Görüş Bildir
Haberler
Pearl Harbor Limanı Nerede?

Pearl Harbor Limanı Nerede?

Elif Ateş
11.10.2021 - 10:15

Pearl Harbor limanı, Amerika Birleşik Devletleri için oldukça önemli bir yerdir. Bu liman, Pasifik merkezi olarak üs görevi yapmaktadır ve askeri gemilerin bulunduğu değerleri donanmalardan biridir. Sadece günümüzde değil, İkinci Dünya Savaşı'nda ve sonrasında da ülkenin önemli askeri merkezlerinden biri olarak kullanılmıştır. II. Dünya Savaşı'nda Japonlar, Amerikan askerlerinin bulunduğu limana saldırı düzenlemiş ve 3 bine yakın askerin ölümüne sebep olmuştur.  Bu saldırılarla savaşın seyri değişmiştir.  Ayrıca Pearl Harbor saldırı, Amerika Birleşik Devletleri'nin II. Dünya Savaş'ına girmesine yol açmış ve arkasından birçok facia yaşanmıştır. Peki Pearl Harbor limanı nerededir? İşte detaylar..

İçeriğin Devamı Aşağıda

Pearl Harbor saldırısına zemin hazırlayan birçok faktör bulunmaktadır. Japonya ve Çin arasındaki savaş, Amerika ile Japonya arasındaki ilişkiyi oldukça etkilemiştir. Japonya'da Meiji saltanatı yıkıldıktan sonra, devlet farklı politikalar izledi. Japonya, Amerika ve Avrupa gibi güçlü ve zengin topraklara sahip olmak istiyordu. Bu amaç doğrultusunda bazı askeri politikalara başvurdu. Bunlardan ilki de Birinci Çin ve Japonya arasındaki savaş oldu ve savaşın sonunda Asya'daki bölgesel güç, Çin'den Japonya'ya geçti. Ancak bu başarı Japonya'yı durdurmaya yetmedi. Japonya daha da hırslanarak Amerika'nın askeri üslerinden biri olan Pearl Harbor limanına saldırdı. Dünya tarihinde büyük bir önemi olan Pearl Harbor limanı hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Pearl Harbor Limanı Nerede?

Pearl Harbor Limanı Nerede?

Pearl Harbor limanı, Kuzey Amerika kıtasında Amerikan Birleşik Devletleri'nin 50 eyaletinden biri olan Hawaii adasında bulunur. Liman, Amerika anakarasına yaklaşık 2.000 mil uzaklıkta yer alır. Japonya'ya ise 4.000 mil uzaklıktadır. Bu limanın bu kadar ünlü olmasının sebebi, II. Dünya Savaşı sırasında Japonya'nın, limandaki Amerikan askerlerine saldırı düzenlenmesidir. Amerika Birleşik Devletleri daha savaşa hiç katılmamışken, tarihte ilk defa topraklarına bir saldırı ile karşı karşıya geldi. Bu saldırının baş rolünde olan devlet ise Pasifik'in diğer ucundaki Japonya'ydı. Japonlara ait uçaklar, Hawaii Adası'na 167 uçakla havadan saldırmış ve çok büyük kayıplara sebebiyet vermiştir. Bu saldırının sonucunda Amerika hemen karşı atağa geçmiş ve Japonlarla savaşa girmiştir. Amerika her ne kadar Japonlarla savaşsa da Pasifik hattından ayrılmamış, II. Dünya Savaşı'na resmi bir şekilde dahil olmamıştır.

Almanlar ise bu durumdan haberdar olmuş ve Japonları kendi tarafına tarafına çekebilmek için Amerika Birleşik Devletleri'ne savaş ilan ettiğini açıklamıştır. Amerika böylelikle II. Dünya Savaşı'na dahil olmuştur. Japonların bu limana saldırması ile savaşın seyri tamamen değişmiştir. Ayrıca Amerika bu saldırının intikamını oldukça acı bir şekilde almıştır. Japonya'nın şehirlerinden Hiroşima ve Nagazaki'ye çok ağır bir saldırı düzenlenmiş ve bu saldırı binlerce insanın ölümüyle sonuçlanmıştır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın