Görüş Bildir
Haberler
NFT Dünyasının Mutlaka Bilinmesi Gereken Terimleri: Mintlemek, Gass Fee ve Pre-sale Nedir?

etiket NFT Dünyasının Mutlaka Bilinmesi Gereken Terimleri: Mintlemek, Gass Fee ve Pre-sale Nedir?

Well Ok Then
16.04.2022 - 15:00

NFT'ler artık hayatımızdaki yerini tamamen almış durumda. Peki NFT'lerle ilgili sık sık duyduğumuz terimler ne anlama geliyor? Sizler için en önemli NFT terimlerini derledik.

Keyifli okumalar! 

Not: Bu içerik bilgilendirme amaçlı üretilmiştir. Herhangi bir yatırım tavsiyesi içermemektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

NFT yatırımcılarının sayısı her geçen gün artıyor!

NFT yatırımcılarının sayısı her geçen gün artıyor!

NFT'ler; oyunlar, metaverse evrenler, sanal mağazalar gibi popülerliğini gün be gün artıran alanlar ile hayatımızda yer etmiş durumda ve her geçen gün NFT'lerin popülerliği artmakta. Bu da haliyle kripto para yatırımcılarının NFT'lere olan ilgisini artırıyor. Sadece kripto para yatırımcıları değil artık herkesin aklının bir köşesinde acaba ben de yatırım yapsam mı sorusu yer alıyor. İşte bu kadar dillerde ve akıllarda olan NFT'leri daha iyi anlamak için biz de NFT terimlerini inceledik.

NFT koleksiyonu ve iskelet nedir?

NFT koleksiyonu ve iskelet nedir?

NFT geliştiricileri adına iskelet dediğimiz ve bir NFT koleksiyonunun aslında en temel yapı taşı olan bazen bir şekil bazen de bir karakter olabilen bir çizim yapıyorlar. Daha sonrasında bu karakter veya şekli iskelet şekil üzerinde oynamalar yaparak farklı NFT parçaları elde ediyorlar. Bu aynı iskelet üzerinde oluşturulmuş NFT parçaları ile bir NFT koleksiyonu haline geliyor. Mesala BAYC NFT koleksiyonun iskeleti bir maymun çizimidir. Bu maymun çizimi üzerinde çeşitli düzenlemeler yapılarak oluşturulan her bir NFT parçası ise BAYC NFT koleksiyonunun bir parçasını oluşturur.

NFT projelerinde pre-sale nedir?

NFT projelerinde pre-sale nedir?

NFT'ler oluşturma, pre-sale ve public sale aşamalarından sonra ilgili borsalarda alınıp satılabilmektedir. Pre-sale dediğimiz aşama ön satış anlamına gelmektedir. Projedeki her bir NFT parçası aleni olarak satılmadan önce belirli şartları taşıyan kişileri ön satış ile verilebiliyor.

NFT mintlemek nedir?

NFT mintlemek nedir?

NFT mintlemek, aslında bir çizimi, bir sanat eserini ya da müziği bir NFT haline dönüştürme sürecinin tamamına verilen isimdir. OpenSea gibi NFT borsalarında NFT mintlemek için çok kolay yöntemler mevcuttur. Öncelikle NFT'ye çevirmek istediğiniz bir görseli, sesi ya da gifi seçip bunu platforma yüklemeniz gerekiyor. Sonrasında satış fiyatı, telif hakkı gibi konularda platformlar zaten sizi yönlediriyorlar. Herhangi bir online alışveriş yapmaktan çok daha kolay bir süreç özünde.

Son olarak whitelist ayrıcalığı ve gass fee kavramlarına değinelim.

Son olarak whitelist ayrıcalığı ve gass fee kavramlarına değinelim.

Proje sahipleri ön satışta mintleme işlemi yapılması için bir whitelist belirliyor. Bu whitelist’te proje sahipleri, dilerlerse en yakınlarına dilerlerse belli bir form doldurarak oluşturulan kişi havuzuyla mintleme etkinliği yapabiliyor. Eğer istenirse halka açık bir mintleme etkinliği de düzenlenebiliyor. Bu etkinlikte kullanıcılar mintleme işlemini başlatıyor ve ortaya çıkan NFT’lerle koleksiyon oluşturulmaya başlanıyor. Bu işlemlerden önce ilgili NFT satıcısının web sitesine metamask cüzdanını bağlamak gerekiyor.

Burada en çok dikkat edilmesi gereken şey gas fee oluyor. Gas fee yani işlem ücreti NFT koleksiyonunun bulunduğu ağdaki yoğunluğa bağlı olarak artıyor ve eğer mint etkinliği sırasında ilgili ağda yoğunluk mevcutsa gas fee de buna bağlı olarak artıyor ve belki de NFT’nin değerinden fazla bir gas fee ödemeye neden olabiliyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın