Görüş Bildir
Haberler
Özlem Gökbel Yazio: Uzaydan Bizim Oralara Gururlu Bir Bakış

etiket Özlem Gökbel Yazio: Uzaydan Bizim Oralara Gururlu Bir Bakış

Onedio Arena
07.06.2021 - 12:22 Son Güncelleme: 28.06.2021 - 14:05

Siz hiç Van Gölü’ne uzaydan baktınız mı? Ben baktım. NASA astronotu Kathleen 'Kate' Rubins sağ olsun, taaa uzaylardan üşenmemiş en az 3.000 yıllık medarıiftiharımız Van Gölü’nü bir “clik”le ölümsüzleştirmiş. Ve işte bu kare NASA’nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan çekilmiş fotoğrafların katıldığı 'Dünya Turnuvası' adlı yarışmada yüzlerce uzay fotoğrafı arasında finale kaldı. 12 Nisan akşam sularında tamamlanan oylama ile de uzun süre şampiyonluğunu açık ara önde götüren Van Gölümüz kazandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Deklanşöre basan kimdi?

Deklanşöre basan kimdi?

Van Gölü – 2016 senesinde Astronot Dr. Kathleen Rubins tarafından uzay yürüyüşü esnasında çekildi.  Ve 2021 yılında NASA’nın Dünya Turnuvası fotoğraf yarışmasında tün Dünya’nın oyları ile finale kaldı.  

Bugün 43 yaşındaki Dr. Kathleen Rubins Kaliforniyalı, bol akademik ödülü olan hoş bir kadın. Yüzmek, dalış yapmak, bisiklete binmek ve şaşırmayacağımız şekilde uçmak ve okumak hobileri arasında. Çocukluğunda yıldızlarla konuşur muymuş, o kadarını bilemiyoruz :) 

2009’da dahil olduğu NASA’daki ilk uzay uçuşunu 2016 senesinde “Keşif 48” ve “Keşif 49” ile yapmış. Bu uçuşlar sırasında da toplam 12 saat 46 dakika süren ilk uzay yürüyüşlerini gerçekleştirmiş. (İmkanlarınız sınırsız olsa “Ölmeden önce yapmak isteyeceğiniz en çılgın şeyler” listemdeki maddelerden biridir bu da, o ayrı) Bu yürüyüşler sırasında ekip arkadaşları ile ABD ticari mürettebat uzay aracı için yeni bir bağlantı noktası olan ilk Uluslararası Yerleştirme Adaptörünü kurmuş, istasyon harici termal kontrol sisteminin bakımını yapmış, bilim deney örneklerini dünyaya getirmiş; bunlar bize uzak konular kabul... Bizim için önemli olansa bu yürüyüşler sırasında yüksek çözünürlüklü kameralar kurarak gezegenin daha önce hiç görülmemiş görüntülerini sağlamış olması. İşte bugün finale kalan Van Gölü fotoğrafı, Dr. Rubins’in 290 milimetrelik lensi olan bir Nikon D4 dijital kamera ile çektiği karelerden biri.

Bu konu o kadar önemli mi?

Bu konu o kadar önemli mi?

Haklısınız, şampiyonluğumuzun üzerinden sadece birkaç güne geçmesine rağmen -gündem o kadar akışkan ve değişken ki- Van Gölü’nün uzaydan o muhteşem görüntüsü, bunun kazanımları unutuldu bile. Yine de, bu konu bir Pazar sabahı bana bu satırları yazdıracak kadar önemli, fikrimce. Çünkü;

1) Bu kare; Dünya’nın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü’nün değerini tüm Dünya’ya hatırlatabilir, bu değerden habersiz olanları ise bilgilendirebilir.  

2) Bu anımsatma (daha çok bilgilendirme) ülke tanıtımı için sürdürülebilir ve akıllıca kullanılırsa turizm çeşitliliği ve bölgesel refah açılarından iç-dış turizm gelirlerine önemli bir katkı potansiyeli taşıyabilir.

3) Toplumca göbeğine çekildiğimiz umutsuzluk girdabının içinde milli duygularımızı harekete geçirip, limbik sistemimizi uyarabileceğinden yaratacağı moral duygusu değerlendirilmeli / kullanılmalı.

4) Değişen iklim koşulları ve devinim halindeki yer hareketleri paralelinde Van Gölü’nün konumu ileride daha bilinçli gözlemlenebilir.

Bütün bunlara ilave Van Gölü’nün uzaydan bu şekilde gözüküyor olması uzaylılar için potansiyel bir cazibe destinasyonu da yaratabilir 😊

Teşekkürler Kathleen 😊

 

** Okurun iç sesi“Amaaan, habere bak! Alt tarafı elin astronotu uzaydan Van Gölü’nü çekmiş. Renkler falan fena değil anladık da, yazacak başka şey bulamamış mı?”   

Özlem Gökbel

Instagram

Web

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Darth Vader

** Okurun iç sesi: Güzel içerik...