Görüş Bildir
Haberler
Osmanlı Devleti'nde Halk Tarafından En Çok Sevilen ve Pek Sevilmeyen Padişahlar Hangileriydi?

Osmanlı Devleti'nde Halk Tarafından En Çok Sevilen ve Pek Sevilmeyen Padişahlar Hangileriydi?

12.11.2021 - 08:00

600 küsur yıllık Osmanlı tarihinde en sevilen padişahı veya en sevilmeyen padişahı belirlemek oldukça zor. Günümüzde bizler padişahları tarihi olaylara olan etkileri üzerinden değerlendirip sempati duyuyoruz. Ancak tahtta oldukları dönemde halkın en çok sevdiği padişahlar, günümüzde sempati beslenilen padişahlardan farklı olabiliyor. Dönemin koşulları ve beklentileri, halkın padişahlara karşı olan tutumunun tahmin ettiğimizden çok farklı olduğunu gösteriyor. 

Gelin ilk önce Osmanlı'da halk tarafından pek sevilmeyen padişahlara bir göz atalım:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fatih Sultan Mehmet

Fatih Sultan Mehmet

Şok edici de olsa böyle bir durum varmış maalesef. Fatih Sultan Mehmet'in kardeş katli yasasını çıkarması ve bazı katı tutumları yüzünden halk arasında Fatih'i sevmeyenler varmış. Ayrıca Hristiyanlığa olan merakı nedeniyle de bazı dindarlar tarafından da sevilmezmiş.

Kanuni Sultan Süleyman

Kanuni Sultan Süleyman

Halk arasında sevmeyeni çok olan, Osmanlı'nın en başarılı padişahlarından biri daha. Elbette bunun en büyük nedeni Kanuni'nin halk tarafından çok sevilen Şehzade Mustafa'yı öldürtmesi. Bu olay ve döneminde çıkartılan bazı kanunlardan dolayı halk Kanuni'yi maalesef tam olarak sevememiş.

II. Mahmud

II. Mahmud

II. Mahmud'un sevilmeme nedeni ise çok ilginç. II. Mahmud, padişahlığı dönemindeki salgından dolayı Avrupa'nın en iyi hekimlerini halkı tedavi etmesi için Osmanlı'ya getirmiş. Ancak halk, 'biz kafire tedavi olmayız' diyerek  bu yapılanı pek hoş karşılamamış ve kendisini 'gavur padişah' olarak anmış.

II. Osman

II. Osman

Osmanlı'nın reformist padişahlarından olan Genç Osman, Türkleşme eylemlerinden dolayı halk tarafından 'dinsiz' olarak görülmüş ve pek sevilmemiştir. Ancak vefatından sonra da toplumun bir kısmı kendisini çok iyi anmıştır.

III. Mehmed

III. Mehmed

Tüm padişahlar arasında halkın en sevmediği padişahın III. Mehmed olma olasılığı çok mümkün. Çünkü tahta çıkar çıkmaz 19 kardeşini katletmesi ve bu kardeşlerinin bir kısmının henüz bebek olması halkın kendisine kin beslemesine sebep olmuştur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Peki Osmanlı'nın en sevilen padişahları kimlerdi?

I. Ahmed

I. Ahmed

I. Ahmed dönemi, Osmanlı'nın en iyi dönemlerinden biri değildir. Ancak kendisinin imparatorluğa yaptığı en önemli katkı kardeş katli kanununu kaldırmasıdır. Bu yüzden halk tarafından kendisine sempati duyulmaktaymış.

II. Bayezid

II. Bayezid

II. Bayezid dönemi için 'yükselme devrinin içindeki durgun dönem' denir. Kendisinin başarılı bir padişah olup olmadığı da tartışma konusudur. Ancak babasının (Fatih Sultan Mehmet) başarısı sayesinde sulh döneminde padişahlık yapması, döneminde çok sefer yapmadığı için halkın üzerindeki vergi yükünün hafiflemesi, Fatih'in devletleştirdiği vakıf mallarını sahiplerine iade etmesi ve elbette dindar yapısı sayesinde halk kendisine sempati beslemiştir.

II. Ahmed

II. Ahmed

İşte karşınızda Osmanlı'da halk tarafından en çok sevilen padişah! Sadece 4 sene tahtta kalmasına rağmen halk tarafından çok sevilen II. Ahmed, icraatlarının odağına genellikle halkı koymuş. İmparatorluğun her yerinde haksız vergileri ortadan kaldırmış, zanaatkarlara önem verip onların en iyi şekilde çalışmaları için faaliyetler yapmıştır. Ayrıca Kuran'ı Kerim'i çoğaltması, İslamiyet'e hizmet konusunda sorumluluk alması da onu halk tarafından çok sevilen bir padişah haline getirmiştir.

Kaynak: Bu içerik Zamanda Yolculuk'un videosundan ilham alınarak hazırlanmıştır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
151
94
78
41
27
27
18
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın