Görüş Bildir
Haberler
Pelin Çini Yazio: Özgürlük Herkesin Hakkı, Tavukların da!

etiket Pelin Çini Yazio: Özgürlük Herkesin Hakkı, Tavukların da!

Pelin Çini
12.07.2022 - 23:38

Yalan yok, birçoğumuzun canı sıkkın şu günlerde, hem memleket hem dünya çok da iyiye gitmiyor sanki… Ama arada insanın yüzünü güldüren gelişmeler de olmuyor değil. Aşağıda okuyacağınız röportaj dünyayı daha yaşanabilir hale getirmek için bir araya gelmiş gençlerin yapmak istediklerini anlattıkları ve içime umut serptikleri bir röportaj.

Aranızda 'Bunca dert bitti de sıra tavuklara mı geldi?' diyen olabilir, varsın olsun. Bence bir yerden başlamak, birilerinin, bir şeylerin iyiliği için hareket etmek yeterli. Nereden başlandığının pek bir önemi yok.

Umarım okursunuz, umarım sizin de içinizde bir ferahlık olur. Ve evet, tavuklar da en az bizim kadar özgürlüğü hak ediyorlar!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. "Kafessiz Türkiye" nedir? Bir dernek mi ? Gönüllülerin oluşturduğu bir grup mu? resmiyeti nedir? Devlet ile irtibat halinde midir? Bunu detaylı bir şekilde anlatırsanız sevinirim.

1. "Kafessiz Türkiye" nedir? Bir dernek mi ? Gönüllülerin oluşturduğu bir grup mu? resmiyeti nedir? Devlet ile irtibat halinde midir? Bunu detaylı bir şekilde anlatırsanız sevinirim.

Kafessiz Türkiye, yumurtası için hıncahınç kafeslere kapatılan tavukları kurtarmayı amaçlayan bir kampanya. Temelleri 2018 yılında atılan ve birkaç gönüllü olarak başlattığımız bu oluşum, 2020 yılında kurduğumuz Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği çatısı altında faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. Kayıtlı bir dernek olarak faaliyetlerimizi her sene İçişleri Bakanlığına raporluyoruz.

2. Sizler kimsiniz? Sosyal medya ayağını kim yönetiyor? İşbirliği yaptığınız isimler kimler?

2. Sizler kimsiniz? Sosyal medya ayağını kim yönetiyor? İşbirliği yaptığınız isimler kimler?

Hayvanların kafeslerde eziyet çekmesine dur demek için bir araya gelen, 12 kişilik bir ekibiz ama aslında epey kalabalığız:  300’den fazla gönüllümüz, kampanyalarımızı imzalayan 100 binlerce destekçimiz var. Ekibimizi buradan inceleyebilirsiniz. Çeşitli STK’lar da destekçilerimiz arasında. Buradan inceleyebilirsiniz.

3. Kafessiz tam olarak ne anlama geliyor? Kafes sisteminin alternatifi ne?

3. Kafessiz tam olarak ne anlama geliyor? Kafes sisteminin alternatifi ne?

Tavuklar kafes sistemlerinde 1-1.5 yıllık ömürlerinin tamamını hiç güneş görmeden ve toprağa basmadan geçirirler. Bir tavuğa en fazla A4 kağıdı boyutunda bir alanın düştüğü yerlerde kanatlarını açamazlar, tüneyemezler, toprağı eşeleyemezler, kum banyosu yapamazlar, folluk ihtiyaçlarını karşılayamazlar. Kısacası temel ihtiyaçlarının hiçbirini yerine getiremeden ölürler. Bu sırada çok eziyet çekerler. Mesela kalabalıktan dolayı havada biriken amonyak gazı ( aynı yere dışkıladıkları için oluşan) nedeniyle gözleri ve ciğerleri yanar. Strese giren tavuklar birbirlerini yaralamaya başlar, hatta öldürebilirler de.

Alternatif ise: Kümes sistemleri ve free-range (serbest gezen) sistemler alternatifler arasında. Bunlar elbette dört dörtlük değil ancak hayvanların acılarını çok büyük ölçüde azaltıyor.

4. Şu ana kadar elde ettiğiniz başarılar sebep olduğunuz değişimler oldu mu?

4. Şu ana kadar elde ettiğiniz başarılar sebep olduğunuz değişimler oldu mu?

2018 yılından bu yana perakende, gıda, restoran, otelcilik gibi sektörlerde yer alan çok sayıda dev marka ile görüşmeler yaptık. Bazı markaların yumurta politikalarına ilişkin kamuoyunu bilgilendirme kampanyaları düzenledik. Change.org’da düzenlediğimiz kampanyalar yüzbinlerce imza aldı. Şimdiye dek 50’den fazla marka 3 numaralı yumurta kullanmayacağının sözünü websitelerinden verdi. Bunların arasında Metro Marketleri, Koç Holding, Özsüt, Aslı Börek gibi markalar var. Hatta Dedeman Otelleri, Beyaz Fırın, Akkomarka, Midpoint gibi markalar ileriye dönük taahhütler vermek yerine direkt kafessiz sistemlerde üretilen yumurtaları kullanmaya başlayarak sektörde öncü oldular. Gönüllülerimizle birlikte farklı şehirlerdeki şubelerinin önünde eylem yaptığımız Starbucks, tedarik ettikleri yumurtaların yüzde 25’ini kafessiz sistemden almaya başladı. Barut,  Crystal, Kaya ve Anemon otellerinin kafes yumurtasını terk etmesi için kampanyamız sürüyor, 25 binden fazla tüketici tatilkarnesi.com sitesi üzerinden bu otellerin kafes sistemini terk etmesi için imza verdi, vermeye de devam ediyor.

Bu, dünyanın birçok yerinde başarıya ulaşmış bir strateji. Örneğin Batı’da düzenlenen benzer kampanyalar sayesinde AB, 2027 yılında kafes yumurtasını tamamen yasaklamaya hazırlanıyor. Brezilya’da en büyük 4 perakendecinin 4’ü de kafes yumurtası kullanmayacağını açıkladı.

5. Vegan olmanın trend haline gelmesi hakkında fikriniz nedir? ya da vejetaryenlik? kafessiz olarak bu meselelerle de alakanız var mı?

5. Vegan olmanın trend haline gelmesi hakkında fikriniz nedir? ya da vejetaryenlik? kafessiz olarak bu meselelerle de alakanız var mı?

Hayvan eziyetinin sonlanmasını hedefliyoruz ve hayvanların çektiği eziyeti azaltan adımları da destekliyoruz. Veganlık ve vejetaryenlik de eziyet çeken hayvan sayısını azaltan önemli adımlar. Bu yüzden bu adımları olumlu buluyoruz. Kendi program alanlarımızda ise tedarik zincirinde milyonlarca hayvan tutan büyük şirketlerin politikalarını değiştirmeyi önemsiyoruz. Asıl sorumluluk sahibi olan, güç sahibi ve milyonlarca hayvanı etkileyen büyük şirketler. Onların politikalarını değiştirmek tek seferde milyonlarca hayvanın hayatına dokunuyor. Bu programlarımızın hayvanların hayatında ne kadar muazzam kötülükleri ortadan kaldırdığını gören pek çok vegan ve vejetaryenin de desteğini alıyoruz. Bundan dolayı da mutluluk duyuyoruz.

Instagram

Facebook

Twitter

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
7
2
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mert Soylu

hayvanat bahçeleri kapatılsın