Görüş Bildir
Haberler
Nüfusun %53’ünün Aylık Maaş Olarak Aldığı Asgari Ücret Zammı Nasıl Belirleniyor? Bu Yıl %Kaç Zam Bekleniyor?

etiket Nüfusun %53’ünün Aylık Maaş Olarak Aldığı Asgari Ücret Zammı Nasıl Belirleniyor? Bu Yıl %Kaç Zam Bekleniyor?

Merlot Vinho
01.11.2022 - 14:06 Son Güncelleme: 21.10.2022 - 16:48

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği asgari ücret zammına dair ilk tahminler açıklandı. Yılın ikinci yarısına ait enflasyon verilerinin hesaplanmasıyla birlikte asgari ücret zamları da gündeme düşmeye başladı.

Peki tahminlere göre yeni yılda asgari maaşlara ne kadar zam yapılacak?

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Asgari ücret zam oranı her iş kolunu ilgilendiriyor.

Asgari ücret zam oranı her iş kolunu ilgilendiriyor.

Toplumun %53'ünün maaş olarak aldığı asgari ücret, işverenin çalışanlara ödeyebileceği minimum tutardır. Dolayısıyla milyonlarca kişinin asgari ücretle çalıştığı ülkemizde yeni yıldaki zam oranının ne kadar olacağı, zamların market raflarına nasıl yansıyacağı şimdilerde büyük merak konusu. İş kolu ne olursa olsun herkesi ilgilendiren asgari ücret zammı, aynı zamanda diğer çalışanların ücretlerine yapılacak minimum zam oranını da belirler.

Ülkemizdeki net asgari ücret tutarı 5.500 TL.

Ülkemizdeki net asgari ücret tutarı 5.500 TL.

Her yıl Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen ücretler, 2022 Ocak ayında %50'lik bir zam ile 4 bin 253 TL'ye çıkmıştı. 1 Temmuz tarihinde ise %30'luk bir ara zam ile asgari ücret tutarı 5 bin 500 TL olarak belirlenmişti. Bu hesaba göre; ülkemizde şu an güncel brüt asgari ücret 6.471 TL iken, net tutar 5.500 TL'ye tekabül ediyor. Asgari ücretli bir çalışanın işverene maliyeti ise yaklaşık 7.600 TL'ye geliyor.

Asgari ücret tutarı yıldan yıla artıyor.

Asgari ücret tutarı yıldan yıla artıyor.

2021 yılında brüt 3 bin 557 lira, kesintiler ve vergiler düşünce ise 2 bin 825 lira olan asgari ücrete bir yıl içinde ciddi oranda zam yapıldı. Bunun temel nedeni ise enflasyondaki ciddi artış ve alım gücündeki düşüş idi. Haliyle yeni yıla 3 ay kalan şu günlerde, gündemden düşmeyen konulardan biri de asgari ücrete yapılacak yeni zam oranları.

Yıllık zam oranında bir dizi faktör göz önünde bulundurulur.

Yıllık zam oranında bir dizi faktör göz önünde bulundurulur.

Asgari ücret çok sayıda uzmanın bir araya geldiği bir kurul toplantısı ile farklı kriterler göz önünde bulundurularak belirlenir, kesin zam oranı ise oylama sistemi ile belirlenir. Henüz komisyonun ne zaman toplanacağına dair kesin bir tarih verilmemiş olsa da asgari ücretlerin kesin olarak artacağı biliniyor.

Yıllık enflasyon oranı asgari ücret zammını etkileyecek.

Yıllık enflasyon oranı asgari ücret zammını etkileyecek.

TÜİK verilerine göre; Eylül 2022'de enflasyon oranı aylık bazda %3,08 arttı, yıllık bazda ise %83,45'e ulaştı. Bununla birlikte ÜFE %4,78 artarken, yurt içi üretici fiyatları %151,5 yükseldi. Asgari ücret hesaplamasından önce uzmanlar ve vatandaşlar gözünü 3 Kasım'da açıklanacak olan yeni ayın enflasyon verilerine çevirdi. Aylık bazda yaşanan değişiklikler yıllık enflasyon oranlarını etkilediğinden, asgari ücret zamlarında değerlendirilecek en önemli faktörlerden biri.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Asgari ücret konusundaki nihai karar kurul tarafından belirlenecek.

Asgari ücret konusundaki nihai karar kurul tarafından belirlenecek.

2022 içinde toplam %80'lik zam gören asgari ücretlere yıllık enflasyon beklentilerinin doğru gelmesi halinde yine aynı oranda zam yapılabilir. Buna göre; yeni yıldaki asgari ücretler 7 bin 500 TL civarına çıkabilir. Ara zamlarla birlikte toplam %80'lik bir zammın yapılması halinde ise asgari ücret tutarı 9 bin 900 TL olarak güncellenebilir. Ancak kesin karar yıllık verilere ve komisyonun kararlarına göre belirleneceğinden henüz bu konu netlik taşımıyor.

Asgari ücret artış oranı Aralık sonuna doğru açıklanacak.

Asgari ücret artış oranı Aralık sonuna doğru açıklanacak.

Küresel kriz ve enflasyon nedeniyle yaşanan artışların asgari ücretlere yansıması bekleniyor. Yaşanan refah kaybını dengelemek için ise net tutarın bir dizi komisyon toplantısı sonunda belirlenmesi gerekiyor. Şimdilik asgari ücretlerin ne kadara çıkacağı konusunda kesin bir veri olmasa da kararlaştırılan oranlar Aralık ayının son haftasında resmi olarak açıklanacak ve Ocak ayıyla birlikte ödeme tutarlarına yansıyacak.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
4
3
1
1
1
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Emre Öztürk

alım gücünü arttırmadığın sürece hiç bir şey olmaz.