Görüş Bildir
Haberler
Brütten Nete Maaş Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır? İşte Brütten Net Maaş Hesaplama...

Brütten Nete Maaş Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır? İşte Brütten Net Maaş Hesaplama...

Müge Kakşi
06.08.2021 - 10:15

Çalışan kişilerin bir çoğu ay sonu ellerine geçecek parayı hesaplamak ister. Fakat bu hesaplamayı yapabilmek için bazı bilgilere sahip olmamız gerekmektedir. Bu bilgiler brüt maaş ve net maaş gibi bizim ay sonunda alacağımız maaşımızı belirleyen unsurlardır. Çalışanların aldığı maaş, brüt maaşından yapılan kesintilerden sonra ellerine geçen net maaştır. Peki brütten net maaş hesaplama nasıl yapılır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hepimiz için önemli olan maaşlarımızın net ve brüt hallerini çalıştığımız iş yerlerimizden maaş bordrolarımızı isteyerek öğrenebiliriz. Brüt maaş çalışan kişinin aldığı paranın hiç bir kesintiye uğramadan toplu olarak aldığı parayken, net maaş brüt maaştan vergi ve sigorta gibi ödemelerin kesilmesi sonucu ele geçen maaşın son halidir. Maaştan kesilen bu ödemeler tamamiyle yasal olmakla birlikte vergi aylarına göre de değişiklik gösterebilir. Peki brütten net maaş hesaplama işlemi nasıl yapılır? Brütten nete maaş hesaplama işlemi ve detayları haberimizde sizler için derledik...

Brütten Nete Maaş Hesaplama

Brütten Nete Maaş Hesaplama

Elimize geçen maaşı hesaplamak için brütten nete maaş hesaplama işlemini yapmadan önce brüt maaş ve net maaşın tam olarak ne olduğunu bilmemiz gerek.

Brüt maaş, kısaca bir çalışanın maaşının herhangi bir kesinti ve vergi olmadan toplam bir şekilde hesaplanmış ham halidir. Brüt maaş elinize geçen maaşınızdan ayrı olduğu için maaş bordronuza bakarak brüt maaşınızı görebilirsiniz.  

Net maaş ise, brüt maaşınızdan  damga vergisi, sosyal güvenlik primi, gelir vergisi, işsizlik sigortası gibi alınan vergiler ve kesintiler sonucunda elinize geçen son halidir.

Brütten Net Maaş Nasıl Hesaplanır?

Brütten Net Maaş Nasıl Hesaplanır?

Brüt ve net maaşın ne olduğunu bildiğinize göre brütten net maaşın nasıl hesaplandığını kolaylıkla yapabilirsiniz. 

Net maaşınızı hesaplamak için maaşınızdan kesilen SGK işçi primi, işsizlik primi, gelir vergisi ve damga vergisinin ücretlerini bilmeniz gerekmektedir. Tüm bunların toplamı brüt maaşınızken saydığımız bu kesinti ve vergilerin brüt maaştan çıkararak da net maaşınızı bulabilirsiniz. Ayrıca maaşınızdan yapılan kesintiler sonrasında kalan net maaşınıza asgari geçim indirimi de eklenir.

  • (Brüt Maaş) - (SGK İşçi Primi) - (İşsizlik Primi) - (Gelir Vergisi) - (Damga Vergisi)= (Net Maaş + AGİ)

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın