Görüş Bildir
Haberler
Pikap Almak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

Pikap Almak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

Ümran Sanğu
30.07.2023 - 06:38

Teknolojik gelişmeler ile birlikte dijital müziğinde tüm dünyaya hakim olması, plakların ve pikapların cazibesini kaybettiremedi. Eski müzik tutkunları ve dijital müzikten hoşlanmayan kişiler için otantik bir pikap almak oldukça önemlidir. Fakat, pikap seçerken doğru seçimi yapmak biraz zorlayıcı olabilir. İşte pikap satın almak isteyenler için tavsiyeler ve bilinmesi gerekenler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Pikap nedir?

Pikap nedir?
  • Pikap, plakları dinlemek için kullanılan bir alettir. Plakta bulunan girintileri okuyan ve ses üretilmesini sağlayan kartuşu tutan dönen tabla ve koldan oluşmaktadır. Pikap ve plak sayesinde dijital müziğin etkisinden çıkıp nostaljik müzikler dinleyebilirsiniz.

  • Pikap tablasına plak yerleştirildiği zaman, kartuşun üzerindeki iğne oyukları izleri elektrik sinyaline dönüştürür. Bu sinyaller yükseltilerek hoparlörlere gönderilir ve müzik çalınır.

  • Genellikle müzik tutkunlarının tercih ettiği pikaplar, dijital müziğin kolaylığını geride bırakarak nostaljik bir müzik deneyimi yaşatırlar. Ayrıca, pikapların içine istediğiniz müziğin plağını koyarken ve plağın üzerine iğneyi yerleştirirken müzikle somut bir bağ kurabilirsiniz.

Pikap alırken dikkat edilmesi gerekenler

Pikap alırken dikkat edilmesi gerekenler

Fiyat sınırı: Herhangi bir şey alırken bütçenizi belirlediğiniz gibi pikap alırken de doğru fiyat sınırını koymanız önemlidir. Uygun fiyatlı giriş seviyesi normal pikaplardan pahalı ama üst düzey modellere kadar çeşitli pikap seçenekleri vardır. Bütçe belirleyerek seçeneklerinizi kısıtlayıp ne almanız gerektiğine daha hakim olabilirsiniz.

Otomatik ve manuel: Manuel pikaplarda, alan kişi kolunu kaldırıp plağın üzerine koyması gerekmektedir. Otomatik plaklarda ise bu işlemde döner tablanın üzerinde herhangi bir kol olmadan bir tuşla plağı çalıştırabilirsiniz. Otomatik pikaplar daha kullanışlı olsa da bazı müzik tutkunları manuel tercih etmektedir.

Kayış ve doğrudan tahrikli: Döner tablalarda kayış ve doğrudan tahriklerden birisi bulunuyor. Kayış tahrikli, tablayı döndürmek için kayış kullanılan ve ses kalitesinin daha iyi olduğu titreşimin azaltıldığı pikaplardır. Doğrudan tahrikli, sabit hız ve motora doğrudan bağlı olan tablaya sahip pikaplardır.

Kartuş ve kalem: Kartuşta plağın oluğunu okuyan kalemler vardır. Farklı kartuşlar da farklı ses özellikleri mevcuttur. 

Fono amfisi: Bazı pikapların diğer ses cihazlarının girişine uyacak şekilde bir fono ön amfisi bulunur. Hoparlörlerinizde fono girişi yoksa bu özellik bulunan pikapları tercih edebilirsiniz.

Döner tabla malzemesi: Sonik nitelikliği ve plaklara karşı dayanıklığı yüksek malzemeler ile yapılmış tablaları seçmeniz ses sağlığı ve uzun süre kullanım için önemlidir.

Doğru pikapı bulmak

Doğru pikapı bulmak
  • Bir pikap satın almadan önce pikapı ne amaçla kullanacağınıza karar vermelisiniz. Sadece müzik dinlemek için mi yoksa nostaljiye önem veren eski koleksiyonunuza koymak için mi? İhtiyacınıza bağlı olarak farklı özelliklerde çeşitli pikaplar bulabilirsiniz.

  • Bütçenize uygun hangi özelliklerin kesinlikle pikapınızda bulunması gerektiğini belirleyin. Pikap ararken istediğiniz özelliklerin bulunduğu pikaplara öncelik tanırsanız daha kolay bulabilirsiniz.

  • Bilinen pikap modellerini ve markalarını iyice araştırın. Kullanan insanların yorumlarını, beğenilerini ve şikayetlerini titizlikle inceleyin. Farklı modelleri ve markaları karşılaştırarak aklınıza yatan pikapı seçin.

Döner tabla kurma

Döner tabla kurma
  • Döner tablayı titreşimden uzak sabit bir yüzeye yerleştirin. Hasar riskini azaltarak ses kalitesini arttırır.

  • Pikapların ses dalgasının etkilenmemesi için düz bir yüzeyde dış hareketlilikten etkilenmeyecek şekilde konumlandırılması çok önemlidir. 

  • Döner tablanın uygun şekilde hizalanabilmesi için ayaklarını ve kollarını ayarlamanız kayıtların aşınmaması ve düzgün müzik sesi dinlemeniz için önemlidir.

  • Pikapınıza uygun bir hoparlör bulun ve ona göre olan kabloları ve bağlantıları kullanarak bağlayın.

Pikap bakımı

Pikap bakımı

Pikap ve plak temizliği: Ses kalitesini ilk günkü gibi korumak ve plak koleksiyonlarınızın ömrünü uzatmak için düzenli olarak pikaplarınızı ve plaklarınızı temizlemelisiniz.

Kartuş ve kalem değişimi: Kartuş ve kalem uçları kullanıldıkça yıpranabilir. Kartuş bakımlarını düzenli olarak yaptırın ve değiştirmek için pikapın kullanıcı yönergelerindeki zamana dikkat edin.

Parçaların yağlanması: Döner tablanızda eğer hareketli parçalar bulunuyorsa, üreticinin önerilerine göre doğru şekilde yağlamalısınız.

Düzgün kullanım: Pikapları temizlerken sert davranmak veya pikap kolunu yanlış kullanmak pikaplarınıza zarar verebilir ve bozulabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Pikap nereden alınır?

Pikap nereden alınır?

Özel ses mağazaları: Özel müzik mağazalarında geniş bir pikap çeşidi ve ses ekipmanları bulunmaktadır. Personeller genellikle pikaplar hakkında kapsamlı bilgiye sahip olduğu için aradığınız özellikleri ve bütçenizi söylemeniz yeterli olacaktır.

Plak mağazaları: Bazı plak mağazaları, kullanıcıların tek bir noktadan alışveriş yapabilmeleri için hem plak hem pikap satıyorlar.

Pikap web siteleri: Pikaplara özel web siteleri, satışlarda uzmanlaştıkları için pikaplara ait özelliklerin hepsini koyarlar ve almak isteyenler bilgilere kolay erişim sağlayabilir.

Üretici web siteleri: Pikap markalarının üreticileri doğrudan kendi web siteleri üzerinden satış yapmaktadır. Burdan pikap satın almak daha güvenilir olacaktır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın