Görüş Bildir
Haberler
Olağanüstü ve Renkli Doğa Olayı Kuzey ve Güney Işıklarını İzleyebileceğiniz 10 Yer

Olağanüstü ve Renkli Doğa Olayı Kuzey ve Güney Işıklarını İzleyebileceğiniz 10 Yer

Yeter Şirin
12.11.2023 - 08:46

Yakın zamanda ülkemizde de görülen kuzey ışıkları romantizm ve doğa severlerin buluşma noktası. Genellikle yeşil ve morumsu olarak gördüğümüz ama güney kubunda pembemsi tonuyla da kalbimizi eriten kuzey ışıkları dünyanın belirli yerlerinde net bir şekilde görülmekte. Adının kuzey ışığı olduğuna bakmayın listemizde 2 yer Güney kutbunda ve güney ışıklarını da görmek mümkün. Hadi gelin birlikte bu yerleri keşfedelim sevgili okur… 🌌

Kaynak: https://www.bizevdeyokuz.com/kuzey-is...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kanada

1. Kanada

Kuzey Kanada Aurora Borealis’i yani kuzey ışıklarını görmek ve el değmemiş tundra iklimininde vakit geçirmek hatta kayak yapmak için en uygun yerlerden. Özellikle Yukon bölgesi başta olmak üzere Calgary, Dawson City, Fort McMurray, Fort Nelson, Yellowknife, Whitehorse, Pangnirtung, Gillam ve Büyük Esir Gölü çevresindeki şehirlerde kuzey ışıklarını daha iyi görebilirsiniz.

Kanada’da da Ekim ve Mart ayları arasında kuzey ışıkları daha rahat görülebiliyor. Churchill ve Wood Buffalo şehirleri için ise tarihler Ağustos ayından Mayıs ayının başına kadar uzayabiliyor. Aurora turları da Ekim ve Mart arasında Yukon ve kuzeybatı toprakları denilen bölgelerde daha fazla. Tabii bu güzellikleri görmeniz için vize almanız gerekiyor. Kanada’ya hazır gelmişken ülkenin en büyük ulusal parkı Wood Buffalo Ulusal Parkı ve Jasper Ulusal Parkı görmeye de gidebilirsiniz. Işıkları izlemek için Eylül-Kasım arasında Churchill’a geldiğinizde buradan kutup ayılarını gözlem turlarına da katılabilirsiniz bilginize.

2. Grönland - Danimarka

2. Grönland - Danimarka

Danimarkanın özerk adası olan Grönland’ın Ilulissat, Nuuk, Ammassalik, Isortoq, Kangerlussuaq, Kulusuk, Kuummiut, Sermiligaaq, Tasiilaq, Tiniteqilaaq şehirlerinden kuzey ışıkları çok rahat görülebiliyor. Buzdağları ve kuzey ışıklarının bir arada olduğu Grönland size eşsiz bir deneyim sunacak. Tabi bu bölgenin bazı olumsuz yanları da var. Her yeri Aourora halkası içinde bulunmuyor o yüzden hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. İzlanda kadar turistik bir bölge değil ve ulaşım da biraz zor. Kuzey ışıklarını görmek için Ağustos ayı sonundan Nisan sonuna kadar buraya gelebilirsiniz. Kış, sonbahar ve ilkbahar ayları boyunca görülebiliyor ama yazın uzun gündüzler yaşandığı dönemde görülmüyor bilginize…

3. İsveç

3. İsveç

İskandinavya'da kuzey ışıklarını görmenin ayrıcalığını yaşayacağınız İsveç’in özellikle Abisko, Björkliden, Luleå, Tornedalen, Kiruna, Abisko, Tärendö, Jukkasjärvi ve Farnebofjarden Ulusal Parkında bu harika doğa olayına siz de tanık olabilirsiniz. Havası yüzünden Blue Hole olarak da bilinen Abisko kuzey ışıklarını en iyi göreceğiniz yer. Dönem olarak eylül ayı ortasından mart sonuna kadar bu harika dolay olayını İsveç’de gözlemleyebilirsiniz.

4. İzlanda

4. İzlanda

Game Of Thrones’in bazı bölümlerinin çekildiği İzlanda sadece bu yönüyle değil volkanik araziler, gayzerler, şemaları ve buzullarıyla beraber kuzey ışıklarıyla da ünlü. İzlanda’da UNESCO Dünya Mirası Listesinde olan Thingvellir Ulusal Parkı, başkent Reykjavik’in çevresi, Vatnajokull, Hvalfjörður, Ísafjörður, Vik, Akureyri, Snæfellsnes’e kuzey ışıklarını rahatça izleyebilirsiniz. Yalnız şimdiden uyarayım ülke güzel ama pahalı bir ülke…

5. Yeni Zelanda

5. Yeni Zelanda

Yeni Zelanda’nın en güneyinde bulunan Stewart Adası, Tekapo Gölü ve Aoraki Dağı Milli Parkı, Dunedin ve yine en güneydeki yerlerden olan Catlins güney ışıklarını görmek için ideal yerlerden. Hatta bu bölgelere yeşil kuzey ışıklarının yanı sıra pembeli renklerde de kuzey ışıklarını görebilirsiniz. Yalnız burada her zaman kuzey ışıkları görülemiyor denk gelirse gerçekten şanslısınız demektir. Mart ve Eylül ayında kuzey ışıklarını görmek için oldukça uygun zamanlar. Olursa göremezseniz hazır gelmişken Mari kültürünü tanıyabilir, kayak yapabilir ya da ekstrem sporlarla ilgilenebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Tazmanya - Avusturalya

6. Tazmanya - Avusturalya

Güney Kutbu’nda da Aurora Australis olarak adlandırıla kuzey ışıkları bu bölgede sadece Tazmanya ve Yeni Zelanda’da görülüyor. Tazmanya’da Hobart ve Cradle Dağından rahatça izlenebilir. Tazmanya net olarak kuzey ışıkları destinasyonlarından sayılmamakla birlikte ulaşımı da biraz sıkıntılı. Önce Sidney’e uzun bir yolculuk yapmanız gerekiyor. Ama ben illa güney ışıklarını görmek istiyorum diye inat ederseniz Mart ve Eylül ayları arasında gelmeniz lazım.

7. Norveç

7. Norveç

Tromsø başta olmak üzere Alta, Andoya, Bodo, Finnmark, Hammerfest, Harstad, Karasjok, Kirkenes, Kjollefjord, Lakselv, Lofoten Adaları, Narvik, Nordkapp, Skibotn, Svalbard, Tana Bru, Vardo şehirlerinde doyasıya kuzey ışığı göreceğiniz bu memleket maalesef çok pahalı. Eylülden Mart ayı sonuna kadar gözlemleyeceğiniz ışıkları görme tahminlerini buradan görebilirsiniz.

8. Finlandiya

8. Finlandiya

Diğer İskandinav ülkelere göre fiyatıyla oldukça bizi şaşırtan ve uygun olan Finlandiya’da Inari, Ivalo, Kakslauttanen, Luosto, Nellim, Nuorgam, Rovaniemi, Saariselkä, Utsjoki şehirlerinde kuzey ışıklarını izleyebilirsiniz. Hatta size ufak bir ipucu ne kadar Finlandiyanın kuzeyine giderseniz o kadar iyi.

9. Alaska - ABD

9. Alaska - ABD

Fairbanks, Denali ve Fort Yukon en başta olmak üzere Anchorage, Barrow, Bettles, Prudhoe Bay de diğer Alaska gözlem noktalarından. Yalnız en önemli nokta buraya gelebilmek için Schengen’den bağımsız Amerika vizenizin olması gerekiyor! Neyseki tüm yıl boyunca kuzey ışıklarını görebilme şansınız var ve bunun için buraya bakarak seyahatinizi siz kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

10. Rusya

10. Rusya

Rusya’da Murmansk şehri. Kirovsk, Arkhangelsk, Petrozavodsk, Naryan-Mar, Novaya Zemlya (sadece özel izin ile girilebiliyor), Vorkuta, Yakutski, Salekhard şehirleri önemli kuzey ışıklarını gözlemleme noktaları. Rusya belki de bu liste içinde en uygun fiyatlı olan ülke ama çok aktivite olmadığı için de fiyatı makul olabilir. Aralık ve ocak aylarında kuzey ışıklarını en iyi şekilde gözlemleyebilirsiniz.

Bu içerikler de dikkatinizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
4
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gizem Yenikler

Çok güzeller.