Görüş Bildir
Haberler
Osasuna Davası’nın 2013-2014 Kâbusu

etiket Osasuna Davası’nın 2013-2014 Kâbusu

Aysu Melis Bağlan
03.07.2023 - 16:16 Son Güncelleme: 15.07.2023 - 13:49

Bugünlerde, Federasyon ile LaLiga arasında yeni bir savaşın fitilini ateşleniyor.

Osasuna davası, 2013-2014 sezonuna kadar uzanıyor. Neden mi? Haydi inceleyelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İspanya’da “Osasuna Olayı” olarak bilinen dava, kulübün eski yöneticisi Vizcay’ın, 2012-2013 ve 2013-2014 sezonlarında ligde kalabilmeleri için maçlarda yaptıkları şikelerle ilgili olarak La Liga yöneticisine söylediği sözler sonrasında açılmıştı.

İspanya’da “Osasuna Olayı” olarak bilinen dava, kulübün eski yöneticisi Vizcay’ın, 2012-2013 ve 2013-2014 sezonlarında ligde kalabilmeleri için maçlarda yaptıkları şikelerle ilgili olarak La Liga yöneticisine söylediği sözler sonrasında açılmıştı.

Navarra Mahkemesi, Osasuna davasında tarihi bir ceza vermişti. İspanya'da ilk kez bir mahkeme sporda yolsuzluktan ceza vermişti, bu davada olaylar meydana geldiğinde Betis'te forma giyen futbolcular Antonio Amaya ve Xavi Torres de dahil olmak üzere 11 sanıktan 9'u şikeden yedek kulübesine oturmuştu.

Osasuna davası, Profesyonel Futbol Ligi'nin Navarrese kulübünün eski menajeri Ángel Vizcay'e rojilla kuruluşunun sonuçları düzeltmek ve takımın İkinci Lig'e düşmesini önlemek için futbolculara çeşitli meblağlar ödediğini kabul etmesiyle ortaya çıkmıştı.

Türkiye’de de bu konuya “müsabaka sonucuna etki etmek amacıyla” yapıldığında “şike” diyoruz.

Karar, Navarrese kulübünün 37. maç günü Valladolid'i (4-3) yenmekten hüküm giymiş oyunculara da prim, yani üçüncü şahıslara ikramiye verdiğini kanıtladığını düşünüyordu. Osasuna, Valladolid ve Betis, İkinci Lig'e düşmüştü.

'Duruşmada elde edilen kanıtlar, Club Atlético Osasuna Messrs.Archanco, Pascual ve Peralta'nın yöneticileri ile Kulüp yöneticisi Bay Vizcay'in Real Betis Balompié Messrs.Aya ve Torres, ligin 37. maç gününde Real Valladolid'i yenerlerse rekabetin sonuçlarını etkilemek için dünya çapında 650.000 Euro ödeyecekti. 

Ne Antonio Amaya ne de Xavi Torres, sakatlık nedeniyle oyundan çıktıkları için şike yapılan iki maçın hiçbirini oynayamamıştı. Amaya, duruşma sırasında Vizcay'in kendisine Valladolid'i kazanması için 250.000 avro vaat ettiğini, ancak bunları asla ödemediğini garanti etmişti. Kısacası, hüküm giydiği üçüncü şahıslara ikramiye şeklinde suçlardan birini kabul etmişti.

Dokuz sanığa verilen ceza toplam 38 yıl altı ay hapis olup, bir üst mahkemeye götürülebilirdi. Hüküm giyenler arasında, yalnızca kazanmalarına izin verdikleri için (Betis ile Osasuna'ya karşı) değil, aynı zamanda üçüncü şahıslardan ikramiye aldıkları için (Valladolid'i yendikleri için) bir yıl hapis cezası ve iki yıl daha diskalifiye edilen yukarıda bahsedilen Amaya ve Torres vardı. 

Ayrıca 900.000 Euro para cezası ödemek zorunda kalacaklardı. Amaya, ayak bileğinden sakatlanarak emekli olmadan önce 2018-19 sezonunda Murcia kadrosunda yer alıyorken, Torres Kuveyt'te Al Arabi için oynuyordu.

Suçu itiraf ederek olayı ortaya çıkaran Vizcay, üç farklı suçtan toplam sekiz yıl sekiz ay olmak üzere daha ağır bir ceza çekmek zorunda kalacaktı: Zimmete para geçirme, belge sahteciliği ve spor yolsuzluk. İtirafın hafifletilmesi uygulama alanı bulacaktı. Biz de Türkiye’de buna “etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak” deriz.

11 sanıktan sadece ikisi beraat etmişti: Futbolcu Jordi Figueras (ayrıca o zamanlar Betis'te ve şimdi de Racing'de), çünkü onu yolsuzluk suçuyla ilişkilendiren hiçbir kanıt yoktu ve Osasuna Vakfı'nın eski başkanı Diego Ma Quirriain, zimmete para geçirme suçundan beraat etmişti.

Üçüncü kulüplerin teşvikleri ve Betis’in masumiyeti üzerine kanaatler de İspanyol basınının süsü olmuştu.

Dokuz hükümlü ve iki akıllı:

Dokuz hükümlü ve iki akıllı:

- Ángel Vizcay (eski teknik direktör): Sürekli zimmete para geçirme suçundan, iki ticari belgede tahrifat suçundan ve bir sportif yolsuzluk suçundan 8 yıl 8 ay ve 11 ay özel diskalifiye.

- Miguel Archanco (eski başkan): zimmete para geçirmekten 7 yıl 5 ay ve 2 yıl diskalifiye, iki ticari belgede sahtecilik suçu ve bir sporda yolsuzluk suçu.

- Jesús Peralta (eski teknik direktör): zimmete para geçirmekten 7 yıl 5 ay ve 2 yıl diskalifiye, iki ticari belgede sahtecilik suçu ve bir sportif yolsuzluk suçu.

- Sancho Bandrés (sayman): zimmete para geçirme ve yolsuzluktan 5 yıl 6 ay

- Juan Antonio Pascual (eski başkan yardımcısı): zimmete para geçirmekten 6 yıl 6 ay ve 2 yıl diskalifiye, iki ticari belgede tahrifat suçu ve bir sporda yolsuzluk suçu.

- Antonio Amaya (futbolcu): sporda yolsuzluk suçundan 1 yıl hapis ve 2 yıl diskalifiye.

- Xavi Torres (futbolcu): sporda yolsuzluk suçundan 1 yıl hapis ve 2 yıl diskalifiye.

- Cristina Valencia (emlakçı): ticari bir belgede tahrifat suçundan 9 ay hapis.

- Albert Nolla (emlakçı): ticari bir belgede tahrifat suçundan 9 ay hapis.

- Antonio Maquirriain (Osasuna Vakfı'nın eski başkanı): beraat etti.

- Jordi Figueras (futbolcu): beraat etti.

Twitter

Instagram

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın