Görüş Bildir
Haberler
Papa, Osmanlı Döneminde Öldürülen Süryani Piskoposu 'Şehit' İlan Etti

Papa, Osmanlı Döneminde Öldürülen Süryani Piskoposu 'Şehit' İlan Etti

Ulaş
09.08.2015 - 19:59 Son Güncelleme: 09.08.2015 - 21:15
İçeriğin Devamı Aşağıda

Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, 1915 olaylarında Osmanlı topraklarında öldürülen bir Süryani piskoposun 'inanç şehidi' ilan edilmesi ve azizlik mertebesinin ilk aşaması olan 'kutlu' unvanı alması için bir kararname imzaladı.

Vatikan tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, Osmanlı İmparatorluğu topraklarına dahil olan Cezire'de görev yapan Süryani-Katolik Piskopos Flaviano Michele Melki'nin 'şehit' ilan edilmesine Papa tarafından onay verildiği duyuruldu.

Vatikan'a yakın kaynaklardaki bilgilere göre, Piskopos Flaviano Michele Melki, 1858'de Mardin yakınlarında doğmuş ve 29 Ağustos 1915'te öldürülmüştü. 1895'te annesi öldürülen pisloposun, kilisesi de yağmalanmış ve yakılmıştı. 28 Ağustos 1915'te yakalanan Piskopos, İslam dinine geçmeyi reddedince öldürülmüş ve başı kesilmişti.

Piskopos Flaviano'nun 'inanç şehidi' ilan edilerek azizlik sürecinin ilk aşaması olan 'kutlu' mertebesine yükseltilmesi, Papa'nın 1915'te Osmanlı topraklarındaki Ermeni ve Süryaniler gibi azınlıkların maruz kaldığı katliam konusundaki hassasiyetinin göstergesi olarak yorumlandı.

Vatikan'dan yayın yapan ACI Stampa ajansı haberi 'Ermeni soykırımı: Papa, Piskopos Melki'yi kutlu ilan etmek istiyor' başlığıyla duyurdu.

Ajansın haberinde, 'Piskopos Melki'nin şehit edilmesi olayı, 1915'te, Osmanlı İmparatorluğu topraklarındaki Türklerin Ermenilere ve diğer Hıristiyan azınlıklara uyguladığı soykırım dahilinde meydana gelmişti. Bu mesele, ret politikası yürüten Ankara ile Vatikan arasında büyük diplomatik gerginlik yaratmıştı ve yaratmaya da devam ediyor' denildi.

Papa'nın geçen Nisan ayında 1915 olaylarının 100. yıldönümü için düzenlediği ayinde 'soykırım' sözcüğünü kullanması üzerine Türkiye'nin sert tepki verdiği hatırlatıldı.

Papa, 12 Nisan'da Vatikan'da düzenlediği ayinde, Osmanlı topraklarındaki Ermeniler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler ve Rumların '20. yüzyılın ilk soykırımına' maruz kaldığını söylemişti.

Papa'nın bu sözleri üzerine Türkiye Vatikan'daki büyükelçisini geri çekmişti. O tarihten bu yana Türkiye büyükelçisi hâlâ Vatikan'a dönmezken, iki taraftan da ilişkileri onarmaya yönelik bir adım atılmamış gibi görünüyor.

'Orta Doğu'daki Hristiyanlara cesaret veriyor'

Vatikan Radyosu'nun internet sitesinde de, 'Osmanlı İmparatorluğu'nda şehit edilen Falviano Michele Melki yakında kutlu ilan edilecek' başlığıyla yayımlanan haberde, Katolik Süryani Papaz Rami El Kabalan'ın görüşlerine yer verildi.

Rami El Kabalan, Piskopos Flaviano'nun, 'Osmanlı İmparatorluğu'ndaki baskılar sırasında insanları inançlarına savunmaya teşvik ettiğini' söyledi ve 'Onun bir cümlesi var ki, beni hep duygulandırmıştır. Onu İslam'a geçmeye ikna etmeye çalışıyorlardı o ise 'Kanımın son damlasına kadar inancımı savunurum' diyordu' dedi.

Peder El Kabalan, Ortadoğu'daki Hıristiyanların büyük baskı altında olduğu bugünlerde Süryani Piskopos Flaviano'nun 'kutlu' ilan edilmesinin özel bir önem de taşıdığını vurguladı ve 'Bu bize inancımızı korumamız için cesaret veriyor' dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0