Görüş Bildir
Haberler
Pelin Çini Yazio: Emre Tanyolu ve Boro’nun “Mutlu Son”u

etiket Pelin Çini Yazio: Emre Tanyolu ve Boro’nun “Mutlu Son”u

Pelin Çini
26.10.2020 - 12:49 Son Güncelleme: 29.10.2020 - 17:43

“Sosyal medyanın gücü” kalıbını sık sık kullanıyoruz. Bu hem iyi hem de kötü anlamda faydalanabileceğimiz bir güç bence.  Hani derler ya “insanı REZİL de edebilir VEZİR de.” o hesap.  

SMA bebeklerin yardım kampanyaları, kadına şiddet ihbarları ve kayıp hayvanların bulunması… Bunlar işin VEZİR bölümlerinden. Emre Tanyolu’nun hikâyesi de öyle.  

İnsanların bebeklerini çöp konteynırlarına bırakıp kaçtıkları bir dönemde o köpeğinden vazgeçmedi.  İnatla her gün aradı, her gün sosyal medyadan paylaşımlar yaptı, yetmedi haberlere çıktı.  Oğlu Boro’yu bulana 15 bin TL vereceğini dahi söyledi ve insanlar “artık vazgeç” dediği noktada Boro bulundu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

-Emre öncelikle seni kısaca tanıyalım. Kaç yaşındasın? Ne iş yapıyorsun? Nerede yaşıyorsun?  Boro kaç senedir hayatında?

Ben Emre Tanyolu. 35 yaşındayım. Ankara’da yaşıyorum. Savunma Sanayii TUSAŞ’ta 7 yıl tasarım mühendisliği yaptıktan sonra 4 yıldır da ürün sorumlusu olarak görevime devam ediyorum. Boro ve Sonya dört buçuk yıldır yani doğdukları günden bugüne hayatımdalar.

-Dilersen hikâyeyi kısaca baştan alalım. Köpeğin Boro pitbull sanılıyor ve el konuluyor. Bu nasıl oldu?

-Dilersen hikâyeyi kısaca baştan alalım. Köpeğin Boro pitbull sanılıyor ve el konuluyor. Bu nasıl oldu?

Boro ve Sonya köpek ırkları federasyonu belgeli American Staffordshire terrier cinsi köpekler. Benimle aynı yerde oturan hayvan düşmanı iki insan, Orman Bakanlığı’na yalan bir dilekçe ile “pitbull’larla bize saldırdı” olarak beni şikâyet ettiler. İnsanlar arasındaki bir sorun hayvanlara yansıdı yani. 

-Ben bu köpeklerin mizaçlarının yetiştirilme tarzı ile alakalı olduğunu okuyorum hep. Yani “her pitbull katildir” diyemeyiz değil mi? 

Hiçbir köpek ırkı için katildir diyemeyiz tabii ki. Bence insan katildir. Zarar vermek için bu zavallı canları silah niyetine kullanır. Bir köpek eğitmenine iki cins köpek verdiğimizi düşünelim... Biri aile köpeği olarak tanımlanan golden retriever olsun, biri de pitbull veya yasaklı başka bir ırk. Eğitime bağlı olarak her ikisi de koruma-saldırı köpeği veya bebek bakıcısı - rehabilitasyon köpeği olabilir! Yani tamamen sahibine bağlı.

Tehlikeli ırk sahipleri nasıl davranmalı? Aynı şey onların başlarına da gelebilir mi?

Benim köpeklerim yasaklı ırk olmadığı için hem yasal süreç olumlu tamamlandı hem de zaten orman bakanlığı hatasından döndü. Fakat bu anlamsız ve altı boş yasa (5199. Madde) değişmediği sürece, hayvana canlı gözüyle bakılmadığı sürece, her yasaklı ırkı maalesef ailelerinden ayırabilir ve barınaklara hayatlarının sonuna kadar tıkabilirler.

Dün Twitter’da da bu yasa ile alakalı bir başlık TT idi. #hayvanlaryasamakistiyor diye. Yasada ne değişmeli? 

Bence yasaklı ırk maddesi başlı başına saçma. Hiç ayrım olmamalı. Köpeğine, çocuğuna sağlıklı yaşam şartları sağlayan, iyi bakan insan ve kötü amaçlarına alet eden, iyi ve sağlıklı şartlar sunmayan insan ayrımı olmalı! Herkes aynı kefeye konulmamalı. Eğer kötü bakılıyorsa, kötü emeller için kullanılıyorsa o insanlara hapis cezasına kadar varan cezalar verilmeli. Hayvanlar “mal” değil de “can” olarak görülmeli ki onlar karşı işlenen suçlara da hapis cezası verilebilsin.

- Gelelim kaybolma meselesine. Köpeğinin barınaktan çalındığını söylüyorsun. İspatın var mı?

- Gelelim kaybolma meselesine. Köpeğinin barınaktan çalındığını söylüyorsun. İspatın var mı?

Şu an durum mahkemede. Davalı taraf orman bakanlığı, davacı ve köpek sahibi olarak ben. Köpeğim çalınıyor, 23 gün geçiyor. Ben avukatımla gidip görmek istemesem hala da taraflara bildirmeyecekler. Bu nasıl olur?

Boro’yu aramaya gittiğin ilk gün barınaktakilerin tavrı nasıldı? Daha önce senin gibi ısrarlı arayan sahipler olmuş mu? 

Avukatımla gittiğimde köpeğiniz çalındı dediler. Tutanak tuttuk barınak sorumlusu Hasan Bey imzalamam dedi. O zaman çalındığına dair sizin tuttuğunuz tutanağı bize verin dedik, onu da vermedi. Kamera kayıtlarına bakalım dedik, kör nokta dedi. Kısacası ben işin peşine düştüğüm için bu kadar sesim bu kadar duyuldu. Boro’yla beraber çalınan anne köpek ve 3 yavrusu var mesela onların akıbetini bilmiyoruz. Zaten ben bunun gibi bir dolu olay duyduğum için, ayrıca çok sağlıksız ve güvensiz ortamda yasadıklarını bildiğim için davama ek dilekçelerle bunları bildirdim ve köpeklerimin yediemin olarak özel bir kliniğe alınmasını talep ettim fakat karşılık alamadım.  

Ben hikâyeni sosyal medyadaki paylaşımlardan biliyorum.  “Bulana 15 bin TL ödül verilecektir” diyordun.  “Abi bir köpek için değer mi?” diyenler oldu mu? Yoksa aksine bu para ödülü insanları motive mi etti? 

Bir köpek için değer mi diyen hiç olmadı. Belki düşünen olmuştur ama bana söylemedi. Ben motive ettiğini düşünüyorum. Bence çok etkisi oldu.

- “Mutlu son”dan bahsedelim biraz da.  Boro bulundu. Ancak öncesinde sen bir çeşit sahte ilan açıp bu cins bir köpek sahiplenmek istediğini duyurdun sanırım değil mi? Boro nasıl bulundu?

- “Mutlu son”dan bahsedelim biraz da.  Boro bulundu. Ancak öncesinde sen bir çeşit sahte ilan açıp bu cins bir köpek sahiplenmek istediğini duyurdun sanırım değil mi? Boro nasıl bulundu?

Barınak bana köpeğimin çalındığını söylemediği için ben 22 gün bir şey yapmadan geçirdim ne yazık ki. Ve o arada Boro birçok kez satılmaya çalışılmış. Ne zamanki haberim oldu, o zaman kimseye söylemeden 10 kişilik bir ekip köpek arıyormuş gibi yaptık. 22 tane fotoğraf ve fiyat geldi. 23. Boro idi.  1000 TL fiyat koymuşlar! Fakat sosyal medyanın, tv kanallarının ve gazetelerin gücü sayesinde her yerden kaldırıp, bizim ulaşmamızı engelleyip çocuğumu Çankırı’ya kaçırmışlar. Boro bu arada dövüştürülmüş, çiftleştirilmiş ve birçok hastalık kapmış. Sonra bir vatandaş tvde gördüğü oğlumun Çankırı’da yaralı şekilde sokakta gezdiği bilgisiyle beni aradı. Hemen gittik 7 saat aramalarımız sonucunda oğlumu bulduk. 

Peki, şimdi ne olacak? Mücadelene devam edecek misin? Belediyeye açacağın bir tazminat davası söz konusu biliyorum… 

Mücadeleme tabii ki devam edeceğim. Mücadelem daha yeni başladı çünkü artık çok daha güçlüyüm. Ailem tekrar bir arada. Hem Orman Bakanlığı’na hem de belediye barınağına karşı hakkımı sonuna kadar arayacağım. Ayrıca belediyeye karşı yaptığım suç duyurusunu avukatım Evren Aktay ile takipçisiyiz. Suçluların cezasını çekmesi için var gücümüzle savaşacağız. Gelelim tazminat davalarına. Kazandığım tüm tazminatı Türkiye genelinde ihtiyacı olan özel barınaklara tek tek kendim gezerek bağışlayacağım.

Instagram

Facebook

Twitter

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
64
19
4
3
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Azra Sıla

Benim de amstaff cinsi bir çocuğum var o kadar uysal o kadar oyuncu ki anlatamam her zaman arkandayım mücadelene devam et 🙏🏾