Görüş Bildir
Haberler
Örtülü Faiz Nedir? Örtülü Faiz Artırımı Nasıl Yapılır?

Örtülü Faiz Nedir? Örtülü Faiz Artırımı Nasıl Yapılır?

Özder Şeyda
21.12.2021 - 09:21 Son Güncelleme: 21.12.2021 - 10:33

Dün dolar/TL'de 18,40 ve 12,60 seviyeleri aralığındaki dalgalanma ile Erdoğan'ın Kabine sonrası yaptığı dövize endeksli TL mevduatı ürünleri yeniden sorulara neden oldu.

Merkez Bankası'nın uzun süredir faiz indirimi yapması ile kurlardaki yükseliş, ekonomistlerin örtülü faiz artırımı söylemleri ile kafalar karışık...

Nedir bu örtülü faiz artırımı?

Neden açık açık yapılmıyor?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Örtülü faiz artırımı nedir?

Örtülü faiz artırımı nedir?

Merkez Bankası, piyasadaki TL miktarını azaltmak amacıyla gösterge faiz dışında likiditeyi düzenleyen araçları kullanıyor. Ekonomistler bu durumun 'örtülü faiz artışı' anlamına geldiğini söylüyor. 

Merkez Bankası'nın piyasa yapıcı bankalara Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde tanıdığı likidite imkanının düşürülmesi, repo ihalelerinin düzenlenmesi ve Bankalararası Para Piyasası'nda borç alabilme limitlerinin düşürülmesi bu piyasalarda arz talep dengesi ile oluşan faiz oranları yukarı çekiyor.

Faiz düştükçe, faiz nasıl yükselir?

Faiz düştükçe, faiz nasıl yükselir?

Ekonomist Mahfi Eğilmez de geçtiğimiz günlerde bir yazısında faiz indiriminin piyasadaki borçlanma faizlerini düşürmediğini şöyle anlattı:

Faiz düşünce kur fırladı ve arkasında enflasyonu çekip getirdi.

Model buralarda tam bir faciaya yol açarken acaba diğer faizlerin düşmesini sağladı mı? 

Grafikte Merkez Bankası politika faizi 2 yıllık Devlet Tahvili faizi bir arada görülüyor.

Merkez Bankası politika faizinin düşürülmesi tahvil faizlerinin düşmesine değil tam tersine ciddi oranda yükselmesine yol açmış görünüyor. Merkez Bankası bankalara yüzde 14 faizle borç veriyor, bankalar da aldıkları parayı yüzde 22 faizle Hazine'ye borç veriyor. Ve biz buna model diyoruz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
4
2
1
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Emre Öztürk

Nas'ın açığını bulmuşlar :D

Kader AKTAŞ

çok büyük risk aldı Erdoğan. Bu örtülü ödenek şeklini ne şekilde sağlayacak bilmiyoruz. Eğer para basılırsa enflasyon yükselir. Bu sefer dolar daha da yükse... Devamını Gör