Görüş Bildir
Haberler
Neptün'ün Uydusu Triton'a Ait Detaylı Harita Çıkarıldı

Neptün'ün Uydusu Triton'a Ait Detaylı Harita Çıkarıldı

Ulaş
23.08.2014 - 14:18
İçeriğin Devamı Aşağıda

NASA bilim insanları, Voyager-2 uzay aracının 25 yıl önce çektiği fotoğrafları bir araya getirerek Neptün'ün uydusu Triton'un en detaylı haritasını ortaya çıkardı.

Güneş Sistemi dışına çıkan Voyager-1 uzay aracının ikizi Voyager-2'nin 25 Ağustos 1989 tarihinde Neptün sisteminden geçerken elde ettiği görüntüler, çeyrek asır sonra Triton'un en detaylı haritasını ortaya çıkarmak için kullanıldı.

NASA Ay ve Gezegen Enstitüsü'nden Paul Schenk'in başında olduğu ekip, bir uzay aracının ilk ve son kez Neptün sistemine yaptığı ziyaretin fotoğraflarını piksel başına 600 metre çözünürlüklü bir harita haline getirdi. Haritanın, Triton'un Güneş Sistemi'ndeki uydular arasındaki yerini de güçlendirmesi umuluyor.

Schenk, blog sayfasında yaptığı açıklamada, 'Geride kalan keşiflerle dolu çeyrek asırda sanırım Triton'un ne kadar farklı ve esrarengiz olduğunu unuttuk' ifadesini kullandı. Triton'un benzersiz bir jeolojik yapıya ve Texas eyaleti büyüklüğünde alan kaplayan küçük ve büyük volkanik çukurlara sahip olduğunu belirten Schenk, uydunun halen birçok yerinin keşfedilmeyi beklediğini söyledi.

Space.com'un haberine göre, yeşil, mavi ve turuncu filtreler kullanılarak hazırlanan harita, Triton'un insan gözüne kabaca nasıl belireceğini gösterecek şekilde büyütüldü.

25 yıl sonra ikinci ziyaret

NASA'nın Plüton sistemini inceleyecek New Horizons uzay aracı, Voyager-2'nin geçişinden tam 25 yıl sonra, 25 Ağustos günü Neptün'ün yörüngesinden geçecek. New Horizons, 14 Temmuz 2015'te Plüton ve uydularının görüntüsünü elde etme şansı yakalayacak.

Schenk, her ikisi de Ay'dan biraz daha büyük olan Plüton ve Triton'un nitrojen ağırlıklı ince atmosferlere sahip olduğunu belirtti. Her iki gök cisminde benzer jeolojik yapılar bulabileceklerini belirten Schenk, bu benzerliğin araştırmalarında kolaylık sağlayacağını ifade etti.

Triton, Güneş Sistemi'nde yörüngesinde bulunduğu gezegenin aksi yönünde hareket eden tek uydu olma özelliğine sahip.

  • Al Jazeera
Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/nep...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
1
0
0