Görüş Bildir
Haberler
Nil Keskin Yazio: Dişil Arketipler Nedir? Aydınlık ve Gölgeleri Nelerdir?

etiket Nil Keskin Yazio: Dişil Arketipler Nedir? Aydınlık ve Gölgeleri Nelerdir?

Dr. Nil Keskin
18.05.2021 - 22:36 Son Güncelleme: 19.05.2021 - 12:20

Tarih öncesi çağlardan başlayarak, Klasik Yunan Tapınağı’nda erdemsel güçleriyle ön planda olan tanrıçalar, Hint Vedaları’nda ve destanlarında karşımıza çıkan Tanrıçalar, Sümerler ve Babiller‘den bugüne kadar evrimleşerek ulaşan davranış, tutum ve sezgileri, çağdaş kadının bugünkü yaşamını psikolojisini anlamlandırabilecek derin örüntüler içeriyor. Bu örüntüler de bizi hem Dişil hem de Eril arketiplere doğru adım adım getiriyor. Bu paylaşımımda özellikle Dişil Arketipleri ve hayatına olan anlamlarını daha iyi anlamana yardımcı olmaya niyet ediyorum.

İçeriğin Devamı Aşağıda

“İlim ilim bilmektir. İlim kendin bilmektir” der Yunus Emre.

“İlim ilim bilmektir. İlim kendin bilmektir” der Yunus Emre.

O halde kendini ne kadar iyi çözümlersen, hayatını, ilişkilerini de o kadar iyi anlar ve dönüştürürsün. Kendini bilmek demek, bulunduğun bu noktadan şimdiye ve bir o kadar da geleceğe cesurca bakabilmek demek. Başta geçmişini anlamlandırırken hem yaşayıp bildiklerini anlamlandırmaktan korkmamak, hem de bilmeden miras aldığın bazı derin konulara da doğru yol almak demek.

Yetişkin Dişil Arketipleri anlamak işte tam da bu noktada sana iyi gelecek…

Yapman gereken tek şey, hangi kolektif bilinçdışı dişil arketipleri hangi oranda taşıdığını bulmak! Böylelikle ana erdemlerini ve stres anında, zorlu zamanlarda gösterebileceğin olası gölge yönlerini keşfedeceksin. Zıtlıkların dünyasında, karanlık ve aydınlık var. Gece ve gündüz, iyi ve kötü… Bunlardan BİRLİK bilincine erişerek hayatını ele almak, kendi içindeki birliğini bulmak senin elinde… Ve tabi ki bunlardan seni yoranlardan arınma yolculuğuna girmek ve aydınlıkta kalmayı seçmek, karanlıklardan öğrenerek çıkmak…

Bugünlerde en çok konuşulan Dişil Arketip ve Dişil Tanrıça bilinci Savaşçı ile başlayalım.

Savaşçı Dişil Tanrıça Arketipi

Savaşçı Dişil Tanrıça Arketipi

Tarihte Athena, Nike ve bu tanrıçaların yaşadıkları bize o profilleri anlamamıza ışık tutar. Bu arketip mücadelecidir. Savaşçılığı aslen iş birliktelik ve dayanışmayla ön planda olurken, zor altında kaldığı durumlarda yıkıcı, yok edici olabilen bir davranış örüntüsü gösterebilmiştir.

Aşk, Estetik Dişil Arketipi

Aşk, Estetik Dişil Arketipi

Afroditle özdeşleştirilen bu arketipin kadının içinde dişiliğin ilk ortaya çıktığı profildir. Aşık olan, güzelliğini derinliğiyle birleştirdiğinde ışıldayandır. Kendini baskı, stres altında ve tabi ki aterkil yanılsamalarla daha çok hep dış görünüşle ifade ve yer bulma peşine düşendir.

Anne Dişil Tanrıça Arketipi

Anne Dişil Tanrıça Arketipi

Gaia, Demeterle kendini tarihi çağlarda göstermiştir. Kadının içindeki annelik, anaçlık tarafıdır. Şefkat ve besleyicilik en güçlü tarafı olup içindeki gölgelere yenik düştüğünde baskıcı ve aşırı kuralcı olup, yıkıcı olabilir.

Aile, Birlik Dişil Tanrıça Arketipi

Aile, Birlik Dişil Tanrıça Arketipi

Hera, Zeus Tanrısı ile kutsal evliliği yaparak birlik ve beraberliğin arketipidir. Aileyi, toplumları bir arada tutmak onun en çok ve en iyi yapabildiğidir. Ancak bazen o kadar bu konuda saplantılı olabilir ki, yanlış giden, kötü giden her şeye rağmen o birlik için ısrarcı olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Özgür Dişil Tanrıça Arketipi

Özgür Dişil Tanrıça Arketipi

Her kadın özgür olmayı bir zaman ister. Artemis özgürlüğün ve doğanın temsili bir arketiptir. O kadar bazen özgür olur ki bu biraz kibre sürükleyip başına buyrukluğa bile dönüşebilir.

Bu arketip aslında efsanelerdeki Adem’in ilk eşi Lilith'in de bir nevi başka çağlardaki devamlılığı gibidir. Kimi açılardan da Hera arketipi kadınlarıyla ters düşmeleri de bundandır. Çünkü Havva ve Hera benzer arketiplerdir.

Saf, Masum Dişil Tanrıça Arketipi

İçimizde hep bir yerlerde yaşamasını isteyeceğimiz Dişil Arketiptir. Kadının genç kızlık halinden her yaşına kadar taşıyabileceği haldir. Tıpkı bir genç kız gibi bu profillemenin daha bilinçsiz ya da bazı onu zorlayan ortamlarda bürünebildiği hali ise kıskanç yada manipülatif halidir.

Tüm bu arketiplerin kendindeki aydınlık ve gölge yönlerini bulan, anlayan, analiz eden kadın tüm bunlarla birlikte hayatını bütünlük içinde sanki bir dans edermiş gibi yaşamaya başlar. Tüm ilişkilerinde bu farkındalıkla hayatına anlam katar. Dersleri, öğretileri daha çabuk oluşur ve kadını hızla bilgeliğe doğru taşır.

Sen de hayatının bu evresindeki baskın olan kolektif bilinçdışından taşıdığın arketiplerini anlamak istersen profilimdeki linke tıklayıp Goddess App’ten analiz sorularını çözüp ücretsiz analizini yapabilirsin. Dişil enerjinle aydınlıkta kalmanın adımlarıyla devam etmek istersen de seni keyifli bir dijital koçluk uygulaması ile baş başa bırakıyorum.

Linktree

Instagram

Instagram

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın