Görüş Bildir
Haberler
Part Time Maaş Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Part Time Maaş Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Elif Ateş
18.01.2022 - 10:15

Normal iş süresinden daha az olan çalışma sistemlerinden biri de part time çalışmadır. Part time, özellikle öğrenciler, ek iş yapanlar tarafından çokça tercih edilmektedir. İşverenler de işin yapısı, faaliyet alanı veya iş gücüne olan ihtiyaç gibi nedenlerden dolayı çalışanlarının tamamını ya da bazılarını kısmi olarak çalıştırmak isteyebilir. Part time çalışanların da tam zamanlı çalışanlar gibi yasalarla korunmuş bazı hakları bulunmaktadır. Her çalışan gibi işverenin part time çalışanlara da sigorta yapması zorunludur. Bu haklardan yararlanabilmek için işveren ile çalışan arasında özel bir sözleşme yapılması gerekir. Peki, part time maaş hesaplaması nasıl yapılır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kısmi süreli çalışma olarak da bilinen part time, pek çok kişinin tercih ettiği çalışma şekillerinden biridir. Tam zamanlı işe kıyasla, haftalık çalışma saati belirgin biçimde daha azdır. Haftalık olarak çalışma şekli en fazla 45 saati bulur. Ancak part time çalışanlarda ise bu süre en fazla 30 saattir. Bu çalışma şeklinin diğer çalışma şeklinden oldukça farklıdır. Ayrıca kişinin part time çalışma haklarından yararlanabilmesi için işveren ile ayrı bir sözleşme yapması gerekir. Part time maaş hesaplaması hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Part Time Maaş Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Part Time Maaş Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Part- time çalışan bir kişinin maaşının hesaplaması için ay içerisinde kaç gün çalıştığının belirlenmesi gerekir. Buna göre kaç günlük sigorta priminin yatırılacağı belirlenir. Ay sonunda kişinin o ay içerisinde kaç gün çalıştığı hesaplanır. Bulunan toplam saat, 7,5 saate bölünür. Bu 7,5 saat, İş Kanununa göre günlük standart çalışma süresidir. Eğer çıkan sonuç, küsuratlı bir değer ise 1 güne tamamlanır. Çıkan sonuç ile kişinin çalıştığı gün sayısı bulunur.

Diğer çalışanlar gibi part time çalışan işçilerinde hakları bulunmaktadır. Bir kişi part time çalışıyor diye daha düşük ücret verilemez. Part time çalışanın maaşı ise şu şekilde hesaplanır:

  • Tam zamanlı olarak çalışan işçinin aldığı aylık maaş, aylık standart çalışma şekline bölünür. Çıkan sonuç, işyerinden işçiye verilen saatlik ücrettir. 

  • Part time çalışan işçinin o ay içerisinde çalıştığı toplam süre saatlik ücret ile çarpılır. Bulunan tutar ile part time çalışan işçinin hak ettiği ücret alınır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?