Görüş Bildir
Haberler
Nil Keskin Yazio: Yoga Nedir? Neden Kundalini Yoga?

etiket Nil Keskin Yazio: Yoga Nedir? Neden Kundalini Yoga?

Dr. Nil Keskin
21.06.2021 - 18:30 Son Güncelleme: 26.06.2021 - 13:16

Bugün insanın en çok ulaşmak istediği nedir? Huzur öyle değil mi? Kutsal Kase miti bunu çok güzel anlatır. Bütün hikaye bu kaseye ulaşma çabasıdır. Huzura ulaşmak için ne çok uğraşırız. Peki bu kadar insanın sorunlarının, kavganın, tartışmaların, savaşların, derdin, tüketimin, bağımlılığın, sapkınlığın, kötülüğün olduğu yerde bu nasıl mümkün olacaktır? Kendinden bu kadar yabancılaşmış insanlar, başkalarıyla nasıl yakınlaşacaklar da sakin, olgun, yapıcı, barışçıl bir yaşam süreceğiz? Bunun cevabını geçmiş düşünürler, felsefeciler tek bir kelimeyle özetlerler. BİRLİK olmak. İyi de bu o kadar kolay mı?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Toplumsal birlik bir yana dursun insanın önce kendi içinde bir birlik haline ulaşması esastır.

Bireyden topluma. Bunun farklı yolları olmakla birlikte, beden zihin ve ruh ile yaşayan biz insanların bu üçünü aynı anda birlik halinde çalıştırdığı, arındırdığı, düzenlediği ve dengeleyip güçlendirebildiği en önemli yollardan biridir Yoga.

Bundan 5000 yıl kadar önce Mohenjo Daro ve Harappa ( bugünkü Hindistan, Pakistan, Afkanistan bölgesi) alanında ortaya çıktığı düşünülen, ruh ve beden bağlantısını kurma yolculuğu için ortaya çıkartılan bir yöntem. Sanskritçe anlamı da BİRLİK.

Yoğun çalışma zamanlarımda 2011 senesinde tanıştım yogayla. Sabah erkenden çıkıp, seyahatlerle toplantılarla, stres, sorunlar, insanlarla dolu dolu günlerimin arasında. Zihnimin yönetiminde bedenim bir yerlere giderken, ruhumu hiç dinlemediğim yıllardı. Arada bir ses çıkartıyordu, bir içim buruluyordu , anlamsız karışıyordum ama sonra dört nala devam. Ruhuma ne istediğini yada istemediğini sormadan. Ya sonra ? Yoruldum. Hatta bitkin düştüm. Bastırılmış ruhum nefes almak, konuşmak istedi benimle. Ve tamamen kendi yolunu buldu. Bir gün YouTube’da Maya Fiennes’ın Kundalini Yoga videolarına denk geldim. Yapmaya başladım. Her sabah işe gitmeden önce yoga yapıyordum ve inanır mısın matın üzerinden kalkmak istemiyordum. Çünkü o hareketleri, nefesleri, mantraları yaparken ben tam bir birlik halindeydim ve bu bana çok büyük bir huzur veriyordu.

Sonra uzun bir yolculuğa girdim. İçsel yolculuk ve bu yolculuğun en büyük yol göstereni yoga oldu. İnan bana hayatımın nerelerden nerelere dönüştüğünü hayal bile edemezdim... Gerçek bir yeniden doğuş diyebilirim.

Bugün dünyada uygulanan ve öğretilen 22 yoga okulu var. Hatha Yoga, Yin Yoga gibi. Kundalini Yoga ise özellikle bu yoga okullarından en etkilisi. Yoga Sutra yazılarına göre (Evrensel Yoga Kaynakları) Hatha Yoga ile 12 yılda, Raj Yoga ile 6 yılda, Mantra Yoga ile 3 yılda, Lala Yoga ile 1 yılda erişebileceğim sonuçlara bir yıllık düzenli Kundalini Yoga ile ulaşabiliyorsun.

Kundalini Yoga özellikle bu hayatın içinde aktif yaşayan insanlar için tasarlanmış. Okulda, evde, işte, ailede sorumlulukları çok olan insanlar, yani bizler için. İçinde yaşadığımız teknolojiyle bağlandığımız, değişimin hızına çoğu zaman yetişmekte zorlandığımız ve sinir sistemimizin üzerindeki stresin bu kadar çoğaldığı bugün, Kundalini Yoga adaptasyon ve esneklik kabiliyetimizi yükseltmemiz için çok etkili bir araç.

Kundalini Yoga nasıl yapılır?

Kundalini Yoga nasıl yapılır?

Tüm yoga okullarında olduğu gibi bedendeki 7 ana çakra merkezini ve onun etki ettiği duyguları (aydınlık ve gölge ) ve fiziksel bölgeyi esas alarak yapılan asana, mantra, nefes ve mudra bütünüyle yapılır. Bunu biraz açalım....

Asana adını verdiğimiz bedensel pozlara beden güçlenirken, nefes ile organ ve hücrelerine ihtiyacı olan oksijeni ve enerjiyi gönderiyorsun. Zihnin yavaşlarken mantralarla (tekrar eden zihin rahatlatıcılar ve odaklanma olumlamaları) odağını geliştirebliiyor, mudralarla ( el ve parmak hareketleri ) beden, zihin ve ruhunu bir ritme sokabiliyorsun. Doğanın ritmine.. 

Meditasyon uygulamaları ile de desteklersen, gerçekten ulaştığın ruh hali sana bambaşka bir haz verecek. İnan bana.

Dönüşüm Yogası diye de adlandırılan Kundalini Yoga’nın faydalarını sayfalarca anlatabilirim sana.

İşte onlardan bazıları...

İşte onlardan bazıları...

1. Bedensel esneklik, omurga esnekliği zaman içinde zihinsel ve ruhsal esnekliğe dönüşüyor.

2. Bedenine odaklanırken, zihnin yavaşlıyor, ruhun kendini ortaya çıkartabiliyor. Birlik halini uyguladıkça hissediyorsun.

3. Olaylar ve insanlar çevrende olması gereken yakınlığa ve sınırlarda kalmaya başlıyor.

4. Duygularını değerlendirerek daha kolaylıkla yönetebiliyorsun

5. Evet ve hayırlarını daha rahatlıkla ifade edebiliyorsun.

6.Korku ve kaygılarından arınmaya başlıyorsun.

7. Yaşam enerjin yükselmeye başlıyor.

8. Eril ve dişil enerjini dengeleyebiliyorsun

9. Özgün kendine doğru yavaş yavaş ilerlemeye başlıyorsun.

10. Kendi birlik halinle toplumsal birliğe hizmet için yeniden bir uyanışa geçiyorsun.

Yüzyıllardır aranan huzuru kendi içindeki ÖZ de bulmanın bu güzel yollarından, aynı zamanda bedenine ve zihnine İYİ BAKMANIN en etkili uygulamalarından biri olan Yogayla daha sağlıklı, daha mutlu olmak inan bana mümkün.

Tüm bu saydıklarımı Goddess App deki Kundalini Yoga, çakra ve element yolculuğu ile bir yıl boyunca uygulayabilirsin. Seçimin bu yolculuk olursa App'de buluşalım. 

Linktree

Instagram

Instagram

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
putoandela

Dil Sanskrit, sanskritçe diye bir dil yok bilinenin aksine onu da not edelim