Görüş Bildir
Haberler
Ortaköy Camii: İstanbul'un Tarihi ve Kültürel Mirası ve İstanbul Boğazı'nın İncisi

Ortaköy Camii: İstanbul'un Tarihi ve Kültürel Mirası ve İstanbul Boğazı'nın İncisi

Özge Tepe
20.04.2023 - 15:40

Büyük Mecidiye Camii veya halk arasında yaygın bilinen adı ile Ortaköy Camii, Neo Barok tarzı ile tüm dünyada tanınan bir camidir. İstanbul deyince akla ilk gelen yerlerden olan Ortaköy Camii, İstanbul temalı fotoğrafların hemen hemen hepsinde yer alır. Son derece zarif tasarımı ile dikkat çeken Ortaköy Cami, Boğaziçi'nin eşsiz bir konumunda yer alır. Bütün selatin camilerinde olduğu gibi harim ve hünkar bölümü olmak üzere iki kısımdan meydana gelen Ortaköy Camiinin tek şerefeli iki minaresi vardır.

Tek şerefeli iki minaresi ile Ortaköy Sahilini süsleyen Ortaköy Camii hakkında tüm bilgilere bu içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

İşte Ortaköy Camii rehberi:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ortaköy Camii Hakkında Bilgi

Ortaköy Camii Hakkında Bilgi

Büyük Mecidiye Camii, Beşiktaş ilçesinin, Ortaköy semtinde yer alır. Camii, Neo Barok tarza sahiptir. Bu cami, Sultan Abdülmecid tarafından Ermeni asıllı Mimar Nigoğos Balyan’a inşa ettirilmiştir. Caminin yapım yılı ise 1853'tür.

Son derece zarif tasarımı ile dikkat çeken Ortaköy Cami, Boğaziçi'nin eşsiz bir konumunda yer alır. Bütün selatin camilerinde olduğu gibi harim ve hünkar bölümü olmak üzere iki kısımdan meydana gelen Ortaköy Camiinin tek şerefeli iki minaresi vardır.

Ortaköy Camii'nin duvarları beyaz kesme taştan yapılmıştır. Tek kubbenin duvarları ise pembe mozaiktendir.  Mihrap mozaik ve mermerden, minber ise somaki kaplı mermerden tasarlanmıştır. Camii, son derece ince bir işçiliğin ürünüdür.

1862’de ve 1866’da onarılan Ortaköy Camii, 1894 depreminde büyük zarar görür. 1909’da Evkaf Nezâreti’nce yeniden tamir edilen Ortaköy Camiinde bu defa yıkılan eski yivli minareler yivsiz olarak yapılmıştır ve bazı değişikliklere gidilmiştir.

1960'larda yeniden tamir edilen Ortaköy Camii 1984’te büyük bir yangın sonucu kısmen harap olmuştur. Ortaköy Camii, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2011 ile 2014 arasında yaklaşık üç yıl restore edilmiştir.

Büyük Mecidiye Camii Nerede? Nasıl Gidilir?

Büyük Mecidiye Camii Nerede? Nasıl Gidilir?

Büyük Mecidiye Camii, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinin Ortaköy semtinde sahilde yer alır. 

Büyük Mecidiye Camii'ne Beşiktaş Meydanına ulaşarak gelmeniz mümkün. Hemen hemen her alternatifte belli bir yolu yürümeniz gerekiyor. Karşıdan gelecekseniz Beşiktaş İskelesine vapurla gelebilir; buradan Sarıyer‘e giden otobüslere binerek Kabataş Lisesi durağında inebilir ve 20 dakikalık bir yürüyüş ardından camiye ulaşabilirsiniz.

Avrupa Yakası'ndan da Bağcılar-Kabataş tramvay hattında Kabataş durağında indikten sonra Sarıyer‘e giden otobüslere binerek Büyük Mecidiye Camii'ne ulaşmak mümkün.

Eğer kendi aracınızla gelmeyi düşünüyorsanız şu adres ve konum bilgilerinden faydalanabilirsiniz:

Adres: Mecidiye, Mecidiye Köprüsü Sk. No:1 D:1, 34347 Beşiktaş/İstanbul

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Ortaköy Camii Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Ortaköy Camii Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Ortaköy Camii belli ziyaret saatlerinde ziyaret edilebiliyor. Buraya girmek için ise herhangi bir giriş ücreti yok. Halen ibadet için de kullanılıyor. 

Ortaköy Camii ziyaret saatleri bilgileri ise şu şekilde:

  • Her gün 04.00 - 22.00

Ortaköy Camii Özellikleri

Ortaköy Camii Özellikleri

Ortaköy Camii'nin mimari özellikleri genel olarak şu şekilde:

  • Neo Barok tarza sahiptir.

  • Bir kubbesi iki minaresi vardır.

  • Harim ve hünkar bölümü olmak üzere iki kısımdan oluşur.

  • Caminin geniş ve yüksek pencereleri, Boğaz’ın değişken ışıklarını caminin içine taşıyacak biçimde düzenlenir.

  • Duvarları beyaz kesme taştandır.

  • Tek kubbenin duvarları pembe mozaiktir.

  • Mihrap mozaik ve mermerdendir.

  • Minber somaki kaplı mermerdendir.

Ortaköy Camii Hakkında Yorumlar

Ortaköy Camii Hakkında Yorumlar

Ortaköy Camiisine gitmeyi düşünüyorsanız ziyaretçi yorumlarından faydalanabilirsiniz:

'Büyük mecidiye camisini bilmeyen yok İstanbul’a gelen herkes ziyaret eder resim çekilir konumu güzel boğaza sıfır çevresi ortaköy çarşısı hele kumpirciler var mükemmel gidince mutlaka denemek gerekiyor.'

'İstanbul da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri özellikle denize kıyısı harika ayrıca köprü manzarası da çok güzel bir manzara ve denizden vapur turu ile de geçerken harika görünüyor mutlaka gezmelisiniz içinde namaz da kıldım çok güzel bir cami harika bir mimarisi var'

'Ortaköy Camii olarak bilinen Ortaköy Büyük Mecidiye Camii Ortaköy İskele Meydanı’ndayer almaktadır. Hicri 1270’te (1854) Sultan Abdülmecid tarafından inşa ettirilmiştir. Boğaziçi Köprüsü ile harika bir manzara oluşturmaktadır. Yerli ve yabancı çok sayıda turist tarafından ziyaret edilmektedir.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ortaköy Camii Çevresine Gelmişken Ziyaret Edebileceğiniz Yerler

Ortaköy Camii Çevresine Gelmişken Ziyaret Edebileceğiniz Yerler

Sayısız güzelliği barındıran İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde gezebileceğiniz çok sayıda yer var. Bunlardan birkaçı şu şekilde:

  • Dolmabahçe Sarayı

  • Yıldız Parkı

  • Bebek Parkı

  • Çırağan Palace

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
10
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın