Görüş Bildir
Haberler
Netflix Haklarını Satın Alsaydı Yüzüklerin Efendisi'ni Marvel Evreni Olarak İzleyebilirmişiz

Netflix Haklarını Satın Alsaydı Yüzüklerin Efendisi'ni Marvel Evreni Olarak İzleyebilirmişiz

26.11.2022 - 16:40

J.R.R. Tolkien’in oldukça popüler olan Yüzüklerin Efendisi ve onu takip eden Hobbit serileri, beyaz perdeyle buluşmasının ardından sinemaseverlerin de gönlünde taht kurdu. Yapımların üzerinden geçen uzun sürenin ardında Amazon, Yüzüklerin Efendisi serüveninin öncesini konu alacak yeni bir yapımı üstlendiklerini duyurdu. Tabii diğer platformların neden bir proje üretmediği de merak konusu oldu. Meğer HBO ve Netflix, Yüzüklerin Efendisi evrenini konu alacak projelerden vazgeçmiş. İşte detaylar!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tolkien’in büyük eseri, yayımlandığı ilk günden beri herkesin severek okuduğu bir eser.

Tolkien’in büyük eseri, yayımlandığı ilk günden beri herkesin severek okuduğu bir eser.

Yüzüklerin Efendisi, J.R.R. Tolkien’in aslında Hobbit’in devamı olarak yazdığı bir eserdi. İkinci Dünya Savaşı sırasında kaleme aldığı bu eser, beklediğinden çok daha büyük bir hit hâline geldi ve 150 milyonun üstünde sattı.

Yüzüklerin Efendisi beyaz perdeyle buluşunca sinemaseverlerin büyük ilgisiyle karşılaştı.

Yüzüklerin Efendisi beyaz perdeyle buluşunca sinemaseverlerin büyük ilgisiyle karşılaştı.

Kitapları bu kadar sevilen Yüzüklerin Efendisi’ni beyaz perdeye uyarlayan isim, Peter Jackson oldu. Tolkien’in büyük eserini filme dönüştürmek için büyük çabalar verdi. Jackson, sinema tarihinde bir ilki gerçekleştirerek üç saatlik üç filmi peş peşe çekti ve bunu da filmler gösterime girmeden yaptı.

Ödüllerle dolu bir yolculuk.

Ödüllerle dolu bir yolculuk.

Yüzüklerin Efendisi öyle bir yapımdı ki film için hazırlıklar çekimlerden 3.5 yıl önce başlamıştı. Film vizyona girmemiş olmasına rağmen “Yeni Yıldız Savaşları” lakabını kazanmıştı bile. İlk film olan ve 2001’de vizyona giren Yüzük Kardeşliği’nin fragmanı, izlenme rekorları kırdı ve film, bu rekorları gişelerde de kırmaya devam etti. Yüzük Kardeşliği, İki Kule ve Kralın Dönüşü isimleriyle vizyona giren Yüzüklerin Efendisi üçlemesi; toplamda 11 Oscar kazanarak adını sinema tarihine yazdırmış oldu.

Yüzüklerin Efendisi’nin ardından Hobbit üçlemesi geldi.

Yüzüklerin Efendisi’nin ardından Hobbit üçlemesi geldi.

2001 ila 2003 yılları arasında üç yıl boyunca sinemaseverlere görsel şölen yaşatan Yüzüklerin Efendisi serisi, Kralın Dönüşü filmiyle serüvenini sonlandırdı. Gişe rekorları kıran filmlerin son bulması, elbette eserin hayranlarını üzdü. İşte 2007 yılında, Yüzüklerin Efendisi filmlerinin yönetmeni Peter Jackson, The Hobbit’i ve devamında gelecek iki devam filminin de yönetmenliğini yapacağını duyurdu.

Beklenmedik bir yolculuk ve sabırsızlıkla beklenen bir film, The Hobbit.

Beklenmedik bir yolculuk ve sabırsızlıkla beklenen bir film, The Hobbit.

Yüzüklerin Efendisi’nden öncesini anlatan Hobbit'in filme uyarlaması için yönetmen koltuğunda aslında Guillermo del Toro oturacaktı. Fakat film hakkında çok fazla belirsizlik ve anlaşmazlık olduğu için Toro filmden çekilme kararı aldı. Hobbit’in hakları 1976 yılında Saul Zaentz tarafından alındı ve filmin yapımcılığını da Zaentz üstlenecekti fakat bu plan gerçekleşemedi. Birçok hayran zaten filmin Peter Jackson tarafından yönetilmesini istiyordu ve bu istekleri de 2007 yılının Aralık ayında Jackson’ın yaptığı duyuruyla gerçekleşmiş oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hobbit macerası da sona erince serilerin hayranları boşluğa düştü.

Hobbit macerası da sona erince serilerin hayranları boşluğa düştü.

2012 yılında vizyona giren Hobbit serisinin ilk filmi Beklenmedik Yolculuk’u, Smaug’un Çorak Toprakları ve Beş Ordular Savaşı adındaki iki devam filmi takip etti. Seri, 2014 yılına kadar tıpkı Yüzüklerin Efendisi gibi gişede iyi bir başarı sergiledi fakat Yüzüklerin Efendisi serisi kadar iyi olmadığı hayranlar tarafından kabul edildi. Yüzüklerin Efendisi için inanılmaz bir efor sarf edilmişti ve çok az animasyon kullanılmıştı; Hobbit’te ise bu durum farklıydı. Fazlaca yeşil ekrana yer verilen ve sahnelerin çoğu animasyonla oluşturulan üçleme, hayranlar tarafından eleştirildi.

Hayranlar, Orta Dünya’yı bırakmadı.

Hayranlar, Orta Dünya’yı bırakmadı.

Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit’in sinemaya veda etmesinden sonra elbette hayranlar boşluğa düştüler. Filmlerden aylar hatta yıllar sonra bile devam filminin geleceği hakkında dedikodular ve teoriler ortaya atıldı, Tolkien’in hangi kitabının nasıl çekileceği ile ilgili tartışmalar yapıldı. İlgilerin odağında olan eser ise Tolkien’in oğlu tarafından yazılan, babasının Orta Dünya’sıyla birleştirilen, Yüzüklerin Efendisi evreninin arka planını anlatan Silmarillion kitabıydı. Hatta öyle ki hayranlar, bu filmin çekileceğinin kesinleştiğini ve yönetmenin de yine Peter Jackson olacağını söylüyorlardı.

Amazon müjdeyi verdi, Yüzüklerin Efendisi dizisi herkesi heyecanlandırdı.

Amazon müjdeyi verdi, Yüzüklerin Efendisi dizisi herkesi heyecanlandırdı.

Hayranların beklediği Silmarillion filmi vizyona girmedi ve hayranlar artık yeni bir Yüzüklerin Efendisi yapımının gelmeyeceği konusunda anlaşmaya varmış gibi görünüyorlardı. Fakat 2019 yılında Amazon; hayranları sevindirecek, sürpriz bir duyuru yaptı ve Yüzüklerin Efendisi evreninde geçecek ve ilk filmin de öncesinde, İkinci Çağ’da gerçekleşen olayları konu alacak bir dizi çekileceğini açıkladı.

Beklenen dizi, Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri.

Beklenen dizi, Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri.

Amazon stüdyolarının üstlendiği Yüzüklerin Efendisi dizisinin adı Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri olarak açıklandı. Yapım, 1 milyar dolara denk gelen beş sezonluk taahhüt alarak daha yayınlanmadan en pahalı dizi unvanına kavuşmuş oldu. 2020’de çekimlerine başlanan Güç Yüzükleri, tüm dünyada 2022 yılının Eylül ayında yayınlandı.

Güç Yüzükleri fırtınası tüm dünyayı sardı.

Güç Yüzükleri fırtınası tüm dünyayı sardı.

Eylül 2022’de yayına girip Ekim 2022’de sezon finali yapan Güç Yüzükleri, Yüzüklerin Efendisi serisinin sevenleri tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı ve en pahalı dizi unvanının hakkını verdiği hakkında yorumlar aldı. Genel olarak sevilen bir dizi olması ve elbette efsane bir serinin arka planını ele alan konusu sayesinde popüler oldu. Amazon’un bu başarısı ise akıllara diğer film ve dizi platformlarının böyle bir yapıma el atıp atmayacağını getirmiş oldu. Bu da yeni bir bilgiyi gün yüzüne çıkardı: Meğer HBO ve Netflix’in de Yüzüklerin Efendisi evreninde geçecek projelerle ilgili planları varmış!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Westeros’tan Orta Dünya’ya.

Westeros’tan Orta Dünya’ya.

HBO’nun Yüzüklerin Efendisi evreninde geçecek projeleri bulunuyordu. Film üçlemesini tekrardan yapmak için Tolkien’in eserlerinin telif haklarını tutan Tolkien ailesine teklif gönderdiler. Tolkien ailesi ise zaten var olan bir hikâyeyi yeniden yapmak istemediği için bu teklifi reddetti.

Netflix’in Orta Dünya macerası.

Netflix’in Orta Dünya macerası.

Netflix’in de elinde Yüzüklerin Efendisi dizisi planları vardı. Bu dizilerin konusu Gandalf ve Aragorn etrafında şekillenmişti. Kısaca bir Gandalf ve Aragorn dizisi planlıyorlardı. Netflix, biraz Marvel evreni oluşumuna yönelmişti ve Yüzüklerin Efendisi dizilerinde de bu yaklaşımı benimsemek istiyorlardı. Bu plan, Tolkien ailesinin teklifi reddetmesine neden oldu. Üstelik aile bu projeyi Netflix’in 250 milyon dolarlık teklifine rağmen reddetti.

Amazon’un rakipleri.

Amazon’un rakipleri.

Tolkien ailesi en sonunda Amazon’la anlaşmayı kabul etti fakat onlara daha önce teklif götürenler de oldukça güçlü isimlerdi. Marvel evreninin sağlam isimlerinden olan Russo kardeşler, Yüzüklerin Efendisi evreninin Üçüncü Çağı’nı Aragorn’un hikâyesi olarak anlatmak istedi. Oscar adaylığı olan film yapımcısı Anthony McCarten ise Orta Dünya’yı Shakespeare dilinde anlatmayı istedi.

Kazanan, Güç Yüzükleri oldu.

Kazanan, Güç Yüzükleri oldu.

Sonuç olarak Tolkien ailesine giden teklifler arasında galip gelen, Patrick McKay ve John D. Payne oldu. İkili; Tolkien’in eserlerinde çok fazla bilinmeyen İkinci Çağı konu edinmeyi, Yüzüklerin Efendisi üçlemesinden önce geçen bir tarihi ve eserlerin çekirdeğinde bulunan güç yüzüklerini anlatmayı hedefledi.

Güç Yüzükleri’nin başarısı.

Güç Yüzükleri’nin başarısı.

Amazon, Güç Yüzükleri üstünde çalışmadan önce düzinelerce yazar, yapımcı ve yönetmenle görüştü. Bu dizinin hazırlıkları konusunda oldukça titiz bir çalışma sergilediler. Bu detaylı çalışmaları da meyvesini verdi ve dizi, Amazon Prime’da yayınlandığı gün platformun en çok izlenen prömiyeri oldu. Bu da 24 saat içinde dünya çapında 25 milyondan fazla kişi tarafından izlenerek gerçekleşti. Dizi hakkındaki görüşler her ne kadar karışık olsa da yapımcıları McKay ile Payne, Tolkien’in eserlerine duydukları saygıyı göstermek için elinden geldiklerini yaptıklarını ve Tolkien ile Jackson’ın üçlemelerinin hayranları olarak rüya projelerine her şeylerini verdilerini söylüyorlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
35
7
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
k4dir

kazanan güç yüzükleri mi oldu? yüzüklerin efendisi filmi sayesinde ilk 24 saatte alabileceği en iyi izlenme oranına sahip oldu devamı rezalet. her cuma her y... Devamını Gör

Mehmet Eray Yiğit

Dizinin başarısı ve popülerligi su götürmez bir gerçek 1 milyar dolarlik bütçe ve sağlam referanslara rağmen nasıl başarısız ve rezil oluruzun başarı hikayesi..

Onur

Yorumunuzu katarken gerceklerden sapıp büyük saçmalamışsınız.