejim işe yaramazsa, bunun sonuçlarını göze almaya, uyum sağlamaya, yeni şeyler denemeye ve yoluma devam etmeye hazırım.' diyebilirsiniz.

2. Kimliklerimizi çevresel faktörler doğrultusunda şekillendiririz.

Kimlik algımız, karar vermemize yardımcı olur. Kiminle zaman geçireceğimiz, nerede yaşayacağımız, ne giyeceğimiz... Bütün bunlar kimlik algımıza bağlı olarak şekillenir. Kimliğimizi ise kim olduğumuzdan çok, etrafımızda olan bitenler ve hayatımızdaki kişiler şekillendirir. Sözün özü, kim olduğunuzu belirleyen çevresel faktörlerdir. 

Kendi küçük hikayemize o kadar alışırız ki, birçok olasılığı görmezden geliriz. Kendi hikayemizi ve kendi kimliğimizi oluşturduğumuz zaman, hayatımızdaki değişimleri de dolaylı yoldan azaltmış oluruz. Çünkü bunların kimliğimize ve hikayemize uymadığını biliriz.

3. Bildiğimiz her şey bizi rahatlatır ama yabancı olan korkutur.

Alıştığınız her şey sizin yükümlülüğünüz haline gelir. İnsanların sizi hayal kırıklığına uğrattığı, çekici olmadığınız, sağlıksız olduğunuz, yeterince zeki olmadığınız veya her zaman kırıldığınız hissine alışırsanız; bunların nasıl hissettirdiğini de öğrenirsiniz. Hislerin nasıl olduğunu tamamen öğrenirsiniz ve her ne kadar istenmeyen bir his olsa da size artık tanıdık olmuştur. 

Size tanıdık gelen her şeyi hayatınızdan uzaklaştırmak, dilini hiç bilmediğiniz bir yerde yaşamaya başlamak gibidir. İnsanlarla iletişim kurmanın yeni yollarını öğrenmek zorunda kalırsınız. Yeni yer size tanıdık değildir, tahmin edilemez ve rahatsızdır. 

Ne ile karşılacağınıza dair en ufak bir fikriniz bile olmaz. Yeni bir yerde karşınıza neler çıkacağını, ne olacağını veya insanlarla nasıl iletişime gireceğinizi bilemezsiniz. Uyum sağlaması kolay olan her yeri taramaya başlarsınız ve hiçbir zaman o seviyede olamayacağınızı düşünürsünüz. Zor ve rahatsız edicidir. Eski halinizi özlersiniz, çünkü en azından o dönemlerde nelere sahip olacağınızı biliyorsunuzdur.

Gerçek değişim, gerçek bir cesaret gerektirir.

Bazen yazmadığınız hikayeyi kabul etmenizi sağlayacak kadar güçlü bir histir. Acılarınıza yön verir, yeni yollar çizersiniz. Ve elbette bu süreçte size gelen her şeyi olduğu gibi kabul etmeyi öğrenirsiniz. Eğer gerçek değişim sürecine girdiyseniz, neden bahsettiğimizi çok iyi anlıyor olmalısınız. Eğer henüz bu sürece girmediyseniz ama bir şeyler yapmak istiyorsanız, hemen şu anda başlamalısınız.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
203
37
19
18
18
16
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Reira Serizawa

Bu yüzden eskisi gibi olmayacak ben değiştim artık diyenlere bir şans daha vermekten vazgeçin, ben demiştim demek hoşuma gitse de üzülen siz oluyorsunuz

gizli birisi

kesinlikle.hatta bunun yanında bazı insanlar diğerlerinin beğenmedikleri huylarını değiştireceklerini sanıyorlar ve o şekilde yola çıkıyorlar sonuç ise %99 h... Devamını Gör

Kim olduğunuzu belirleyen çevresel faktörler olmasın, siz olun.

Senem Şengül

Neyin, ne zaman, nasıl yapılacağınıın söylenmesinin istenmesi kişiliksizliktir; ama evet, sorumluluktan kaçıyorlar heralde.